Skanimi i trurit mund të ndihmojë në zbulimin e hershëm të sëmundjes së Alzheimerit

Një nga gjërat më shqetësuese në lidhje me diagnostikimin e sëmundjes Alzheimer është se shumë pacientë nuk e dinë se e kanë këtë të zakonshme. formë e demencës derisa të jetë më i avancuar dhe më sfidues për t’u trajtuar. Tani, një studim i ri sugjeron se mund të jetë e mundur të kapet herët sëmundja e Alzheimerit me një skanim të vetëm të trurit.

Edhe pse sëmundja e Alzheimerit nuk mund të shërohet, zbulimi i hershëm mund t’i ndihmojë pacientët të marrin trajtim për të ndihmuar në menaxhimin dhe ndonjëherë ngadalësimin e përparimit të simptomave, vunë në dukje studiuesit në një. Punimi i botuar më 20 qershor në Mjekësia e komunikimeve. Shumë teknika të përdorura aktualisht për të diagnostikuar sëmundjen e Alzheimerit – duke përfshirë vlerësimet njohëse, testet e kujtesës dhe skanimet e trurit për të kërkuar depozitat e proteinave në tru dhe tkurrjen e indeve në rajonin e hipokampusit të trurit – mund të duhen javë për të planifikuar dhe më pas për të marrë rezultatet.

Për të përshpejtuar këtë proces, shkencëtarët donin të shihnin nëse mund të përdornin atë që njihet si teknologjia e mësimit të makinerive për t’i mësuar kompjuterët të dallonin më shpejt shenjat e sëmundja e Alzheimerit gjatë imazhit të rezonancës magnetike (MRI) skanimet e trurit. Duke përshtatur një algoritëm kompjuterik të përdorur për të identifikuar tumoret e kancerit, ata ekzaminuan 660 veçori të dallueshme si forma, madhësia dhe struktura në 115 rajone të ndryshme brenda trurit për të parë se ku ndryshimet në këto karakteristika mund të parashikojnë sëmundjen e Alzheimerit në MRI.

Shkencëtarët testuan këtë algoritëm të ri në skanimet e trurit të disa qindra pacientëve me faza të ndryshme të sëmundjes Alzheimer, si dhe njerëzve me çrregullime të tjera neurologjike dhe një grup kontrolli të individëve të shëndetshëm pa ndonjë problem njohës.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles