Një sondazh i fundit i Harris tregon se shumica e amerikanëve po lexojnë etiketat e tyre ushqimore, por ata nuk janë gjithmonë të informuar për fjalët e preferuara të industrisë.

Meqenëse një dyqan ushqimor mesatar amerikan përmban 42,686 artikuj, por klienti mesatar shpenzon vetëm 35,01 dollarë për vizitë, prodhuesit janë në konkurrencë të fortë për t’ju bërë të zgjidhni ushqimet e tyre.

Disa përdorin ushqimin për të shitur ushqimin e tyre, ndërsa të tjerë përdorin zhargon e marketingut me tingull të shëndetshëm (si “pa faj”) që nuk ka asnjë kuptim ligjor apo shkencor.

Sipas një Sondazh i Harris Nga 2,266 të rriturit amerikanë të anketuar muajin e kaluar, amerikanët ndonjëherë i nënshtrohen zhargonit të marketingut të ushqimit kur përpiqen të ushqehen shëndetshëm.

Ka shumë fraza të përdorura në etiketimin e ushqimit – disa që janë të përcaktuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) dhe disa që nuk janë – që u shpërthejnë konsumatorëve të caktuar.

Merrni një trajtim më të mirë në etiketat e ushqimeve me këto këshilla »

Një fajtor kryesor në truket e etiketimit të ushqimit është fjala “natyrore”.

Ndërsa tingëllon e dobishme, FDA ende nuk ka vendosur një përkufizim për termin. E njëjta gjë vlen edhe për termat si “sheqer i ulët”. Ëmbëlsuesit në ushqimet “me sheqer të ulët” mund të vijnë nga substanca të tjera si shurupi i misrit me fruktozë të lartë.

Megjithatë, më shumë se 60 për qind e njerëzve thanë se i lejojnë termat si “100% natyral” dhe “sheqeri i ulët” të udhëheqin vendimet e tyre për blerje.

Shumica e amerikanëve – 76 përqind, për të qenë të saktë – nuk mashtrohen kur një ushqim shitet si “pa faj”. Meqenëse pretendimi nuk ka kuptim ligjor, është një shenjë e mirë që pak njerëz e përdorin atë për të udhëhequr vendimet e tyre për blerjen e ushqimit.

Shtatëdhjetë e gjashtë përqind e të anketuarve e shohin gjithashtu termin “i bërë me”, si në “i bërë me drithëra integrale” ose “i bërë me fruta të vërteta”, si një udhëzues të dobishëm për të ngrënë më shëndetshëm. Problemi është se kjo etiketë mund të zbatohet edhe për sasinë më të vogël të përbërësit të përmendur.

Termi “i freskët”, megjithatë, ligjërisht do të thotë që produkti nuk është ngrirë ose ngrohur kurrë dhe nuk përmban zero konservues. Një 73 për qind freskuese e amerikanëve e përdorin këtë term kur vendosin të ushqehen më shëndetshëm.

Sondazhi i Harris zbuloi gjithashtu se 57 për qind e konsumatorëve përdorin “kalori të reduktuara” ose “yndyrë të reduktuar” dhe 45 për qind përdorin “dritën” si barometra të shëndetit. Kjo është mirë, duke pasur parasysh që të gjitha këto janë terma me përkufizime strikte të bazuara në udhëzimet e FDA.

Mësoni më shumë rreth etiketave të reja të ushqimit FDA »

Kur merret parasysh kostoja, 52 për qind e amerikanëve të anketuar e vlerësuan atë si “shumë të rëndësishme” dhe 49 për qind thanë se është faktori më i rëndësishëm kur blini ushqim. Kostoja ishte faktori më i rëndësishëm, i ndjekur nga yndyra, sheqeri, natriumi dhe përmbajtja e kalorive.

Ndërsa shumë njerëz besojnë në shprehjen e vjetër “ju merrni atë për të cilën paguani”, ndonjëherë ju jeni duke paguar ekstra për asgjë.

Hulumtimi i mëparshëm nga Food and Brand Lab i Universitetit Cornell ekzaminoi “efektin halo të shëndetit”, ose sa më shumë njerëz janë të gatshëm të paguajnë për ushqimin që ata besojnë se është i shëndetshëm.

Studiuesit u kërkuan 115 blerësve të vlerësonin gjashtë mostra ushqimesh: dy lloje biskotash, patate të skuqura dhe kos. Disa u etiketuan “organike” ndërsa të tjerët u etiketuan “të rregullta”. Kapja ishte se të gjitha ushqimet ishin identike.

Shumica e njerëzve thanë se ushqimet “organike” ishin më ushqyese, më pak yndyrë dhe më të larta në fibra sesa ushqimet “të rregullta”. Ata ishin gjithashtu të gatshëm të paguanin deri në 23.4 për qind më shumë për ushqimin e etiketuar “organik”.

Lexoni më shumë për ‘Halo-në e shëndetit’ mbi ushqimet tona »