Mbrojtësit e HIV/AIDS në Florida, Illinois dhe Luiziana po kundërshtojnë atë që ata thonë se është diskriminimi i kompanive të sigurimit.

Mbrojtësit e njerëzve me HIV në Illinois dhe Florida u përballën me kompanitë e sigurimeve shëndetësore këtë javë në një përpjekje për të siguruar që njerëzit që jetojnë me këtë sëmundje të vazhdojnë të kenë akses të përballueshëm në barnat antiretrovirale.

Instituti i SIDA-s dhe Programi Kombëtar i Ligjit për Shëndetin (NHLP) ka paraqitur një ankesë të enjten me Zyrën e të Drejtave Civile pranë Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS). Ata pretendojnë se siguruesit CoventryOne, Cigna, Humana dhe Preferred Medical po shkelin Aktin e Kujdesit të Përballueshëm (ACA), i njohur gjithashtu si Obamacare, dhe ligjet federale të të drejtave civile. Ankesa pretendon se këto kompani kanë hartuar plane sigurimesh që e bëjnë kaq të vështirë për njerëzit me HIV/AIDS marrjen e medikamenteve të tyre saqë ata zgjedhin të mos regjistrohen.

Aktivistët e HIV-it thonë se ky është një hap përfundimtar rreth përcaktimit të Obamacare që siguruesit nuk mund të diskriminojnë njerëzit me kushte mjekësore para-ekzistuese.

Ankesa në Florida thotë se një analizë nga Instituti i AIDS tregon se siguruesit kërkonin bashkë-sigurim të shtrenjtë ose bashkëpagime, autorizime paraprake, kosto të larta paraprake dhe kufizime në sasinë e ilaçeve që një pacient mund të merrte në të njëjtën kohë.

Regjistrimi në Florida vjen pas një lëvizjeje nga drejtori i Departamentit të Sigurimeve të Illinois, Andrew Boron. Boroni paralajmëroi siguruesit se “ndalimi i diskriminimit zbatohet në mënyrë të barabartë për të gjitha kushtet shëndetësore, duke përfshirë por pa u kufizuar për individët me HIV/AIDS”. Ai u bëri thirrje siguruesve që t’u përmbahen rekomandimeve nga HHS kur bëhet fjalë për ofrimin e regjimeve të përballueshme të barnave për trajtimin e HIV/AIDS.

“Ne sigurisht e kuptojmë se planet po përpiqen të menaxhojnë kostot e tyre, por kur menaxhimi i kostos ka ndikimin e njerëzve që nuk marrin barnat e tyre, dhe veçanërisht ilaçet që janë shpëtimtare, kjo do të ketë një ndikim të vërtetë te njerëzit që përfundojnë në spitali”, tha për Healthline John Peller, president i përkohshëm dhe CEO i Fondacionit AIDS Chicago. “Është vërtet kundërproduktive të ngarkohen këto tarifa të larta të jashtëzakonshme.”

Peller gjithashtu drejtoi gishtin drejt kompanive të mëdha farmaceutike. “Ne gjithashtu duhet të mbajmë përgjegjës prodhuesit e barnave për vendimet e tyre të çmimeve,” tha ai.

Mësoni më shumë: Provat klinike për HIV »

Aktivistët pranojnë se SHBA është në grahmat e ndryshimit më të madh ndonjëherë në sistemin e saj të kujdesit shëndetësor dhe se ngërçet duhet ende të zgjidhen. Por ata gjithashtu treguan për Luiziana, ku Lambda Legal kohët e fundit ngriti një padi kundër Blue Cross Blue Shield of Louisiana (BCBS). Kompania tregoi se do të fillonte të refuzonte të pranonte pagesat e Ryan White në emër të banorëve me të ardhura të ulëta në atë shtet. Siguruesi ka rënë dakord të pranojë pagesat e Ryan White deri në nëntor, kur fillon periudha tjetër e hapur e regjistrimit.

Njerëzit me të ardhura të ulëta në Luiziana mbështeten në programin federal Ryan White për të marrë medikamentet e tyre. Dhe aksesi i kufizuar në mjekim mund të krijojë një problem më të madh të shëndetit publik. Pa mjekim, ngarkesa virale e një personi rritet dhe rreziku i tij për të transmetuar sëmundjen rritet.

Kompanitë e sigurimeve të përmendura në ankesën në Florida mbrojtën planet dhe çmimet e tyre në deklaratat për Healthline. “Planet e Shkëmbimit të ofruara nga Coventry ofrojnë akses në kujdesin për HIV që ndjek udhëzimet më të fundit të Departamentit të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore dhe praktikat e bazuara në prova,” tha një zëdhënës. “Formulat e Coventry-t plotësojnë kërkesat e ACA-së dhe ofrojnë akses në barnat e nevojshme për trajtim sipas udhëzimeve klinike aktuale.”

Trajtimi i HIV-it ka evoluar jashtëzakonisht gjatë viteve. Sëmundja është zhvendosur nga një dënim pothuajse i sigurt me vdekje në vitet 1980 në një gjendje shumë të menaxhueshme sot. Në fakt, shumë njerëz të diagnostikuar me HIV sot në SHBA mund të presin të jetojnë po aq gjatë sa një amerikan mesatar, nëse mund të marrin medikamentet që u nevojiten dhe t’i marrin ato sipas udhëzimeve.

“Ata duan t’i bëjnë planet e tyre tërheqëse për njerëzit e shëndetshëm, kështu që bëjnë gjithçka që munden për të rritur koston nga xhepi dhe për t’i bërë planet më pak tërheqëse për njerëzit me sëmundje kronike,” John Peller, president i përkohshëm/CEO i AIDS Foundation Chicago. , tha për disa sigurues.

Në një deklaratë, Humana tha për Healthline se planet e saj mbulojnë koston e medikamenteve për HIV, të cilat konsiderohen barna “specialiteti”. Barnat janë në të katërtin nga pesë nivelet e çmimeve të barnave. “Pasi të arrihet maksimumi nga xhepi për vitin, plani paguan 100 për qind të kostos për çdo terapi medikamentoze, duke përfshirë barnat e HIV-it,” tha siguruesi.

Pacientët fillimisht duhet të paguajnë zbritjen e tyre në farmaci, tha siguruesi, dhe “çdo përqindje të aplikueshme të bashkësigurimit të nivelit 5 (32 deri në 50 përqind [of the drug’s cost], në varësi të planit) derisa të arrihet kufiri maksimal i tyre nga xhepi. Në atë pikë, plani do të paguante 100 për qind të çdo kostoje shtesë.”

ACA kufizon shpenzimet nga xhepi për mbulim vetëm për planet shëndetësore me zbritje të lartë në 6,350 dollarë për pacient në vit, tha Peller.

Puna drejt një kure: Terapia e gjeneve HIV »

Për më tepër, tha Peller, kostot nga xhepi nuk mund të bëhen në pagesa me kalimin e kohës – ato duhet të paguhen vazhdimisht derisa të arrihet kufiri.

Atripla, një trajtim i preferuar me ilaçe të kombinuara me një pilulë, kushton rreth 24,019 dollarë për pacient në vit në SHBA.

“Ata duan t’i bëjnë planet e tyre tërheqëse për njerëzit e shëndetshëm, kështu që ata bëjnë gjithçka që munden për të rritur koston nga xhepi dhe për t’i bërë planet më pak tërheqëse për njerëzit me sëmundje kronike,” tha Peller për disa sigurues. “Kjo është diçka që të gjithë kishim frikë se do të ndodhte.”

Fondacioni AIDS Chicago operon një faqe interneti, Reforma shëndetësore HIV, i cili ndihmon njerëzit me HIV të lundrojnë ligjet specifike të shtetit. Fondacioni është bashkuar me Shkollën Juridike të Harvardit për të ndihmuar në hetimin e ankesave për diskriminim nga kompanitë e sigurimeve në sigurimin e mbulimit për njerëzit me HIV.

Wayne Turner, një avokat me NHLP, tha se grupi i tij e paraqiti ankesën në HHS pasi Instituti i AIDS analizoi planet në faqen e internetit të shkëmbimit të sigurimeve shëndetësore të Floridës.

“Planet mund të korrigjojnë situatat që kemi përshkruar duke rregulluar strukturat e ndarjes së kostove,” tha ai për Healthline. “Po ndodh në të gjithë vendin. Disa plane po heqin barnat nga formularët pasi njerëzit të jenë regjistruar.”