Një studim i ri lidh të qenit i prirur gjenetikisht me djegien më efikase të kalorive gjatë stërvitjes.

Pse një person mund të qëndrojë i dobët ndërsa ha shumë kalori, ndërsa një tjetër priret të shtojë peshë pavarësisht se ha më pak? Sipas një studimi të ri nga Universiteti Shtetëror Kent, muskujt e njerëzve të dobët natyrisht mund të funksionojnë ndryshe.

Një ekip kërkimor, i udhëhequr nga Chaitanya K. Gavini i shkollës së shkencave biomjekësore të universitetit, krahasoi minjtë femra që kishin një tendencë gjenetike për të qenë të dobët me ata që kishin një predispozitë gjenetike ndaj obezitetit. Ekipi donte të shihte se si fiziologjia e muskujve të secilit grup ndikonte në metabolizmin e tyre. Studiuesit kishin zbuluar tashmë se kapaciteti aerobik i brendshëm i një kafshe (aftësia e saj për të transportuar oksigjen dhe për ta përdorur atë gjatë stërvitjes) është një tregues i mirë i aktivitetit të saj fizik të përditshëm—ata me një kapacitet më të lartë aerobik zakonisht janë më të dobët se ata me një kapacitet më të ulët.

Minjtë në secilin grup kishin sasi të ngjashme të masës trupore të dobët dhe peshës, por ata me kapacitet të lartë aerobik ishin më aktivë se ata me kapacitet të ulët aerobik. Gjatë pushimit, të gjithë minjtë përdorën përafërsisht të njëjtën sasi energjie, por kur iu nënshtruan ushtrimeve të lehta, gjenet e minjve “të dobët” treguan “ekonomi të dobët të karburantit”, që do të thotë se ata digjnin më shumë kalori sesa minjtë e “shëndoshë” – ata me predispozicion gjenetik për shtim në peshë.

Studimi u botua në revistëEndokrinologjia dhe Metabolizmi.

Lexo më shumë: Stresi dhe pesha e tepërt mund ta bëjnë më të vështirë konceptimin »

Çfarë e shkaktoi ndryshimin në numrin e kalorive të djegura nga minjtë e dobët dhe minjtë e trashë?

Studiuesit mendojnë se mund të jetë se minjtë e dobët kishin nivele më të larta të proteinave që mbështesin shpenzimin e energjisë dhe nivele më të ulëta të proteinave që inkurajojnë ruajtjen e energjisë. Kaloritë nuk mund të zhduken thjesht – ato duhet të përdoren si energji ose të ruhen, zakonisht si yndyrë, shpjegoi Colleen M. Novak, Ph.D., një nga studiuesit.

“Muskujt do të përdorin energji për të na lëvizur. Por në disa raste muskujt mund të jenë më pak efikas në këtë”, tha Novak. Megjithatë, energjia nuk mund të zhduket. Në rastin e muskujve, ai shpërndahet si nxehtësi. Kjo është arsyeja pse nxeheni kur ushtroheni.” Ajo vazhdoi të vuri në dukje se kur Gavini mati temperaturën e muskujve të minjve gjatë aktivitetit fizik, ai zbuloi se muskujt e minjve të dobët u ngrohën më shumë se ata të minjve të prirur ndaj obezitetit.

Mund të ndodhë gjithashtu që sistemi nervor simpatik i minjve të dobët, i cili ndihmon në rregullimin e reagimit të trupit ndaj stresit, ka luajtur një rol duke stimuluar muskujt për të përdorur më shumë energji. “Minjtë e hollë kanë një lëvizje më të madhe nga sistemi nervor simpatik në muskujt e tyre, por ne jemi në proces të zbulimit nëse kjo është ajo që mund të shkaktojë dallimet që shohim midis muskujve të miut mbipeshë dhe muskujve të miut të hollë”, tha Novak.

Është në gjenet tuaja: Ushqimet e skuqura shkaktojnë më shumë shtim në peshë tek disa njerëz »

Novak tha se çdo gjë që i bënte minjtë e dobët më shumë gjasa për të djegur kalori, ata kanë lindur me të. Kjo nuk do të thotë se prirja natyrore e minjve të trashë ndaj obezitetit nuk mund të ndryshohet; Studiuesit thjesht nuk dinë ende se si ta bëjnë këtë.

Çfarë do të thotë e gjithë kjo për metabolizmin e njeriut? Novak tha se njerëzit aktivë priren të jenë të dobët dhe ata me një kapacitet të lartë aerobik janë përgjithësisht më aktivë. Por vetëm për shkak se këta njerëz janë në thelb të dobët nuk do të thotë se ata do të qëndrojnë të tillë – ata mund të shtojnë peshë nëse zgjedhin rregullisht të hanë ushqime të pashëndetshme dhe të anashkalojnë stërvitjet.

“Në pamjen më të madhe, [the study] do të nënkuptonte gjithashtu se çdo avantazh që këta njerëz në thelb të dobët kanë për të qëndruar i dobët mund të anulohet nëse nuk janë fizikisht aktivë, “tha ajo.

Nuk mund të marrësh një mi me kapacitet të ulët – një me qëndrueshmëri të ulët – që të jetë si minjtë e hollë pa punë, tha ajo. Por stërvitja rezultoi në përfitime shëndetësore dhe humbje peshe te minjtë mbipeshë, kështu që edhe ata me gjene që nxisin obezitetin nuk janë të dënuar të jenë mbipeshë.

“Genetika mund të kapërcehet,” tha Novak.

Është Shkencë: Si Joga përmirëson performancën e përgjithshme atletike »