Një studim i ri zbulon se njerëzit klinikisht nën peshë kanë pothuajse dyfishin e rrezikut të vdekjes, krahasuar me individët obezë.

Nuk mund të jesh shumë i pasur apo shumë i dobët, apo jo? Shumë i pasur, po, por, kur bëhet fjalë për të qenë shumë i dobët, ndoshta jo. Një studim i ri ka treguar se dobësia e tepërt është e keqe për shëndetin tuaj. Në fakt, njerëzit klinikisht nën peshë kanë një rrezik më të lartë të vdekjes sesa individët obezë.

studimJoel Ray, një mjek dhe studiues në Spitalin St. Michael në Toronto, Kanada, u botua në Journal of Epidemiology & Community Health.

Ray vlerësoi 51 studime që u fokusuan në lidhjet midis indeksit të masës trupore (BMI) dhe vdekjes nga çdo shkak. Studimet vëzhguan njerëzit për pesë ose më shumë vjet, në mënyrë që të përjashtonin njerëzit që ishin nën peshë si rezultat i kancerit, sëmundjeve kronike të mushkërive ose dështimit të zemrës.

Kequshqyerja, përdorimi i rëndë i alkoolit ose drogave, pirja e duhanit, statusi me të ardhura të ulëta, shëndeti i dobët mendor dhe vetëkujdesi i dobët mund të kontribuojnë në nënpeshën e një personi, sipas studiuesve.

Ndërsa shqyrtonin gjithashtu të dhënat për peshën e të porsalindurve dhe lindjet e vdekura, studiuesit zbuluan se lidhja midis të qenit nën peshë dhe një rreziku më të lartë për të vdekur vlen si për të rriturit ashtu edhe për fetuset, edhe kur duhani, përdorimi i alkoolit dhe sëmundjet e mushkërive merren parasysh dhe kur të rriturit me sëmundjet kronike ose terminale janë të përjashtuara.

Lajme të ngjashme: MS mund të ndikohet nga obeziteti dhe pilulat e kontrollit të lindjes »

Të rriturit që janë nën peshë, me një BMI nën 18.5, kanë një rrezik 1.8 herë më të madh për të vdekur sesa ata me një BMI prej 18.5 deri në 24.9, sipas studiuesve. BMI është një vlerësim i përafërt i sasisë së yndyrës trupore që mbart një person.

Për më tepër, rreziku i vdekjes është 1.2 herë më i lartë për njerëzit që janë obezë (BMI prej 30-34.9) dhe 1.3 herë më i lartë për ata që janë shumë obezë (një BMI prej 35 ose më i lartë).

Duke komentuar mbi gjetjet, Louise Parent-Stevens, Pharm.D., BCPS, një asistent profesor klinik në Kolegjin e Farmacisë në Universitetin e Illinois në Çikago, i tha Heathline se ishte skeptike.

“Punimi ngre disa pyetje interesante, por derisa të kemi informacione të mëtejshme, nuk mendoj se mund të themi përfundimisht se BMI e ulët, në vetvete, lidhet me rritjen e vdekshmërisë në një person që përndryshe është me shëndet të mirë.” tha Prindër-Stevens. “Ne e dimë se çrregullimet anorektike të të ngrënit shoqërohen me një vdekshmëri të shtuar, pjesërisht të lidhura me çështjet themelore psikiatrike te këta pacientë, por disa prej tyre i atribuohen drejtpërdrejt marrjes së pamjaftueshme ushqimore dhe BMI-së së ulët.”

Mësoni më shumë: A janë të lidhura osteoartriti dhe obeziteti? »

Ray tha se është e rëndësishme të kuptojmë se një person i fortë dhe i shëndetshëm ka një sasi të arsyeshme yndyre trupore, si dhe kocka dhe muskuj të mjaftueshëm. “Nëse fokusi ynë është më shumë në sëmundjet e yndyrës së tepërt të trupit, atëherë duhet të zëvendësojmë BMI-në me një masë të duhur, si perimetri i belit,” tha Ray.

Alissa Rumsey, RD, CDN, CNSC, CSCS dhe zëdhënësja e Shoqatës Dietetike të Shtetit të Nju Jorkut, ranë dakord me Ray, duke thënë për Healthline, “BMI jo vetëm që pasqyron sasinë e yndyrës trupore që ka dikush, por gjithashtu pasqyron masën muskulore”.

Duke vënë në dukje se njerëzit me një BMI të ulët mund të mos kenë masë të mjaftueshme muskulore, Rumsey tha se ka prova që tregojnë se kur njerëzit nën peshë sëmuren, për shembull me pneumoni, ose kanë një sëmundje kronike, ata nuk kanë rezerva shtesë të energjisë. nevojiten për t’i ndihmuar ata të mposhtin sëmundjen.

Ndërsa pajtohet me Ray se perimetri i belit është një mënyrë e mirë për të matur yndyrën e tepërt të trupit, Rumsey paralajmëroi, “Ka shumë studime në lidhje me yndyrën viscerale në zonën e barkut rreth organeve që ju vendosin në rrezik më të lartë për vdekje dhe sëmundje të ndryshme. Nëse dikush është shumë muskuloz, ai mund të ketë një BMI mbipeshë ose obez, edhe pse ka shumë pak yndyrë trupore. Shumë futbollistë (jo ata shumë të mëdhenj), të cilët janë muskuloz shpesh kanë një BMI të trashë ose mbipeshë, megjithatë ata kanë gjashtë ose shtatë për qind yndyrë trupore.

Lajme të ngjashme: Obeziteti shkakton tetëmbëdhjetë për qind të vdekjeve »

Në një studim të veçantë, të botuar në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane, Katherine M. Flegal, Ph.D. dhe kolegët e saj zbuluan se nivelet më të larta të obezitetit shoqërohen me një rrezik të shtuar të vdekjes, ndërsa të qenit mbipeshë lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjes.

Duke analizuar pothuajse 100 studime që përfshinin rreth tre milionë të rritur, studiuesit zbuluan se, në krahasim me një peshë normale, mbipesha e përgjithshme dhe nivelet më të larta të obezitetit ishin të lidhur me një rrezik dukshëm më të lartë të vdekjes, ndërsa të qenit mbipeshë shoqërohej me një rrezik dukshëm më të ulët të vdekshmërisë. .

Jo aq shpejt, sipas Rumsey. “Nuk i ndanë njerëzit që ishin nën peshë për shkak të një sëmundjeje. Është e qartë se dikush që është nën peshë sepse është i sëmurë do të ketë një shkallë më të lartë të vdekjes, “tha Rumsey.

Duke theksuar se të qenit nënpeshë ose obez nuk është sigurisht qëllimi, Rumsey tha, “Është e rëndësishme të arrish një BMI normale dhe të arrish një peshë të shëndetshme për trupin tënd. Njerëzit duhet vetëm të synojnë të kenë një ekuilibër mes stërvitjes dhe ushqimit të shëndetshëm dhe të mos e marrin atë në ekstrem.”

Lajme të ngjashme: Obeziteti në fëmijëri: A mund t’i bëjnë shkollat ​​fëmijët tanë më të shëndetshëm? »