Gjykata e Lartë e SHBA rrëzon Roe kundër Wade, duke i dhënë fund të drejtës federale për abort

Mbrojtjet gjithashtu ndryshojnë, sipas Guttmacher. E drejta e abortit garantohet gjatë gjithë shtatzënisë në Distriktin e Kolumbisë dhe katër shtete – Kolorado, Nju Xhersi, Oregon dhe Vermont.

Një duzinë shtetesh kanë ligje që lejojnë abortet para qëndrueshmërisë së fetusit – zakonisht rreth 23 deri në 24 javë të shtatzënisë – ose kur është e nevojshme nga pikëpamja mjekësore për të mbrojtur jetën ose shëndetin e personit shtatzënë. Këto shtete përfshijnë: Kaliforni, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Nevada, Nju Jork, Rhode Island dhe Washington.

Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Vetëm rreth 6 për qind e aborteve kryhen ndërmjet javës 14 dhe 20 të shtatzënisë, dhe më pak se 1 për qind bëhen më vonë gjatë shtatzënisë.

Afërsisht 2 në 5 aborte në vend bëhen me mjekim. Pilula për abortin kanë qenë të ligjshme për më shumë se dy dekada si një opsion për përfundimin e shtatzënive deri në rreth 10 javë shtatzënie.

Ka pasur afërsisht 630,000 aborte të ligjshme në Shtetet e Bashkuara në vitin 2019, sipas CDC. Vitet e fundit shkalla e abortit ka ardhur në rënie. Në vitin 2019 në Shtetet e Bashkuara kishte 11.4 aborte për çdo 1000 gra të moshës 15 deri në 44 vjeç, një rënie prej 21 për qind nga shkalla e abortit në vitin 2010.

Një pyetje e hapur tani Kaprolli nuk është më ligji i vendit, sa e lehtë mund të jetë për banorët e shteteve me ndalime të abortit që të kenë akses diku tjetër për kujdesin.

Rreth 8 për qind e pacientëve amerikanë udhëtojnë jashtë shtetit për procedurat e abortitsipas a studim i publikuar në vitin 2017. Ky përqindje ishte shumë më i lartë në disa shtete me disa nga ligjet më kufizuese të aksesit. Tre në katër gra u larguan nga Wyoming për të abortuar dhe mbi 55 përqind e grave udhëtuan nga Karolina e Jugut dhe Misuri.

Disa shtete me ligje kufizuese për abortin mund të miratojnë ligje që ndalojnë udhëtimin në shtete të tjera për këto procedura, megjithëse këto mund të përballen me sfida ligjore. Një ligj që u mundëson qytetarëve privatë të padisin këdo që ndihmon një grua të bëjë një abort jashtë shtetit u propozua në Misuri më herët këtë vit.

Shtetet e tjera me mbrojtje të gjerë kundër abortit po kërkojnë mënyra për të zgjeruar aksesin për gratë që jetojnë në vende ku këto procedura mund të bëhen të paligjshme. Kaliforni dhe Nju Jork janë ndër shtetet që punojnë për të zgjeruar aksesin e abortit për njerëzit që udhëtojnë nga shtetet ku procedurat janë të kufizuara ose të ndaluara.

Aborti me ilaçe – një regjim i barnave mifepristone dhe misoprostol – është një opsion për përfundimin e shtatzënive deri në rreth 10 javë shtatzënie.

Në dhjetor, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) hoqi përgjithmonë një kërkesë federale që pacientët të merrnin receta për abort me ilaçe në vizitat personale. Kjo u mundëson pacientëve të marrin mjekimin me postë, të ndihmuar nga vizitat në telemjekësi.

Megjithatë, disa shtete kanë kufizuar përdorimin e këtyre pilulave, sipas Instituti Guttmacher. Në 32 shtete, vetëm mjekët mund t’i ofrojnë këto ilaçe, dhe jo mjekët infermiere ose ofruesit e tjerë. Ekzistojnë gjithashtu 19 shtete që kërkojnë që mjekët të jenë fizikisht në të njëjtën dhomë me gratë kur ato marrin pilula për një abort me ilaçe.

Në një opinion kundërshtues, gjyqtarët e asociuar Stephen Breyer, Sonia Sotomayor dhe Elena Kagan përshkroi implikimet e gjera të përmbysjes Kaprolli.

“Pas këtij vendimi, disa shtete mund të bllokojnë gratë që të udhëtojnë jashtë shtetit për të marrë aborte, apo edhe nga marrja e medikamenteve të abortit nga jashtë shtetit”, shkruajnë tre gjyqtarët në opinionin e tyre kundërshtues.

Përtej kësaj, disa shtete mund të kriminalizojnë gjithashtu përpjekjet për të ofruar informacion ose financim për abortin ose për të ndihmuar gratë që të kenë akses në shërbimet e abortit në shtete të tjera ku është e ligjshme, sipas mospajtimit.

“Më kërcënuese nga të gjitha, asnjë gjuhë në vendimin e sotëm nuk e ndalon Qeverinë Federale që të ndalojë abortet në mbarë vendin, edhe një herë që nga momenti i konceptimit dhe pa përjashtime për përdhunim apo incest”, përfundon opinioni kundërshtues. “Nëse kjo ndodh, “pikëpamjet e [an individual state’s] vullneti i qytetarëve nuk ka rëndësi.”

Ndërsa më shumë shtete lëvizin për të ndaluar ose kufizuar rëndë abortet, më shumë gra në afat të shkurtër mund të jenë në gjendje të udhëtojnë jashtë shtetit për kujdes, thotë Carolyn Westhoff, MDprofesor i obstetrikës dhe gjinekologjisë dhe shëndetit publik në Universitetin e Kolumbias në New York City.

“Keni parasysh se shtetet do t’i mirëpresin këta njerëz, por në afat të shkurtër,” thotë Dr. Westhoff. “Nëse kemi mjaft mjekë për të trajtuar këto raste është e paqartë.”

Pacientët me të ardhura të ulëta do ta kenë kohën më të vështirë për të aksesuar kujdesin dhe pasojat më të menjëhershme pasi ndalimet shtetërore të abortit hyjnë në fuqi, shton Westhoff. “Gratë e varfra tashmë kanë sëmundshmëri dhe vdekshmëri më të lartë amtare dhe kjo do të përkeqësohet.”

Normat e vdekshmërisë amtare janë tashmë më të larta në Shtetet e Bashkuara se në shumë vende të tjera të zhvilluara. Kufizimi i aksesit ndaj abortit do ta përkeqësojë problemin, thotë Westhoff.

“Individët shtatzëna nuk do të jenë në gjendje të kenë qasje në kujdesin e abortit gjatë komplikimeve mjekësore dhe disa prej tyre do të vdesin për shkak të këtyre komplikimeve,” thotë Westhoff.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles