Rritja e neuroneve nga qelizat e pacientëve bipolarë i lejon studiuesit të shohin se si zhvillohen ndryshe dhe të eksplorojnë se si reagojnë ndaj litiumit.

Çrregullimi bipolar është një gjendje komplekse e shëndetit mendor që prek rreth 200 milionë njerëz në mbarë botën.

Ndërsa kuptimi ynë i depresionit dhe manisë shtrihet deri në Greqinë e lashtë, se si zhvillohen dhe kryqëzohen këto dy faza të çrregullimit bipolar, ka mbetur kryesisht një mister.

Por hulumtimi i ri u botua të martën në revistë Psikiatria përkthimore tregon se si linjat e para të qelizave staminale bipolare mund të na japin të dhëna se si zhvillohen qelizat e trurit tek njerëzit me çrregullim bipolar.

Shkencëtarët nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Miçiganit ishin në gjendje të rritnin qelizat e trurit të quajtura neurone nga qelizat e lëkurës së pacientëve bipolarë dhe t’i krahasonin ato me neuronet normale dhe të shëndetshme, si dhe të testonin sesi litiumi, ilaçi më i zakonshëm bipolar, ndikoi në ato qeliza.

“Kjo na jep një model që ne mund ta përdorim për të ekzaminuar se si qelizat sillen ndërsa zhvillohen në neurone,” tha në një deklaratë Sue O’Shea, një specialiste e qelizave staminale të Universitetit të Miçiganit. “Tashmë, ne shohim se qelizat nga njerëzit me çrregullim bipolar janë të ndryshme në sa shpesh shprehin gjene të caktuara, si diferencohen në neurone, si komunikojnë dhe si reagojnë ndaj litiumit.”

Mësoni shenjat dhe simptomat e çrregullimit bipolar »

Studiuesit morën qeliza nga mostrat e lëkurës të dhëna nga pacientët bipolarë dhe krijuan qelizat staminale pluripotente të induktuara (iPSC), të cilat janë të ngjashme me qelizat staminale të kordonit kërthizor dhe mund të rriten në çdo lloj qelize tjetër në trup. Nga atje, studiuesit ishin në gjendje t’i shtynin qelizat të zhvillohen në neurone.

Nën një mikroskop, ekipi hulumtues vuri re ndryshime midis neuroneve bipolare dhe neuroneve nga truri i njerëzve pa çrregullime mendore.

Studiuesit zbuluan se neuronet bipolare shprehnin më shumë gjene për receptorët e membranës dhe kanalet jonike, veçanërisht ato që transferojnë kalciumin midis qelizave.

Për shkak se kalciumi është thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e neuroneve, studiuesit thonë se gjetjet e tyre mbështesin teorinë se dallimet e vogla gjenetike gjatë zhvillimit të hershëm të trurit janë vendimtare për shfaqjen e çrregullimit bipolar dhe sëmundjeve të tjera mendore.

Ata zbuluan gjithashtu dallime të vogla në mikroARN-në e qelizave – e cila ndihmon për të përcaktuar se cilat gjene shprehen dhe si – te pacientët bipolarë, duke mbështetur idenë se disa dobësi gjenetike janë përgjegjëse për zhvillimin e çrregullimit bipolar.

Shihni 9 të famshëm që luftuan çrregullimin bipolar »

Ekipi i Universitetit të Miçiganit gjithashtu ekspozoi neuronet bipolare ndaj litiumit dhe vëzhgoi se si ai ndryshonte sinjalizimin e tyre të kalciumit. Studiuesit thonë se kjo do t’i lejojë ata të studiojnë terapi në neuronet individuale të një pacienti në një mjedis laboratorik.

Me këtë linjë kërkimi, qasja aktuale e provës dhe gabimit për trajtimin e çrregullimit bipolar mund të përshtatet për pacientë të veçantë dhe të vlerësohet në një nivel mikroskopik. Kjo mund të nënkuptojë më pak efekte anësore të padëshiruara nga medikamentet dhe identifikim më të shpejtë të trajtimeve efektive, thanë studiuesit.

“Ne jemi shumë të emocionuar për këto gjetje. Por ne sapo kemi filluar të kuptojmë se çfarë mund të bëjmë me këto qeliza për të ndihmuar në përgjigjen e shumë pyetjeve pa përgjigje në origjinën dhe trajtimin e çrregullimit bipolar,” Dr. Melvin McInnis, hetues kryesor në Heinz C. Prechter Bipolar Research Fund, thuhet në një deklaratë.

Ekipi hulumtues aktualisht po ndërton më shumë linja qelizash staminale nga më shumë pacientë me çrregullim bipolar, gjë që mund të zgjasë me muaj, dhe ata do t’i ndajnë ato me studiues të tjerë në universitet.

Imazhi është dhënë nga Laboratori Kërkimor i Qelizave Staminale Pluripotente të Universitetit të Miçiganit.

Mësoni se si kreativiteti është një nga avantazhet e çrregullimit bipolar »