Një studim global i të rriturve dhe fëmijëve zbulon se normat e obezitetit në mbarë botën janë rritur në qiell gjatë 30 viteve të fundit, duke sugjeruar se nevojiten hapa urgjent për të rikthyer këtë krizë të shëndetit publik.

Më shumë se 2 miliardë njerëz, ose gati 30 për qind e popullsisë së botës, janë ose obezë ose mbipeshë, sipas një studimi të ri global. studim botuar në Lancet.

I kryer nga Instituti për Metrikat dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME) në Universitetin e Uashingtonit, studimi shqyrtoi të dhënat nga 188 vende gjatë periudhës nga 1980 deri në 2013.

Studimi zbuloi se përqindja më e lartë e njerëzve obezë në botë (13 përqind) jetojnë në SHBA

Kina dhe India së bashku përfaqësojnë 15 për qind të popullsisë së trashë në botë. Mbipesha përkufizohet si të kesh një indeks të masës trupore (BMI), ose raport peshë-gjatësi, më i madh ose i barabartë me 25 dhe më i ulët se 30, ndërsa obeziteti përkufizohet si të kesh një BMI të barabartë ose më të madh se 30.

Gjatë studimit, studiuesit zbuluan se normat e mbipeshës dhe obezitetit për meshkujt u rritën nga 29 përqind në 37 përqind, ndërsa përqindjet për femrat u rritën nga 30 përqind në 38 përqind.

Lexoni blogjet më të mira të obezitetit »

Dr. Christopher Murray, drejtor i IHME dhe një bashkëthemelues i studimit të Barrës Globale të Sëmundjeve (GBD), tha në një deklaratë për shtyp, “Obeziteti është një çështje që prek njerëzit e të gjitha moshave dhe të ardhurave, kudo. Në tre dekadat e fundit, asnjë vend nuk ka arritur sukses në uljen e normave të obezitetit dhe ne presim që obeziteti të rritet në mënyrë të qëndrueshme ndërsa të ardhurat rriten në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, në veçanti, nëse nuk ndërmerren hapa urgjent për të adresuar këtë krizë të shëndetit publik. .”

Obeziteti është rritur ndjeshëm në mbarë botën tek fëmijët dhe adoleshentët. Në fakt, midis viteve 1980 dhe 2013, prevalenca e fëmijëve dhe adoleshentëve mbipeshë ose obezë u rrit me gati 50 për qind.

Në vitin 2013, më shumë se 22 për qind e vajzave dhe gati 24 për qind e djemve që jetonin në vendet e zhvilluara u zbuluan se ishin mbipeshë ose obezë. Në botën në zhvillim, normat janë gjithashtu në rritje tek fëmijët dhe adoleshentët. Pothuajse 13 përqind e djemve dhe më shumë se 13 përqind e vajzave janë mbipeshë ose obezë.

Në Lindjen e Mesme dhe vendet e Afrikës Veriore, u panë nivele të larta të obezitetit të fëmijëve dhe adoleshentëve, veçanërisht te vajzat.

Shikoni humbjen më të mirë të peshës »

“Rritja e obezitetit tek fëmijët është veçanërisht shqetësuese në kaq shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme”, tha në një deklaratë Marie Ng, asistent profesor i Shëndetit Global në IHME dhe autori kryesor i gazetës.

Ng shtoi, “Ne e dimë se ka efekte të rënda shëndetësore nga mbipesha e fëmijërisë, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, diabetin dhe shumë lloje kanceri. Ne duhet të mendojmë tani se si ta kthejmë këtë trend.”

Duke komentuar gjetjet e studimit, Alissa Rumsey, RD, CDN, CNSC, CSCS, një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse e Shoqatës Dietetike të Shtetit të Nju Jorkut, tha për Healthline, “Obeziteti është një çështje komplekse dhe ngadalësimi i rritjes së tij do të ndërmerrni përpjekje në shkallë të gjerë dhe ndryshim politikash në nivel global, lokal, familjar dhe individual. Duke pasur parasysh se sa e vështirë është të humbësh peshë pasi dikush bëhet i trashë, parandalimi është thelbësor. Edukimi mbi të ushqyerit duhet të ndodhë duke filluar që në moshë të re dhe nënkupton përfshirjen e gjithë familjes.”

Lajme të ngjashme: Obeziteti zvogëlon densitetin e kockave »

Rumsey vazhdoi duke thënë se njerëzit duhet të konsumojnë dieta të ngarkuara me perime, fruta, drithëra dhe bishtajore. Ajo këshilloi kufizimin e ëmbëlsirave, ëmbëlsirave dhe ushqimeve me kalori të lartë. “Ndërsa kufizimi i marrjes së ushqimit është parashikuesi kryesor i humbjes së peshës, aktiviteti fizik është një nga parashikuesit më të mirë për të mbajtur humbjen në peshë dhe për të mbajtur një peshë të shëndetshme”, tha Rumsey.

Të rriturit duhet të synojnë për 30 deri në 60 minuta aktivitet fizik të paktën pesë ditë në javë, këshilloi Rumsey. “Kjo nuk do të thotë që ju duhet të jeni në palestër për një orë. Merrni shkallët në vend të shkallëve lëvizëse, bëni një shëtitje 15 minuta gjatë drekës, parkoni makinën tuaj larg për të ecur në më shumë hapa – çdo grimë ka rëndësi”, tha ajo.

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), i cili kohët e fundit krijoi një komision të nivelit të lartë për t’i dhënë fund obezitetit në fëmijëri, tha në një deklaratë: “Shumë vende po përjetojnë një rritje të shpejtë të obezitetit midis foshnjave dhe fëmijëve nën moshën pesë vjeç. Trajtimi i obezitetit të fëmijëve tani përfaqëson një mundësi të rëndësishme për të reduktuar ndikimin e sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe sëmundjeve të tjera serioze në të ardhmen – duke përmirësuar menjëherë shëndetin e fëmijëve.”

Shikoni tani: Videot më të mira të obezitetit »