Si të ndaloni një aneurizëm në gjurmët e saj

Nëse jeni një djalë më i vjetër, një test i shpejtë dhe i lehtë që kontrollon për një aortë abdominale aneurizma mund të jetë shpëtimtar. Ekzaminimi kontrollon për një dobësi në murin e arteries më të madhe në trupin tuaj. Nëse kjo dobësi është e pranishme, arteria mund të dalë jashtë dhe përfundimisht të këputet. Gjakderdhja e rëndë e brendshme që rezulton mund të shkaktojë tronditje apo edhe vdekje.

“Skriningu i aneurizmit të aortës abdominale për meshkujt është i rëndësishëm sepse shumica dërrmuese e njerëzve të diagnostikuar me aneurizmat e aortës abdominale janë burra,” tha Peter Faries, MD, profesor dhe shef i kirurgjisë vaskulare në Spitalin Mount Sinai në New York City. “Ne nuk e dimë vërtet pse është kjo. Mund të ndodhë që hormonet e grave i mbrojnë nga kjo sëmundje”.

Por cilado qoftë arsyeja e këtij ndryshimi gjinor në shëndet, nuk ka dyshim se prevalenca e aneurizmave të aortës abdominale tek meshkujt është shumë më e lartë se tek femrat. Rreth 200,000 aneurizma të aortës abdominale diagnostikohen çdo vit në Shtetet e Bashkuara, duke shkaktuar më shumë se 11,000 vdekje. Statistikat tregojnë se deri në 8 përqind e meshkujve, por më pak se 2 përqind e femrave zhvillojnë një aneurizëm të aortës abdominale pas moshës 60-vjeçare. Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, dy të tretat e rasteve kur gjaku rrjedh midis shtresave të murit të arterieve – i njohur si diseksion i aneurizmës – pacientët e prekur janë meshkuj..

Aorta është ena kryesore e gjakut që nxjerr gjak nga zemra. Ena e gjakut shkon poshtë përmes gjoksit tuaj, ku quhet aorta torakale, dhe më pas përmes barkut tuaj përpara se të ndahet në dy arteriet kryesore që furnizojnë këmbët tuaja me gjak. Një aneurizëm i aortës ka më shumë gjasa të ndodhë në aortën tuaj abdominale, afër barkut.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles