Një studim i Universitetit Northwestern zbulon një lidhje midis peshës së një personi dhe kohës dhe kohëzgjatjes së ekspozimit ndaj dritës së ndritshme.

A jeni një person i mëngjesit që thith rrezet e ditës së hershme? Sipas një studimi të Universitetit Northwestern, njerëzit që janë të ekspozuar ndaj dritës së ndritshme të diellit në mëngjes kanë një indeks të masës trupore (BMI) më të ulët se ata që nuk janë.

Studimi lidhi peshën e një personi me kohën dhe kohëzgjatjen e ekspozimit ndaj dritës së ndritshme. Njerëzit të cilët ishin të ekspozuar ndaj dritës edhe mesatarisht të ndritshme në mëngjes kishin BMI më të ulët se ata që ishin të ekspozuar ndaj dritës më vonë gjatë ditës. Studimi u publikua në PLOS ONE dhe u krye në 54 të rritur që mbanin monitorë aktigrafie për të gjurmuar nivelet e tyre të pushimit dhe aktivitetit.

Subjektet me BMI më të ulët ishin ata që u ekspozuan ndaj dritës më herët gjatë ditës, tha Dr. Phyllis C. Zee, autor i vjetër i studimit dhe drejtor i Programit të Kërkimit të Ritmeve Circadian dhe Gjumit në Shkollën e Mjekësisë Feinberg në Northwestern. Ajo rekomandon thithjen e dritës së fortë nga ora 8 e mëngjesit deri në mesditë dhe tha se 20 deri në 30 minuta diell në mëngjes janë të mjaftueshme për të ndikuar në BMI të një personi.

Zbuloni se si ulja e temperaturës mund t’ju ndihmojë të digjni më shumë yndyrë »

Ekspozimi në dritën e mëngjesit përbën rreth 20 për qind të BMI-së së një personi, sipas studiuesve. Faktorë të tjerë që ndikojnë në BMI janë koha e gjumit, mosha, stina e vitit dhe, më e rëndësishmja, niveli i aktivitetit fizik dhe marrja e kalorive.

Zee tha se mungesa e ekspozimit ndaj dritës në kohën e duhur të ditës mund të çsinkronizojë orën e brendshme të trupit, duke shkaktuar shtim në peshë dhe duke ndikuar në metabolizmin. Se si, saktësisht, ekspozimi i dritës ndikon në yndyrën e trupit është një temë që ka nevojë për më shumë kërkime, shtoi Zee.

Zee tha se shumë njerëz punojnë në mjedise me ndriçim të dobët që kanë rreth 200 deri në 300 luks (një masë e ndriçimit), por atyre u nevojiten rreth 500 luks për të ulur BMI-në e tyre. Qiejt me re janë po aq të mira për t’u ekspozuar në diell—ato mund të ofrojnë më shumë se 1000 luks shkëlqim. Drita e jashtme është më e mira; është e vështirë të përsëriten të njëjtat rezultate me ndriçimin e brendshëm.

“Drita e jashtme është më e ndritshme. Drita natyrale përmes një dritare është gjithashtu e mirë, “tha Zee, duke shtuar se kalimi i kohës jashtë ose të kesh një hapësirë ​​pune me dritare – apo edhe drita artificiale të ndritshme – mund të përmirësojë ekspozimin ndaj dritës gjatë ditës.

Zbuloni se si stërvitja dhe drita mund të lehtësojnë depresionin në perimenopauzë »

Giovanni Santostasi, një studiues në neurologji në Northwestern dhe bashkëautor i studimit, doli me një mënyrë për të përdorur kohën, kohëzgjatjen dhe intensitetin e ekspozimit të dritës për të llogaritur një shifër të njohur si koha mesatare e dritës (MLiT).

Kur Santostasi kombinoi këta tre faktorë, ai ishte në gjendje të identifikonte korrelacione të forta midis dritës dhe BMI-së.

“Unë pashë se ajo që dukej se ishte më e lidhur me indeksin e masës trupore nuk ishte vetëm sa dritë merrni, por kur e merrni atë dhe për sa kohë,” tha Santostasi në një deklaratë.

Zee ishte e kujdesshme të vinte në dukje se nuk dëshironi të ulni sasinë e gjumit që bëni vetëm për t’u përshtatur me më shumë ekspozimin ndaj diellit. Bufat e natës që flenë deri në mëngjes janë të ekspozuar ndaj diellit më vonë gjatë ditës, por ata që janë zgjuar gjatë orëve të hershme të mëngjesit nuk do të kenë të gjitha përfitimet e uljes së BMI-së, përveç nëse ende flenë adekuat.

“Ekspozimi ndaj dritës në mëngjes mund të ndihmojë në avancimin e kohës së ritmeve cirkadiane, gjë që do ta bëjë më të lehtë zgjimin në mëngjes dhe gjithashtu do të përmirësojë cilësinë e gjumit dhe metabolizmin,” tha ajo.

Pyetje e madhe: Pse ushqimet e skuqura shkaktojnë më shumë shtim në peshë tek disa njerëz? »