Receta tradicionale për ndrydhjet dhe ndrydhjet, e njohur si RICE – pushim, akull, ngjeshje. dhe lartësia – ka nevojë për përditësim, thonë disa studiues.

Nëse kërkoni në internet këshilla rreth ndrydhjeve dhe sforcimeve, do të gjeni recetën tradicionale – pushim, akull, ngjeshje dhe ngritje (RICE) të përsëritur vazhdimisht. Por tani disa studiues mendojnë se ajo ka nevojë për përditësim – veçanërisht pjesa “pjesa tjetër”.

“Ky konstrukt i RICE nuk pasqyron domosdoshmërisht shkencën moderne,” sipas Eric Robertson, një zëdhënës i Shoqatës Amerikane të Terapisë Fizikale. Ai thotë se e njëjta gjë vlen edhe për variacionin PRICE ku “P” qëndron për “mbrojtje”.

Shumë shpesh pacientët dhe madje edhe mjekët trajtojnë ndrydhjet duke i palëvizur nyjet e tyre në gips, hobe dhe “çizme për ecje”, thotë Robertson. Por palëvizshmëria redukton qarkullimin dhe mund të shkaktojë dobësimin e muskujve, nervave, ligamenteve dhe tendinave nga mospërdorimi. Në vend të kësaj, Robertson këshillon pacientët të punojnë me ofruesit e kujdesit shëndetësor për të gjetur ushtrime që do të shpejtojnë shërimin.

Lajme të ngjashme: Studimi i ri nxit polemika mbi tronditjet e futbollit tek adoleshentët »

Edhe pa kujdes mjekësor, ndrydhjet dhe tendosjet zakonisht përmirësohen me kalimin e kohës. Por vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 28,000 lëndime të kyçit të këmbës ndodhin çdo ditë. Dhe dëmi mund të vazhdojë. Një studim tregoi se vetëm 35 deri në 85 për qind e kyçeve të ndrydhura shërohen plotësisht brenda tre viteve.

Kështu që studiuesit kanë vënë në dyshim mënyrën se si trajtohen këto lëndime. Ata kanë zbuluar se këshilla e RICE erdhi më shumë nga supozimet e arsimuara sesa nga kërkimet aktuale.

Çfarë ndodh kur vërtet i vëni në provë këto ide? Që në vitin 1994, mjekë në Universitetin e Shëndetit dhe Shkencës në Oregon ndanë rastësisht 82 pacientë me kyçe të ndrydhura në dy grupe. Një grup veshi një mbështjellës elastik për dy ditë, dhe më pas kaloi në mbajtëse që lejonin lëvizjen. Ata ushtronin kyçet e këmbës nën mbikëqyrjen e mjekëve, duke vënë gradualisht më shumë peshë në kyçin e dëmtuar.

Grupi tjetër mbajti splina gipsi për 10 ditë, duke parandaluar lëvizjen në kyçin e këmbës. Më pas ata filluan të njëjtin program ushtrimesh dhe mbajtjeje peshe.

Dhjetë ditë pas lëndimeve të tyre, 57 për qind e grupit të mobilizimit të hershëm ishin kthyer plotësisht në punë, krahasuar me vetëm 13 për qind të grupit të llaçit. Tre javë pas lëndimeve të tyre, 57 për qind e grupit të mobilizimit të hershëm ende përjetuan dhimbje, krahasuar me 87 për qind të grupit të llaçit.

Është Shkencë: Si Joga përmirëson performancën e përgjithshme atletike »

Studime të ngjashme që atëherë kanë konfirmuar vlerën e ushtrimeve të hershme për të gjitha, përveç ndrydhjeve më të rënda. Ata kanë treguar gjithashtu përfitime për stërvitjen e ekuilibrit – për shembull, qëndrimi në këmbën e dëmtuar me sytë mbyllur – që përmirëson funksionin e nervave në nyje dhe mund të rrisë stabilitetin.

Duke cituar prova si kjo, një editorial i vitit 2012 në Gazeta Britanike e Mjekësisë Sportive sugjeroi zëvendësimin e RICE dhe PRICE me POLICE – mbrojtje, ngarkim optimal, akull, ngjeshje dhe ngritje.

Por pjesa “ICE” e trajtimit mbetet gjithashtu dobët e testuar. Në disa prova, pacientët që morën trajtime të ftohta dolën më mirë se ata që nuk morën trajtime. Në të tjerat, nuk kishte asnjë ndryshim.

“Ne e dimë se është një qetësues i mirë i dhimbjes,” thotë Thomas Kaminski, i cili ndihmoi në krijimin e Shoqatës Kombëtare të Trajnerëve Atletikë udhëzimet zyrtare mbi ndrydhjet e kyçit të këmbës, botuar vitin e kaluar. Shumica e ekspertëve vazhdojnë të rekomandojnë një lloj trajtimi të ftohtë, me arsyetimin se njerëzit mund të fillojnë të lëvizin më shpejt nyjet e tyre të ndrydhura nëse lëndohen më pak.

(Megjithatë, për të shmangur pickimin e ngricave, ata paralajmërojnë ngrirjen për më shumë se 20 minuta dhe rekomandojnë përdorimin e një lloj izolimi si një peshqir i lagur, veçanërisht kur aplikoni pako kimike të ftohta që janë nën temperaturën e ngrirjes.)

I njëjti problem vlen për ngjeshjen dhe ngritjen. Mbështjellja e ngushtë e kyçit të dorës ose kyçit të këmbës redukton ënjtjen. Një nyje më pak e fryrë është më e lehtë për t’u lëvizur, dhe teorikisht presioni mund të zvogëlojë gjakderdhjen e brendshme. Por vështirë se dikush e ka krahasuar në fakt shërimin e pacientëve që marrin këtë lloj kompresimi me ata që nuk e bëjnë këtë.

Më pak studime kanë ekzaminuar ende efektet e lartësisë. Ngritja e këmbës lart mund të zvogëlojë ënjtjen në kyçin e këmbës, një ekip studiuesish përfundoi, por ënjtja kthehet menjëherë kur ngriheni përsëri.

Zbuloni: Çfarë do të thotë pëlhura inteligjente për të ardhmen e shëndetit? »

Pra, çfarë tjetër mund të bëni për një ndrydhje? Trajtimet termike mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë, përfundoi ekipi i Kaminskit. Stimulimi elektrik, një trajtim eksperimental që ofrojnë disa klinika, ka marrë rezultate të përziera.

Ilaçet mund ta zbusin dhimbjen. Por të gjitha kanë efekte anësore të mundshme. Dhe disa prej tyre, ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDS) si ibuprofeni, teorikisht mund të ndërhyjnë në shërimin. Kaminski rekomandon përdorimin e acetaminofenit nëse keni nevojë për një ilaç kundër dhimbjeve për 48 orët e para, me përdorimin e NSAID-ve të sigurta pas kësaj.

Me kaq pak opsione të tjera – dhe pak rrezik – shumica e ekspertëve po këshillojnë pacientët dhe mjekët që të qëndrojnë me ICE deri në njoftimin e mëtejshëm.

“Unë mendoj se askush nuk do të argumentonte se nëse merrni një dëmtim muskuloskeletor, thjesht duhet ta lini atë të fryhet,” thotë Stephen Rice, një mjek pediatrik i mjekësisë sportive dhe ish-kryetar i Komitetit të Politikave të Shëndetit dhe Shkencës për Kolegjin Amerikan të Mjekësisë Sportive. “[I] nuk e kam shkencën e vështirë, por kam gati 40 vjet përvojë që nëse mund ta kontrollosh ënjtjen, njerëzit mund të kthehen më shpejt.”

Barbara Bergin, një bashkëpunëtore e Akademisë Amerikane të Kirurgëve Ortopedikë është dakord. “Thjesht nuk mund të mundësh pushimin, akullin, ngjeshjen dhe lartësinë”, thotë ajo.

Por ajo shton se ju duhet ta ndiqni këtë recetë vetëm derisa të jeni në gjendje të konsultoheni me ofruesin e duhur të kujdesit shëndetësor, për shembull kur “ju ndrydh kyçin e këmbës dhe është një pasdite e diel dhe nuk dëshironi të shkoni në urgjencë. [because] do t’ju duhet të prisni në radhë për orë të tëra, dhe do të duhet të paguani shumë dhe mjeku juaj do të vijë të hënën.”

Edhe kritikët e formulës RICE janë të gatshëm të shkojnë së bashku me këtë, tani për tani. “RICE në vetvete nuk është domosdoshmërisht shumë i rrezikshëm,” thotë Robertson. “Por ju duhet të dini se ka një mënyrë më të mirë.”

Mësoni gjithçka rreth etiketës së palestrës – A i dini rregullat? »