Të luash më shumë futboll nuk rrit rrezikun e dëmtimit të trurit tek adoleshentët, sipas një studimi të ri. Por kritikëve të sportit nuk u bën përshtypje.

Të luash futboll amerikan nuk dëmton trurin e adoleshentëve, edhe nëse ata pësojnë tronditje, kështu thonë studiuesit nga Instituti i Mjekësisë Sportive Tulane.

Duke ndjekur 1289 futbollistë të shkollave të mesme të Luizianës nga viti 1997 deri në vitin 2000, ata zbuluan se sa më shumë kohë të kalonin adoleshentët në fushë, aq më mirë dolën në testet e aftësive të tyre mendore.

Zbulimi bie ndesh me raportet e mëparshme të dëmtimit të trurit te lojtarët e futbollit në të gjitha nivelet e sportit. “Forcat tronditëse mund të mos jenë aq të këqija sa mendojmë ne,” tha Gregory W. Stewart, shefi i mjekësisë fizike dhe rehabilitimit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Tulane.

Studiuesit Tulane prezantuan gjetjet e tyre sot në një takim të Akademisë Amerikane të Kirurgëve Ortopedikë në New Orleans.

Lexo më shumë: Mësimi i atletëve të rinj për rreziqet e tronditjeve »

Studimi i shton karburant një polemike mbi sigurinë e futbollit amerikan. Vitet e fundit, mjekët kanë diagnostikuar disa futbollistë profesionistë me encefalopati kronike traumatike, një lloj dëmtimi afatgjatë i trurit.

Shqetësimi ka çuar në ndryshimet e fundit të rregullave që synojnë të zvogëlojnë gjasat e lëndimeve të kokës dhe qafës në të gjitha nivelet e sportit.

Për të marrë një ide të rrezikut me të cilin përballen lojtarët e rinj të futbollit, Stewart dhe kolegët e tij kontrolluan të dhënat për të parë se sa nga djemtë u diagnostikuan me tronditje – një dëmtim i kokës mjaft serioz për të shkaktuar simptoma të tilla si marramendje, konfuzion, dhimbje koke, shikim të paqartë. dhe vizion të dyfishtë.

Ata gjithashtu i bënë lojtarët të bënin një test zëvendësimi të simboleve të shifrave, i cili teston kujtesën dhe përpunimin mendor. Studiuesit përdorën teste të tjera për të kontrolluar kohën e reagimit të lojtarëve.

Katër përqind e djemve pësuan një tronditje gjatë kohës që u mblodhën të dhënat. Dhe të gjithë u kthyen në shkollë brenda 7 ditëve.

Stewart pranoi se disa lojtarë duan të qëndrojnë në lojë aq shumë sa nuk i pranojnë simptomat e tyre. Por edhe nëse lojtarët merrnin tronditje dhe nuk e pranonin atë, tronditjet nuk dukej se ndikonin në trurin e lojtarëve.

Sa më gjatë të luanin adoleshentët, aq më mirë ata performuan në testin e kujtesës, edhe kur studiuesit kontrollonin për moshat e lojtarëve.

Është Shkencë: Si Joga përmirëson performancën e përgjithshme atletike »

Studiuesit gjithashtu nuk gjetën asnjë lidhje midis viteve të pjesëmarrjes në futboll dhe kohës së reagimit.

Ky erdhi si një lajm i mirë për Matthew J. Matava, president i Shoqatës së Mjekëve të Ligës Kombëtare të Futbollit (NFL). “Më vjen mirë që shoh rezultatet e studimit,” tha ai. Por ai theksoi se nevojiten më shumë hulumtime.

Një tjetër ekspert i lëndimeve të trurit në sport hodhi poshtë përfundimisht gjetjet e studiuesve Tulane. Robert Cantu, një profesor klinik i neurokirurgjisë në Universitetin e Bostonit tha se testet në studim janë të vjetruara.

“Ata nuk janë aq të ndjeshëm sa shumë teste që përdoren sot,” tha ai. Në kërkimin e tij, ai përdori imazhe me tensor të difuzionit (DTI) për të skanuar trurin e 10 atletëve që luanin sporte kontakti si futbolli.

Në një studim të publikuar në Neurokirurgjia Botërore në vitin 2013, Cantu raportoi se skanimet treguan ndryshime në trurin e sportistëve të kontaktit në fund të sezonit. Truri i një grupi prej 13 sportistësh që luanin sporte pa kontakt nuk ndryshoi.

Në një studim të veçantë, të botuar në Gazeta Britanike e Mjekësisë Sportive, Studiuesit mbajtën gjurmët e 13 futbollistëve të shkollave të mesme, duke matur se sa shpesh dhe sa fort goditeshin në kokë. Ata i vendosën lojtarët në një test tjetër të aftësive mendore, Vlerësimin e Menjëhershëm Pas Tronditjes dhe Testimin Njohës (ImPACT). Ata që u goditën gjithnjë e më shumë shfaqën shenja paralajmëruese të tronditjes.

ImPACT është një test më i saktë, tha Cantu. “Është e qartë se në përvojën tonë ka pasur një korrelacion midis kohëzgjatjes së kohës që një individ është ekspozuar ndaj traumës së kokës dhe mundësisë për të zhvilluar dëmtim të trurit.”

Pra, çfarë mund të bëjnë adoleshentët dhe prindërit e tyre me këto gjetje kontradiktore?

“Unë mendoj se kjo na tregon se nëse bëjmë gjënë e duhur në lidhje me kujdesin për lojtarët, duhet të jemi mirë,” tha Dr. Stewart.

Kjo do të thotë të vëzhgosh simptomat e tronditjes. Lojtarët me simptoma të tilla duhet të hiqen nga loja derisa të mund të vlerësohen nga një mjek, tha ai.

“Ka shumë edukim që duhet të vazhdojë,” tha ai, duke shtuar se lojtarët, së bashku me prindërit, trajnerët dhe mjekët e tyre, duhet të jenë më të kujdesshëm.

Matava tha se NFL tashmë po punon për të kapur tronditje me teste si Impact në mënjanë.

Cantu do të shkonte më tej. Ai tha se futbollistët duhet të bëjnë ushtrime për të forcuar qafën. Dëmi më i keq ndodh kur koka e lojtarit këputet ose rrotullohet, tha ai, dhe qafat më të forta mund t’i mbajnë kokat më të qëndrueshme.

Ai gjithashtu do të donte të shihte rregulla më të rrepta dhe zbatim më të mirë nga trajnerët, për të parandaluar që lojtarët të godasin qëllimisht njëri-tjetrin me kokë. Dhe askush nuk duhet të luajë futboll nën 14 vjeç, tha ai.

Sigurisht që mund ta shmangësh fare futbollin. Por disa nga të njëjtat rreziqe vlejnë për hokej, futboll dhe shumë sporte të tjera, sipas Cantu.

Përfundimi, sipas të tre ekspertëve, është të vazhdojmë të luajmë, por edhe të marrim masa të mira paraprake.