Një studim i ri tregon se kostoja e lartë e trajtimit të sëmundjeve, jo një popullsi në plakje me sëmundje kronike, është forca shtytëse pas rritjes së kostove të kujdesit shëndetësor.

A është një numër në rritje i pacientëve të sëmurë përgjegjës për rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor në SHBA – apo është rritur kostoja e trajtimit të secilit pacient?

Martha Starr, Ph.D., një profesoreshë e asociuar në Universitetin Amerikan dhe Ana Aizcorbe, Ph.D., një profesoreshë kërkimore në Universitetin Teknik të Virxhinias, analizuan të dhënat për të zbuluar. Ata i kanë publikuar rezultatet e tyre në numrin e këtij muaji të Çështjet shëndetësore. Ata raportojnë se çmimet më të larta për trajtim përbëjnë rreth 70 për qind të rritjes së fundit në shpenzimet e kujdesit shëndetësor.

Ata vlerësuan informacionin mbi anketat e kryera midis viteve 1980 dhe 2006. Ata vlerësuan segmente të ndryshme amerikanësh që kishin sëmundje të ndryshme, së bashku me koston e shërbimeve të përdorura për t’i trajtuar ato. Aizcorbe tha se ata përdorën të dhëna që mbulonin një periudhë më të gjatë kohore dhe një numër më të madh çështjesh të kujdesit shëndetësor sesa kishin studimet e mëparshme.

Studiuesit zbuluan se incidenca në rritje e sëmundjeve rriti shpenzimet me vetëm 0.5 përqind në vit, krahasuar me 2.5 përqind për rritjen e kostos për rast.

“Rritja e kostove të trajtimit ka pasur një ndikim shumë më të madh në rritjen e shpenzimeve mesatare sesa rritja e prevalencës së sëmundjeve,” tha Starr. Kjo është arsyeja pse zgjidhjet e problemit duhet të fokusohen në ngadalësimin e rritjes së shpenzimeve për procedurat, trajtimet dhe barnat që përdoren për trajtimin e sëmundjeve, shtoi ajo.

Zbuloni se si rishikimet në internet po ndryshojnë lojën e kujdesit shëndetësor »

Rritja e kostove të barnave me recetë është pjesë e ekuacionit dhe çmimet në rritje kontribuan gati një pikë përqindje në rritjen vjetore prej 2.5 përqind të kostove të trajtimit gjatë periudhës 26-vjeçare të studiuar.

“Më shumë njerëz po marrin medikamente në baza afatgjata dhe kostot për recetë janë rritur, lart, lart,” tha Starr. Të dhënat e fundit tregojnë se rritja e çmimeve të barnave mund të zvogëlohet, por askush nuk e di nëse ngadalësimi do të zgjasë.

Nëse nuk do të kishte pasur një zhvendosje nga përdorimi i shërbimeve spitalore, shkalla e rritjes së shpenzimeve për trajtime mund të kishte arritur në 3.5 për qind në vit. Edhe përdorimi i kujdesit në zyrë nga pacientët në vend të kujdesit urgjent nuk shkaktoi ulje të shpenzimeve. Rritja e kostos së përdorimit të këtyre shërbimeve – si dhe faktorë të tillë si përzgjedhja e barnave me emër në vend të gjenerikëve – rriti kostot.

A do të ndihmonte ulja e numrit të njerëzve me sëmundje kronike në uljen e shpenzimeve për trajtime? Po, tha Starr, por nuk do të rezultonte në kursime masive.

Kur shikojnë shpenzimet e kujdesit shëndetësor, ekonomistët zakonisht fokusohen në plakjen e popullsisë, së bashku me ndryshimet në mbulimin e sigurimeve. Aizcorbe dhe Starr thanë se këta ishin faktorë të vegjël në pamjen e përgjithshme ekonomike.

Zbuloni se çfarë fshihet pas rritjes alarmante të diabetit tek fëmijët amerikanë »

Po në lidhje me kujdesin parandalues? A është efektiv? Është akoma, tha Starr.

“Në vijim, do të jetë e rëndësishme të sigurohemi që përpjekjet e intensifikuara për të promovuar kujdesin parandalues ​​të punojnë përfundimisht për të ngadalësuar rritjen e shpenzimeve për kujdesin akut,” tha ajo, duke shtuar se mund të jetë “e ndërlikuar” të studiohet sepse përfitimet e parandalimit më të madh do të kërkon kohë për t’u materializuar dhe mund të jetë e vështirë të gjurmohet në të dhëna.

Ky studim nuk ndoqi pacientë individualë me kalimin e kohës, kështu që studiuesit nuk mund të thonë nëse rritja e kujdesit parandalues ​​tani do të zvogëlojë sasinë e kujdesit akut që njerëzit do të kenë nevojë më vonë në jetë.

Por ne gjejmë një zhvendosje afatgjatë në kujdesin shëndetësor amerikan drejt rritjes së kujdesit rutinë – kontrolle vjetore, kontrolle të rregullta për gjendjet e zakonshme, rritje të përdorimit të testeve diagnostikuese, më shumë monitorim të njerëzve me sëmundje kronike, e kështu me radhë,” tha Starr.

Ajo tha se ky lloj kujdesi parandalues ​​mund të jetë i dobishëm për të shmangur më shumë shpenzime në të ardhmen, por studimi zbuloi se ai gjithashtu kontribuoi në rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor në të kaluarën.

Lajme të ngjashme: Lëndimet në lidhje me portat e foshnjave dërgojnë gati 2,000 fëmijë në dhomat e urgjencës çdo vit »

Një faktor tjetër që mund të ndikojë në shpenzimet e kujdesit shëndetësor është Akti i Kujdesit të Përballueshëm. “Theksi i ri mbi kujdesin e përgjegjshëm në reformën e kujdesit shëndetësor vendos përgjegjësinë mbi ofruesit e kujdesit shëndetësor për të bërë një punë më të mirë për t’u siguruar që njerëzit të marrin rendimentin e kujdesit vlerë të lartë”, tha Starr.

Mjekët, klinikat dhe spitalet duhet të sigurohen që njerëzit (dhe siguruesit) të marrin vlerën e parave të tyre nga dollarët e tyre të kujdesit shëndetësor për sa i përket përmirësimeve shëndetësore, mirëqenies dhe jetëgjatësisë. Kjo është arsyeja pse shumë ofrues të kujdesit shëndetësor marrin stimuj financiarë për të bërë më mirë në optimizimin e operacioneve dhe kujdesit ndaj pacientit.

Për shembull, grupet e mjekëve që përshkruajnë ilaçe gjenerike në vend të emrave të markave ose që kufizojnë testet imazherike me kosto të lartë për pacientët që kanë vërtet nevojë për to, mund të marrin pagesa të “kursimeve të përbashkëta” nga Medicare ose kompanitë e sigurimeve shëndetësore për t’i shpërblyer këto grupe për theksimin e vlerës.

“Në parim, kujdesi i përgjegjshëm duhet të ndihmojë në promovimin e përdorimit efikas të kujdesit parandalues, jo vetëm rritjes me bazë të gjerë [care] me përfitim të ulët, “tha Starr.