Çmimi i lartë i barnave të hepatitit C nxjerr në pah shpenzimet për trajtimin e të sëmurëve kronikë.

Një ilaç i ri, shumë efektiv për trajtimin e hepatitit C – i vlerësuar si një kurë për sëmundjen – kushton deri në 84,000 dollarë për person dhe po ngre pyetje në lidhje me përballueshmërinë e medikamenteve që shpëtojnë jetën.

Në të kaluarën, mënyra e vetme për të kuruar hepatitin C ka qenë transplantimi i mëlçisë, kështu që barnat e reja, duke përfshirë Sovaldi të Gilead Science, janë një lajm i mirë për pacientët.

Droga të tjera të shtrenjta kanë ardhur, por jo të gjithë mund të përballojnë trajtime të tilla. Shumë faktorë ndikojnë në kosto, si p.sh. sa do të përmirësojë droga jetën e dikujt dhe sa njerëz do të kenë nevojë për të. Faktorë të tjerë përfshijnë atë që i kushton një kompanie medikamentesh për të kërkuar një mjekim.

Në rastin e Sovaldi nga Gilead Sciences, është përcaktuar se pacientët me hepatit C priren të kenë akses të mirë në sigurime private ose janë gati të kualifikohen për Medicare. Si rezultat, ilaçi i ri do të ketë një kosto marramendëse për SHBA-në prej 200 miliardë dollarë ose më shumë gjatë pesë viteve të ardhshme, sipas një raporti të publikuar nga Reuters.

11 mënyra për të kursyer para në kujdesin shëndetësor »

Ndërsa disa ekspertë krahasojnë koston e trajtimit të hepatitit C me HIV, të dy kanë disa dallime të dukshme. Hepatiti C ekziston për një kohë të gjatë, por brezi Baby Boomer po rrit numrin e njerëzve që preken nga kjo sëmundje. HIV, nga ana tjetër, u konsiderua një kërcënim vetëm në vitet 1980 dhe kostoja e trajtimit të tij përparoi me shpejtësi

Steven Pearson, president i Institutit për Rishikimin Klinik dhe Ekonomik, i tha Healthline se ai do të thërrasë një takim të siguruesve, mjekëve, politikëbërësve dhe studiuesve më vonë këtë muaj në Forumin e Vlerësimit të Teknologjisë në Kaliforni në San Francisko. Ai planifikon të mbikëqyrë një diskutim se kush do të mbajë barrën e ilaçit të hepatitit C.

“Do të përkthehet në rritjen e primeve të kujdesit shëndetësor në një nivel që njerëzit nuk do ta konsiderojnë realiste, edhe nëse shpërndahet në të gjithë, gjë që zakonisht është ajo që dëshironi të bëni me sigurimin,” tha ai.

Rreth 3.2 milionë amerikanë dyshohet se kanë hepatit C, sipas Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Por mund të duhen dy dekada ose më shumë që simptomat të shfaqen. Shpesh, deri në atë kohë, një transplant i mëlçisë tashmë është bërë i nevojshëm.

“Gjëja e pazakontë në lidhje me hepatitin C është se shuma që ngarkohet për trajtimin nuk është domosdoshmërisht jashtë linjës me atë që është parë për kushte të tjera si MS ose format e kancerit,” tha Pearson. “Kur e shumëzoni atë me koston e infektuar, ju merrni një ndikim buxhetor të asaj që nuk është e qëndrueshme në afat të shkurtër.”

Duke renditur ashpërsinë e kostove të barnave bazuar në numrin e njerëzve që mund të përfitojnë prej tyre, çmimin e tyre të përgjithshëm dhe potencialin e tyre shpëtimtar (ose përmirësimin e jetës), ilaçi i ri i hepatitit C del në krye. Por ka kushte të tjera ku pilulat e shtrenjta janë bërë status quo gjithashtu.

Debati i hepatitit C mund të çojë në një bisedë kombëtare rreth asaj se kur një trajtim është më shumë sesa mund të gëlltisë sistemi ynë shëndetësor publik.

Pearson tha se çështjet e kostos publike që rrethojnë ilaçin e hepatitit C nuk janë parë që kur filluan të shfaqen barna të reja për HIV/AIDS. “Si do ta përballojmë këtë? Po sikur të vijnë me një trajtim 300,000 dollarë për lupus?

Sipas numrave: Truvada PrEP për Parandalimin e HIV »

HIV prek më shumë se 1.1 milion amerikanë. Shumica e tyre janë në terapi të shtrenjtë antiretrovirale që shpëton jetë. Pa të, ata do të zhvillonin SIDA dhe në fund do të vdisnin. Me të, ata mund të presin të jetojnë jetë pothuajse duke arritur barazinë me pjesën tjetër të amerikanëve.

Shumica e njerëzve në SHBA kanë akses në këto medikamente pavarësisht nga aftësia e tyre për të paguar. Por kostoja e medikamenteve po rritet pasi regjimet me një tabletë bëhen të disponueshme. Një medikament i njohur si Truvada, i përshkruar tashmë për njerëzit me HIV, tani po përdoret për të parandaluar HIV.

Mësoni shenjat e hershme të HIV-it »

Truvada kushton 1,200 dollarë në muaj, ose 14,400 dollarë në vit. E shumëzuar gjatë gjithë jetës, kostoja mund të jetë marramendëse.

Për njerëzit që tashmë kanë HIV, kostoja e medikamenteve që shpëtojnë jetë është mesatarisht rreth 380,000 dollarë gjatë jetës së tyre, sipas CDC.

Trajtimi i artritit reumatoid: rënia e flokëve dhe efekte të tjera anësore »

F. Randy Vogenberg, drejtor në Institutin për Kujdesin Shëndetësor të Integruar në Greenville, SC, i tha Healthline se kanceri nuk është domosdoshmërisht një dënim me vdekje. Një farmacist i cili gjithashtu ka një doktoraturë në menaxhimin e kujdesit shëndetësor, Vogenberg tha se inovacioni dhe rezultatet e përmirësuara klinike po bien ndesh me dollarin e plotfuqishëm.

“Këto të dyja janë përballur me njëri-tjetrin. E gjithë kjo teknologji e shkëlqyer çon në shpëtimin e jetëve, por me çfarë kostoje ndodh kjo dhe si mund ta përballojmë këtë? Kjo është ajo që po luhet tani në treg,” tha ai. “Si shoqëri ne nuk jemi ballafaquar me këtë çështje ballë për ballë. Çfarë kuptoni me sigurim shëndetësor? Çfarë kuptoni me mbulim? Nuk është një drekë falas. A është kujdesi shëndetësor një e drejtë? A është ajo çfarë thonë ata?”

Mjetet biologjike për të trajtuar kancerin mund të shkojnë deri në 32,000 dollarë, pa përfshirë kostot e transfuzionit, sipas internistit të zonës së Gjirit të San Franciskos. Dr. David Belk. Kirurgjia dhe forma të tjera trajtimi mund të jenë ende të nevojshme.

Pacientët me leuçemi ose limfomë, kancer të gjakut, përballen me kosto të ngjashme të larta.

Barnat për sklerozën e shumëfishtë dhe sëmundjet e tjera inflamatore janë gjithashtu në krye për sa i përket kostove të mjekimit. Shumë nga këto barna, megjithëse përmirësojnë dhe zgjasin jetën, nuk i shpëtojnë ato.

Barnat për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë mund të rriten 5000 dollarë në muaj, sipas farmacive Walgreens dhe Walmart në Florida Verilindore.

Një numër i barnave biologjike janë shfaqur për të trajtuar forma të ndryshme të artritit. Por përsëri, ata nuk shpëtojnë jetë dhe mund t’i përmirësojnë ato vetëm në shkallë të ndryshme.

Sipas Kolegji Amerikan i Reumatologjisë.