Një analizë e baktereve dhe kërpudhave në gojën e pacientëve me HIV ofron një pasqyrë të shkakut të mëllenjës së dhimbshme.

Shkencëtarët kanë zbuluar diçka të re në lidhje me kandidiazën, e njohur gjithashtu si mëllenjë, një infeksion i zakonshëm dhe i pakëndshëm i gojës që mund të vazhdojë te njerëzit me HIV.

Mëllenjë ka qenë prej kohësh një simptomë e frikshme e HIV/AIDS. Në ditët e para të HIV-it, u shfaq si një tregues se sëmundja kishte kaluar në SIDA. Shumë e panë gjithashtu si simptomat e para të një infeksioni HIV të panjohur më parë.

Ashtu si zorrët tona, edhe goja jonë përmban mijëra mikroorganizma të vegjël. Në gjetjet botuar sot në Patogjenët PLOS, studiuesit në Universitetin Case Western Reserve në Cleveland, Ohio, morën një inventar të këtyre baktereve dhe kërpudhave nga goja e 24 njerëzve. Ata krahasuan atë që gjetën në gojën e 12 të rriturve të shëndetshëm dhe 12 personave me sistem imunitar të komprometuar nga HIV.

Me përjashtim të një gruaje në secilin grup, të gjithë pjesëmarrësit ishin burra. Të gjithë ishin rreth 39 vjeç. Nga 12 subjektet HIV-pozitiv, tetë kishin filluar terapinë antiretrovirale (ART), e cila ishte e disponueshme për shumicën e njerëzve në SHBA.

Mëllenjë është një infeksion i fortë që vazhdon edhe në një epokë të ART. Në vendet më të varfra ku njerëzit nuk kanë akses adekuat në ART, problemi është më i përhapur.

Hartat e trupit: Eksploroni gojën në 3D »

Mahmoud Ghannoum, autori kryesor i studimit të ri, tha për Healthline se bakteret e gjetura në gojën e të dy personave me HIV pozitiv dhe atyre të shëndetshëm ishin të ngjashëm. Por nivelet e kërpudhave ishin të ndryshme.

Në të dy grupet, kërpudhat Candida albicans ishte mbizotëruese. Por te njerëzit me HIV, nivelet e kandidës ishin edhe më të larta.

Në grupin e kontrollit të shëndetshëm, nivele të larta të kërpudhave pichia u gjetën së bashku me candida. Por në grupin HIV, nivelet e pichia ishin të ulëta. Mahmoud tha se kjo sugjeronte një antagonizëm midis dy mikroorganizmave.

Njerëzit me HIV pozitiv janë të prirur ndaj infeksioneve kërpudhore për shkak të sistemit të tyre imunitar të komprometuar. Ghannoum dhe kolegët e tij supozuan se një dozë e përqendruar pichia mund të kontrollojë rritjen e shpejtë të candida në këta pacientë.

Plagët e gojës HIV: Si duken dhe si t’i trajtoni ato »

Në një eksperiment të dytë, “lëngu” i koncentruar i pichia-s, siç e quan Ghannoum, uli ndjeshëm kandidiazën tek minjtë e infektuar me HIV dhe mëllenjë.

Dr. John Perfect, shefi i Divizionit të Sëmundjeve Infektive në Universitetin Duke, tha për Healthline se kërkimi i Ghannoum ofron “progres të mirë si një letër paradigme” në përpjekjen për të kuptuar më mirë mëllenjën. Ai tha se përparimet laboratorike po i ndihmojnë shkencëtarët të mësojnë më shumë rreth komuniteteve mikrobike që jetojnë në trupin tonë.

Vetëm pesë për qind e qelizave të trupit janë njerëzore, shpjegoi Perfect. Pjesa tjetër përbëhet nga baktere, kërpudha dhe viruse. “Ne jemi Ndërmarrja Starship për një komunitet organizmash që ne mbajmë përreth,” tha ai.

Një kuptim më i mirë i mënyrës se si këta mikroorganizma punojnë së bashku mund të zbulojë të dhëna për një sërë kushtesh shëndetësore, përfshirë obezitetin, tha Perfect. “Është shumë emocionuese dhe vetëm fillimi,” shtoi ai.

Ghannoum tha se nevojiten kërkime të mëtejshme për t’iu përgjigjur disa pyetjeve të ngutshme. “A është e mundur të përdoret pichia si një probiotik?” ai pyeti. “Cili është përbërësi në supë që kemi marrë nga pichia që pengon rritjen (e candida)?”

Ghannoum tha se ai aktualisht është duke punuar në një dokument që shqyrton komplikime të tjera orale të përjetuara nga njerëzit me HIV.

Vaksina HIV: Sa afër jemi? »

Dr. Judith Aberg, një tjetër studiuese e njohur e mëllenjës, tha për Healthline se sëmundja mund të jetë vdekjeprurëse. Ajo tha se sondazhet e fundit të kryera nga Aleanca Oral e Kërkimit për HIV/AIDS (OHARA) tregojnë se mëllenjë mbetet një problem i rëndësishëm. Më shumë se 50 për qind e të anketuarve raportuan infeksione rezistente ndaj flukonazolit, aktualisht ilaçi më i zakonshëm i përshkruar për mëllenjën.

I pakontrolluar, mëllenjë mund të përhapet në ezofag dhe të vështirësojë gëlltitjen. Njerëzit mund të vdesin nga uria, tha Aberg. Aberg është një anëtar bordi i Shoqatës së Mjekësisë HIV, një mjek praktikues për HIV në New York City, dhe shefi i Seksionit të Sëmundjeve Infektive në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Spitalin Mount Sinai.

Ajo vuri në dukje se asnjë nga pjesëmarrësit HIV pozitiv në studim nuk paraqiti simptoma të mëllenjës, pavarësisht se kishte mikrobiome kërpudhore të ndryshme nga ato të grupit të kontrollit. “Do të duhet të ketë studime të mëvonshme që konfirmojnë këtë dhe demonstrojnë se kjo i atribuohet sëmundjes,” tha ajo. “Nëse një derivat i pichia si një antifungal ose përdorimi i kërpudhave si probiotik është shumë i parakohshëm.”

Por ajo tha se trajtime të reja janë shumë të nevojshme. Ndërsa shumica e pacientëve të saj kanë akses në kujdes dhe mjekim cilësor, pjesërisht për shkak të një angazhimi nga agjencitë e qytetit dhe shtetëror në Nju Jork, ky nuk është rasti kudo.

Aberg tha se myku vazhdon aty ku kujdesi cilësor për HIV nuk është i disponueshëm. “Mos harroni se në vendet me burime të varfra, ata mund të kenë terapi shumë të mira të linjës së parë, por pak mundësi për ata që nuk arrijnë të shtypin HIV-in e tyre ose kanë fituar virus rezistent,” tha ajo. “Në këto kushte, shkalla e kandidiazës orale nuk është e ndryshme nga ajo e raportuar fillimisht në [HIV/AIDS] epidemi.”

Çfarë është Thrush oral? »