Home Shëndeti Studimi i ri zbulon se antibiotikët mund të rrisin rrezikun e gurëve...

Studimi i ri zbulon se antibiotikët mund të rrisin rrezikun e gurëve në veshka

0

Prej vitesh mjekët kanë paralajmëruar për rreziqet e përdorimit të tepërt të antibiotikëve. Hulumtimet e reja tregojnë për një arsye tjetër për të kërkuar këto ilaçe vetëm kur është absolutisht e nevojshme.

Sipas një studimi të ri të publikuar në maj 2018 në Gazeta e Shoqatës Amerikane të Nefrologjisëantibiotikët oral mund të lidhen me një rritje rreziku i zhvillimit të gurëve në veshka, dhe rreziku më i madh mund të jetë tek fëmijët dhe adoleshentët. (Gurët në veshka janë copa të vogla dhe të forta të lëndës së ngurtë që mund të formohen në veshkat tuaja dhe të shkaktojnë dhimbje të jashtëzakonshme kur ngecin ndërsa lëvizin poshtë traktit urinar.)

Studimi zbuloi gjithashtu se rreziku i gurëve në veshka u ul me kalimin e kohës, por vazhdoi të rritet disa vite më pas antibiotik përdorni.

Antibiotikët luajnë një rol të rëndësishëm në mjekësi, por të dhënat e reja janë një kujtesë se ata duhet të përdoren siç duhet, thotë bashkautori i studimit. Gregory Tasian, MD, një specialist i sëmundjeve infektive në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias (CHOP). “Ky studim dhe hulumtime të tjera mbi përdorimin e antibiotikëve duhet të na bëjnë të ndalemi,” thotë ai. “Antibiotikët duhet të përdoren me maturi.”

Gurët në veshka janë një problem i zakonshëm dhe në rritje. Mjekët nuk janë të sigurt saktësisht pse, por prevalenca e gurëve në veshka është rritur ndjeshëm në Shtetet e Bashkuara në dekadat e fundit, theksojnë autorët e studimit. Një 2012 studim botuar në revistë Urologjia Evropiane zbuloi se prevalenca e gurëve në veshka në Shtetet e Bashkuara u rrit nga 1 në 20 njerëz në 1994 në 1 në 11 njerëz në 2007. Hulumtimi ka treguar gjithashtu se ndërsa të rriturit kanë ende shumë më shumë gjasa të marrin gurë në veshka sesa fëmijët, incidenca e gurëve në veshka tek fëmijët është në rritje.

5 Llojet e Antibiotikëve që Zbulohen se Rritin Shanset e Marrjes së Gurit në Veshka

Për të eksploruar lidhjen e mundshme midis përdorimit të antibiotikëve dhe gurëve në veshka, studiuesit filluan të hetojnë nëse përdorimi i antibiotikëve të përshkruar zakonisht mund të ketë një efekt në rrezikun e një personi për të zhvilluar këtë çrregullim të dhimbshëm të traktit urinar.

Mjekët e dinë se antibiotikët ndryshojnë përbërjen e mikrobiomës në trup, duke përfshirë edhe zorrët. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se ndërprerjet në bakteret në zorrët dhe traktin urinar janë shoqëruar me gurë në veshka, theksojnë Dr. Tasian dhe kolegët e tij në punimin e ri. (Një studim i mëparshëmPër shembull, zbuloi se ekspozimi ndaj antibiotikëve reduktoi sasinë e bakterit Oxalobacter formigenes u rrit në zorrët. Ky bakter njihet se mbron nga një lloj specifik i gurëve në veshka.)

Për studimin e ri, studiuesit ekzaminuan të dhënat shëndetësore (që përfshinin të gjitha vizitat e mjekut të përgjithshëm) për 13.8 milionë të rritur dhe fëmijë në Mbretërinë e Bashkuar të parë nga mjekët nga viti 1994 deri në 2015. Nga këta individë, 25,981 njerëz kishin pasur gurë në veshka. Studiuesit analizuan ekspozimin e mëparshëm ndaj antibiotikëve në grupin e njerëzve që kishin pasur gurë në veshka dhe krahasuan të dhënat me rreth 259,797 subjekte kontrolli të krahasuara sipas moshës, gjinisë dhe praktikës në të cilën ata trajtoheshin, të cilët nuk kishin pasur gurë në veshka.

Ata zbuluan se në mesin e 12 klasave të antibiotikëve, përdorimi i pesë prej tyre shoqërohej me një gjasë më të lartë për të marrë gurë në veshka në 3 deri në 12 muajt e mëposhtëm: sulfat orale, cefalosporinatfluorokinolone, nitrofurantoinë, dhe penicilinat me spektër të gjerë. Rreziku i gurëve në veshka i lidhur me përdorimin e këtyre barnave u rrit përkatësisht 2.3 herë, 1.9 herë, 1.7 herë, 1.7 herë dhe 1.3 herë. Rreziku u ul me kalimin e kohës, sipas të dhënave të mbledhura, por mbeti i lartë tre deri në pesë vjet pas përdorimit të antibiotikëve.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se rreziqet më të forta për gurët në veshka ishin te fëmijët dhe adoleshentët.

Pse mund të ndryshojë mosha në të cilën dikujt i përshkruhen antibiotikët? Tasian thekson se kur ne jemi të ekspozuar ndaj një substance mund të ketë rëndësi aq sa çfarë ne jemi të ekspozuar ndaj saj. Për shembull, medikamente të tilla si talidomid mund të ketë pasoja shkatërruese kur merret gjatë shtatzënisë dhe plumbi mund të jetë veçanërisht i dëmshëm për fëmijët e vegjël. “Fëmijëria është një kohë e pambrojtur,” thotë Tasian. “Mikrobet e zorrëve po zhvillohen dhe mund të jenë më të ndjeshëm ndaj ekspozimit.”

Të dhënat e reja sugjerojnë se ekspozimi ndaj disa antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gurëve në veshka dhe rreziku mund të jetë më i madh kur antibiotikët merren në mosha më të reja.

Ky zbulim thekson nevojën për t’u siguruar që përdorimi i papërshtatshëm i antibiotikëve të reduktohet dhe të merret në konsideratë alternativa ndaj antibiotikëve, veçanërisht për këdo që mund të jetë tashmë në rrezik të shtuar të gurëve në veshka, siç janë ata me një histori familjare të gjendjes, thotë Tasian.

Studimi ‘i madh’ zbulon një lidhje të rëndësishme, por pa prova përfundimtare

Ndërsa ky studim ofron një pasqyrë të rëndësishme në lidhjen e mundshme midis antibiotikëve dhe gurëve në veshka, nuk është ende provë e drejtpërdrejtë që antibiotikët shkaktojnë gurë në veshka.

“Është një studim i shoqatës,” vëren Pascale Hammond Lane, MD, një nefrolog pediatrik dhe shef seksioni në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Oklahomas dhe kryetar i Komitetit të Medias dhe Komunikimeve për Shoqërinë Amerikane të Nefrologjisë. “Nuk mund të thuash se ka shkak dhe pasojë.” (Kjo për shkak se studiuesit nuk mund të përjashtojnë me siguri absolute që lidhja midis gurëve në veshka dhe përdorimit të antibiotikëve nuk ishte thjesht një rastësi.)

Por studimi është një studim i rëndësishëm me shumë pika të forta, duke përfshirë numrat, thotë Dr. Lane. “Kjo përfshin një grup të madh të dhënash.”

Gjetjet me siguri kërkojnë hetim të mëtejshëm, shton Lane.

Tasian dhe kolegët e tij shpresojnë ta zgjerojnë këtë kërkim në studime më të gjera, të bazuara në popullatë për të kuptuar më mirë mekanizmin se si ndryshimet në përbërjen e mikrobiomit mund të ndikojnë në zhvillimi i gurëve në veshka ose cilat mikrobe mund të zëvendësohen për të minimizuar rrezikun e gurëve në veshka.

Çfarë duhet të keni parasysh për antibiotikët

Gjetjet nuk nënkuptojnë se antibiotikët nuk duhet të përdoren. Ato përforcojnë rëndësinë e përdorimit të duhur të antibiotikëve. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, aq sa 30 për qind e antibiotikëve të përshkruar në Shtetet e Bashkuara janë të panevojshme.

Ndërsa antibiotikët janë pa dyshim të rëndësishëm, si mjekët ashtu edhe pacientët duhet të jenë më të vetëdijshëm për rëndësinë e përdorimit të tyre në mënyrë korrekte. Përveç rritjes së mundshme të rrezikut të gurëve në veshka, mbipërdorimi i antibiotikëve mund të çojë në probleme të tilla si zhvillimi i baktereve rezistente ndaj antibiotikëve dhe reduktimi i baktereve të dobishme që e mbajnë trupin të shëndetshëm.

Disa sugjerime që mund të ndiqni për t’u siguruar që çdo antibiotik që po merrni (ose mund të merrni) është i përshtatshëm përfshijnë:

  • Bëjini mjekut tuaj pyetje si: “A janë të nevojshëm antibiotikët?” “A është ky antibiotiku më i sigurt që mund të përdorim?” dhe “A ka ndonjë gjë tjetër që mund të provojmë përpara antibiotikëve?” sugjeron Lane.
  • Mos harroni se antibiotikët janë një armë e rëndësishme kundër infeksioneve të rrezikshme. “Një gur në veshka mund disa infeksione që mund të vrasin,” thotë Lane. “Përfitimet e antibiotikëve mund të tejkalojnë rrezikun”, shton Tasian.

Sa i përket gurëve në veshka, Lane vë në dukje se ju mund të zvogëloni rrezikun tuaj jo vetëm duke marrë antibiotikë vetëm kur është absolutisht e nevojshme, por edhe duke shmangur gjërat që mund të rrisin rrezikun tuaj, si p.sh.

  • Obeziteti
  • Nuk urinon shpesh
  • Duke mos pirë mjaftueshëm ujë
  • Ngrënia e një diete të pasur me ushqime të kripura ose të konservuara

Exit mobile version