Me 288 raste të fruthit të raportuara në 18 shtete në SHBA në pesë muajt e parë të këtij viti, Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) po u bëjnë thirrje njerëzve që të vaksinohen, veçanërisht ata që planifikojnë udhëtime ndërkombëtare këtë verë.

Ky është numri më i lartë i fruthit në SHBA që nga viti 2000, kur sëmundja u eliminua dhe numri më i madh i rasteve të fruthit në SHBA për pesë muajt e parë të vitit që nga viti 1994. Pothuajse të gjitha rastet e fruthit këtë vit janë shoqëruar me udhëtime ndërkombëtare nga persona të pavaksinuar.

Mosha e personave të infektuar varion nga dy javë deri në 65 vjeç, me mbi gjysma e të rriturve të moshës 20 vjeç e lart.

Ohio kishte shpërthimin më të madh, me të paktën 138 raste, e ndjekur nga Kalifornia, me 60 raste, dhe New York City, ku u raportuan 26 raste.

Lexo më shumë: Lëvizja kundër vaksinimit çon në shpërthime të sëmundjeve »

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse e frymëmarrjes e shkaktuar nga një virus. Fruthi është ende i zakonshëm në shumë pjesë të botës, duke përfshirë vendet në Evropë, Azi, Paqësor dhe Afrikë. Në mbarë botën, vlerësohet se rreth 20 milionë njerëz sëmuren nga fruthi dhe 122,000 vdesin nga kjo sëmundje çdo vit.

Fruthi shkakton ethe, rrufë, kollë dhe skuqje në të gjithë trupin. Rreth një në 10 fëmijë me fruth merr gjithashtu një infeksion të veshit dhe deri në një në 20 merr pneumoni. Për çdo 1000 fëmijë që sëmuren nga fruthi, një ose dy do të vdesin.

Lajme të ngjashme: Fëmijët e pavaksinuar “ndizen” në shpërthimet e fruthit »

Dr. Anne Schuchat, ndihmës kirurge e përgjithshme dhe drejtoreshë e Qendrës Kombëtare të CDC për imunizimet dhe sëmundjet e frymëmarrjes, tha në një deklaratë për shtyp, “Rritja aktuale e rasteve të fruthit është nxitur nga njerëz të pavaksinuar, kryesisht banorë të SHBA-së që morën fruthin në vende të tjera. , e solli virusin përsëri në SHBA dhe e përhapi atë te të tjerët në komunitetet ku shumë njerëz nuk janë të vaksinuar. Shumë nga grupimet në SHBA filluan pas udhëtimit në Filipine, ku një shpërthim i madh ka ndodhur që nga tetori 2013.

Nga 288 raste, 280 (97 përqind) ishin të lidhura me importe nga të paktën 18 vende. Më shumë se një në shtatë raste ka çuar në shtrimin në spital. Nëntëdhjetë për qind e të gjitha rasteve të fruthit në SHBA ishin në njerëz të cilët nuk ishin të vaksinuar ose statusi i të cilëve ishte i panjohur. Në mesin e banorëve të SHBA që nuk ishin vaksinuar, 85 për qind ishin për arsye fetare, filozofike ose personale, tha CDC.

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë në rrezik të lartë për t’u prekur nga një rast serioz i fruthit. CDC rekomandon dy doza të vaksinës së fruthit, shytave dhe rubeolës (MMR) për të gjithë, duke filluar nga mosha 12 muajshe, por për njerëzit që udhëtojnë ndërkombëtarisht, CDC këshillon që të gjithë banorët e SHBA-së më të vjetër se 6 muaj të marrin vaksinën MMR, nëse është e nevojshme, përpara nisja.

Schuchat tha se shumë ofrues të kujdesit shëndetësor në SHBA nuk kanë parë ose trajtuar kurrë një pacient me fruth për shkak të përpjekjeve të fuqishme të vaksinimit të vendit dhe reagimit të shpejtë ndaj shpërthimeve.

Përpara se programi i vaksinimit kundër fruthit të fillonte në vitin 1963, rreth 3 deri në 4 milionë njerëz sëmureshin nga fruthi çdo vit në SHBA. Nga këta njerëz, 400 deri në 500 vdiqën, 48,000 u shtruan në spital dhe 1,000 zhvilluan paaftësi kronike nga encefaliti i fruthit.

Lexo më shumë: Vaksinimet parandaluan shpërthimin e fruthit në tren »

Njerëzit duhet të vlerësohen për fruthin nëse kanë temperaturë dhe skuqje së bashku me kollën, rrjedhjen e hundës ose syrin rozë, veçanërisht nëse pacienti është i pavaksinuar dhe ka udhëtuar kohët e fundit jashtë vendit, ose ka qenë i ekspozuar ndaj dikujt tjetër që ka fruth ose ka udhëtuar së fundmi.

Nëse ofruesit e kujdesit shëndetësor besojnë se një pacient ka fruth, ata duhet ta izolojnë menjëherë pacientin për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së sëmundjes, sipas CDC. Ata gjithashtu duhet të raportojnë menjëherë rastin në departamentin e tyre lokal të shëndetit dhe të mbledhin ekzemplarë për testim serologjik dhe viral.