Hulumtimet e reja tregojnë se lëngu i përdorur në injeksionet popullore të buzëve të “thithjes së bletës” mund të rezultojë në lezione të shkaktuara nga bakteret rezistente ndaj antibiotikëve.

Njerëzit që kërkojnë të mbushin buzët ose të zbutin rrudhat e tyre me trajtime të përkohshme ‘mbushëse’ mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë një ndërlikim serioz, por relativisht të panjohur të procedurës: infeksionet bakteriale rezistente ndaj ilaçeve.

Një studim i ri i publikuar në revistë Patogjenët dhe sëmundjet tregon se efektet anësore të injeksioneve të zakonshme të fryrjes nuk janë reaksione alergjike, por më tepër gunga dhe lezione shpërfytyruese të shkaktuara nga injektimi i baktereve nën lëkurë.

Studiuesit në Danimarkë thonë se lëngu që injektohet, acidi hialuronik, është një inkubator i shkëlqyer për bakteret dhe mund të çojë në infeksione shumë të vështira për t’u trajtuar.

Mësoni cilët përbërës të rrezikshëm duhet të shmangni në kozmetikë »

Trajtimet e bazuara në acidin hialuronik – si Restylane – janë procedura e dytë kozmetike jokirurgjikale më e popullarizuar në SHBA, sipas Shoqatës Amerikane për Kirurgjinë Estetike Plastike (ASAPS).

Ndërsa shkalla e infeksionit bakterial vlerësohet të ndikojë rreth 1 në 1000 pacientë, popullariteti në rritje i procedurës vë më shumë njerëz në rrezik.

“Shumica e njerëzve nuk kanë gjasa të kenë ndonjë problem duke iu nënshtruar një trajtimi mbushës për të zbutur lëkurën e tyre,” tha në një deklaratë studiuesi Thomas Bjarnsholt, një profesor i asociuar në Departamentin e Shëndetit Ndërkombëtar, Imunologjisë dhe Mikrobiologjisë në Universitetin e Kopenhagës. “Megjithatë, është paksa si ngasja e një makine: nuk ka asgjë të keqe të mos e vendosësh rripin e sigurimit për sa kohë që nuk godet asgjë. Megjithatë, nëse keni një aksident, është pothuajse e pamundur të largoheni i padëmtuar.”

Lexo më shumë: Rruajtja e fytyrës rruajë vetëm disa vite nga pamja juaj »

Ndërsa masat paraprake të sigurisë merren gjithmonë për të parandaluar infeksionin, ekziston rreziku sa herë që lëkura thyhet, qoftë edhe nga diçka aq e vogël sa një gjilpërë.

Në të kaluarën, shumica e ekspertëve besonin se efektet anësore të acidit hialuronik shkaktoheshin nga një reaksion alergjik ose autoimun, por studiuesit e Kopenhagës ekzaminuan indet nga pacientët dhe modelet e miut për të përcaktuar se bakteret janë fajtorët.

“Për më tepër, ne kemi demonstruar se vetë mbushësit veprojnë si inkubatorë për infeksionin dhe gjithçka që duhet është vetëm dhjetë baktere për të krijuar një lezion të shëmtuar dhe një shtresë të fortë materiali bakterial – i njohur si biofilm – i cili është i pamundur për t’u trajtuar. me antibiotikë”, tha Morten Alhede, një studiues pas doktoraturës në Universitetin e Kopenhagës.

Sipas Shoqëria Amerikane e Kirurgëve Plastikë (ASPS), kostoja mesatare e acidit hialuronik në 2009 ishte 592 dollarë me tarifa të shtuara. Por procedura dhe çdo kujdes mjekësor i nevojshëm për shkak të komplikimeve, nuk mbulohen nga shumica e planeve të sigurimit.

As ASAPS dhe as ASPS nuk e listojnë infeksionin – bakterial ose tjetër – si një ndërlikim të mundshëm të trajtimeve në faqet e tyre të internetit.

I shkatërruar! Mësoni 7 mitet e dietës »

Për shkak se shumë praktikues të kozmetikës nuk besojnë se bakteret shkaktojnë këto efekte anësore – duke pretenduar se reaksionet alergjike janë fajtore – ilaçi i zakonshëm ka qenë trajtimi me steroid, tha Bjarnsholt.

“Ky është në fakt trajtimi më i keq i mundshëm, sepse injeksionet steroide e përkeqësojnë gjendjen dhe u japin baktereve fre të lirë,” tha ai. “Për fat të mirë, shumë nga prodhuesit e mbushësve tani janë bërë të vetëdijshëm për rrezikun e baktereve dhe e kuptojnë se xheli mund të veprojë si një inkubator bakterial.”

Por ka disa lajme të mira.

Këto infeksione mund të parandalohen duke injektuar antibiotikë së bashku me mbushësin dhe praktikuesit duhet të ndjekin praktikën, tha Alhede.