Studiuesit zbulojnë se emocionet që postoni në internet mund të jenë shumë ngjitëse.

Keni postuar një status në Facebook kohët e fundit? Studiuesit kanë zbuluar se ndjenjat që shprehni në Facebook mund të jenë ngjitëse. Studimi i ri, i kryer nga studiues në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, Universitetin Yale dhe Facebook Inc., u botua së fundi në PLOS Një.

Për më shumë se 1,180 ditë, nga janari 2009 deri në mars 2012, studiuesit analizuan përditësimet anonime të statusit në gjuhën angleze në Facebook në top 100 qytetet më të populluara në SHBA.

Studiuesit zbuluan se ditët me shi ndikojnë drejtpërdrejt në përmbajtjen emocionale të përditësimeve të statusit të njerëzve. Për më tepër, emocionet negative që ata nxjerrin në lidhje me ditët e këqija të motit ndikojnë gjithashtu në përditësimet e statusit të miqve që jetojnë në qytete të tjera, edhe kur nuk ka asnjë pikë shiu.

Për më tepër, për çdo person të prekur drejtpërdrejt, reshjet ndryshuan shprehjen emocionale të një deri në dy persona të tjerë gjithashtu, sipas studiuesve.

Duke pranuar se ka shumë faktorë që ndikojnë në emocionet njerëzore, studiuesit pretendojnë se shprehja individuale e emocioneve mund të ndikohet nga ajo që shprehin të tjerët në rrjetin social të një personi.

“Këto rezultate nënkuptojnë se vetë emocionet mund të rrjedhin nëpër rrjetet sociale për të gjeneruar sinkroni në shkallë të gjerë që krijon grupe individësh të lumtur dhe të palumtur. Dhe teknologjitë e reja në internet mund të rrisin këtë sinkroni duke u dhënë njerëzve më shumë rrugë për t’u shprehur në një gamë më të gjerë kontaktesh sociale. Si rezultat, ne mund të shohim goditje më të mëdha në emocionet globale që mund të gjenerojnë paqëndrueshmëri të shtuar në çdo gjë, nga sistemet politike te tregjet financiare,” shkruajnë studiuesit.

Mësoni se si ndarja në rrjetet sociale mund t’i ndihmojë pacientët të ndajnë diagnozat »

Efektet janë të vogla por domethënëse: studiuesit zbuluan se një ditë mesatare me shi redukton numrin e postimeve pozitive me 1.19 përqind dhe gjithashtu rrit numrin e postimeve negative me 1.16 përqind. Ata shtojnë, “është rëndësia e tyre statistikore – jo madhësia – ajo që ka rëndësi, pasi qëllimi është përdorimi i tyre si instrumente për të studiuar efektin e variacionit ekzogjen në shprehjen emocionale të miqve në shprehjen e dikujt”.

James H. Fowler, një profesor i gjenetikës mjekësore dhe shkencave politike në Universitetin e Kalifornisë, San Diego dhe autori kryesor i studimit, tha për Healthline, “Hulumtimi ynë tregon se mesazhet pozitive dhe negative janë ngjitëse në Facebook. Nëse shkruani një postim të lumtur, atëherë miqtë tuaj do të shkruajnë edhe më shumë postime të lumtura. Mesazhet negative janë gjithashtu ngjitëse, por ne tregojmë se postimet e lumtura janë më ngjitëse se postimet e pakënaqshme”, tha ai.

“Ky studim sugjeron që tani, më shumë se kurrë, ne ndjejmë atë që ndjen bota,” shtoi Fowler. “Sajtet e mediave sociale kanë fuqinë të sinkronizojnë disponimin tonë dhe duke qenë se ato janë të njëanshme ndaj mesazheve pozitive, kjo mund të ndihmojë në krijimin e një epidemie mirëqenieje.”

Lajme të ngjashme: Mediat sociale lidhin pacientët »

Keni dëgjuar për unazat e humorit. Tani, ekziston një aplikacion humori i quajtur Moodies, i zhvilluar nga kompania izraelite Beyond Verbal.

Si punon? Ndërsa një person flet në telefonin e tij, aplikacioni nxjerr, dekodon dhe mat një spektër të plotë të emocioneve njerëzore nga të dhënat e tij të papërpunuara të zërit në kohë reale. Pas rreth 20 sekondash të folur, përdoruesit klikojnë një buton, i cili u jep atyre mundësinë të analizojnë zërin e tyre si dhe të kuptojnë emocionet e individëve përreth tyre.

Aplikacioni ofron një numër rezultatesh dhe i lejon përdoruesit të ndajnë analizën e humorit të tyre përmes postës elektronike ose platformave të mediave sociale, si Facebook ose Twitter.

Mësoni shkaqet dhe trajtimet e depresionit »

Aplikacioni bazohet në studime fizike dhe neuropsikologjike të më shumë se 70,000 subjekteve testuese që flasin më shumë se 30 gjuhë. Ndërsa përdoruesit flasin, sistemet e zbulimit të emocioneve të Beyond Verbal lejojnë pajisjet dhe aplikacionet të kuptojnë gjendjen shpirtërore, qëndrimin dhe stilin e vendimmarrjes së një individi.

Përdoruesit mund ta përdorin aplikacionin për vetë-vlerësime, ndërtimin e marrëdhënieve, punën e burimeve njerëzore, mbledhjen e komenteve të fushës dhe tejkalimin e barrierave gjuhësore.

Imazhi është dhënë nga freedigitalphotos.net.