Berg Pharma bashkohet me Institutin e Parkinsonit dhe Qendrën Klinike për një provë të parë të këtij lloji.

Sëmundja e Parkinsonit mund të ketë takuar më në fund një armik edhe më të fuqishëm se Michael J. Fox.

Berg Pharma është bashkuar me Instituti dhe Qendra Klinike e Parkinsonit (PI) për një studim që besohet të jetë i pari i këtij lloji. Duke përdorur inteligjencën artificiale për të analizuar mostrat e mishit dhe gjakut nga njerëzit me Parkinson, ata shpresojnë të kuptojnë më mirë sëmundjen misterioze.

Niven Narain, bashkëthemelues, president dhe shef i teknologjisë i Berg Pharma, tha për Healthline se projekti do të jetë një “ndryshues i lojës” kur bëhet fjalë për atë që dimë për Parkinson.

“Ne po shikojmë në një shpellë sëmundjesh dhe po hedhim dritë mbi biologjinë,” tha Narain. “(PI) ndërtoi shpellën dhe ne ndërtuam elektrik dore.”

Duke përdorur markën e saj tregtare Biologjia pyetëse Berg platformë, kompania biofarmaceutike mund të marrë mostra të indeve, gjakut dhe urinës dhe të analizojë shprehjet e tyre molekulare. Mostrat do të vijnë nga 200 pacientë me Parkinson dhe 200 pacientë të kontrollit. Teknologjia Berg do t’i lejojë shkencëtarët të shohin përgjigjen e trupit ndaj sëmundjes nga njerëzit e gjallë, pothuajse në kohë reale.

Pacientët e Parkinsonit përfaqësojnë një seksion kryq për sa i përket moshës dhe shprehjeve simptomatike të sëmundjes. Ashtu si skleroza e shumëfishtë dhe sëmundjet e tjera, nuk ka asnjë masë të vetme kur bëhet fjalë për kërdinë që shkakton Parkinson në trup.

“Përmes kësaj platforme, ne do të zbulojmë shkallët për përparimin e sëmundjes së Parkinsonit,” tha Narain.

Mësoni shkaqet dhe faktorët e rrezikut për sëmundjen e Parkinsonit »

Zbulime të tilla mund të çojnë në trajtime të reja, farmaceutike dhe të tjera. Ai gjithashtu do të ndihmojë pacientët dhe familjet të kuptojnë më mirë simptomat e Parkinsonit dhe të përgatiten për kujdes të mundshëm afatgjatë.

“Krahasojeni atë me sistemin e linjave ajrore amerikane. Ndoshta ka probleme në Dallas, Miami dhe në aeroportin Kennedy, “tha Narain. “Ne po përpiqemi të përcaktojmë se ku janë qendrat e aktiviteteve në biologjinë e një pacienti dhe të fokusohemi në ato proteina.”

Me platformën Berg, një mostër indesh mund të sigurojë 14 trilion pjesë informacioni, tha Narain.

Berg në fakt po kërkon të ri-inxhinierojë shprehjet kimike natyrore të trupit, siç janë peptidet e brendshme, për të luftuar sëmundjet. Kompania aktualisht ka një ilaç në prova klinike që përpiqet t’i mësojë qelizat e kancerit të prodhojnë glukozë në vend të acidit laktik, me të cilin kanceri lulëzon.

“Ne nuk mund të hedhim vetëm droga me bazë kimike për këtë,” tha Narain.

Lexoni se si shkrimi i vogël i dorës është një shenjë e hershme e sëmundjes së Parkinsonit »

Dihet pak për shkakun e Parkinsonit, megjithëse faktorë të mjedisit si puna rreth tretësve industrialë janë dyshuar. PI vlerëson se 2-3 përqind e pacientëve kanë një mutacion gjenetik që mund të jetë shkaktari.

“Në të kaluarën, njerëzit janë fokusuar vërtet në një substancë, një molekulë ose një proteinë. Por sëmundja e Parkinsonit është shumëfaktoriale,” tha për Healthline Dr. Birgitt Schuele, drejtore e zbulimit të gjeneve dhe modelimit të qelizave staminale për PI. “Çelësi është të gjesh nënshkrime, një rrjet për gjenet ose proteinat që mund të parashikojnë sëmundjen.”

Edhe pse konsiderohej një përparim mjekësor në atë kohë, ilaçet Carbidopa dhe Levodopa mbeten linja e parë e trajtimit për Parkinson, pothuajse 50 vjet pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së e miratoi atë.

Schuele tha se trajtimi i Parkinsonit duhet të përfshijë gjithashtu terapi fizike dhe të të folurit. Edhe kërcimi, tai chi dhe joga ndihmojnë.

“Duket sikur nuk ka ndodhur shumë, por gjatë 20 viteve të fundit, mjekët dhe i gjithë komuniteti e kanë kuptuar se nuk është vetëm ilaçi që i jep dikujt, por kujdesi rreth tij,” tha Schuele. “Për sa kohë që i mbani njerëzit aktivë dhe në lëvizje, sëmundja kujdeset më mirë.”

Mësoni më shumë: Parkinson’s 101 »

Parkinson është një sëmundje e sistemit nervor qendror. Truri ka vështirësi për t’i treguar trupit se si të bëjë disa gjëra, të tilla si ecja. Një shenjë e Parkinsonit mund të jetë lëkundje në vend që të ecni normalisht. Disa pacientë përjetojnë dridhje, në fillim vetëm në njërën anë të trupit. Disa përkulen përpara, një gjendje e njohur si qëndrim i përkulur.

Simptoma të tjera që nuk lidhen me lëvizshmërinë mund të jenë depresioni, humbja e nuhatjes, ankthi, djersitja dhe çmenduria. Mund të ketë edhe simptoma dermatologjike si lëkura e yndyrshme dhe zbokthi.

Sipas Fondacioni për sëmundjen e Parkinsonit, deri në një milion amerikanë kanë sëmundjen. 50,000 të tjerë diagnostikohen çdo vit, një numër që do të rritet vetëm me moshën e Baby Boomers.

Aktori Michael J. Fox është bërë fytyra kombëtare e sëmundjes së Parkinsonit dhe operon themeli i tij për hulumtimin e Parkinsonit.

Grupi i Fox-it është bashkuar me Shoqatën e Alzheimerit dhe Fondacionin W. Garfield Weston të Kanadasë për të ofruar grante kërkimore që studiojnë ngjashmëritë e sëmundjeve. Organizatat shpalli përpjekjen në fillim të këtij muaji.

Ndërsa Parkinson priret të karakterizohet nga simptoma të lëvizshmërisë dhe Alzheimer nga humbja e kujtesës dhe arsyetimit, hulumtimet e fundit kanë treguar disa ngjashmëri. Të dyja sëmundjet rezultojnë në një grumbullim të proteinave në tru.

Michael J. Fox dhe fytyra të tjera të famshme të Parkinsonit »