Studiuesit identifikojnë faktorët e rrezikut për MCI, faza më e hershme e sëmundjes Alzheimer.

Sipas një studimi të ri të publikuar në JAMA Neurologji.

“Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD), megjithëse progresive, është një sëmundje potencialisht e trajtueshme dhe parandaluese e karakterizuar nga kufizimi kronik i rrjedhës së ajrit,” tha autorja e studimit Michelle M. Mielke për Healthline. Kufizimi kronik i rrjedhës së ajrit mund të shkaktojë hipoksemi dhe hiperkapni. Këto kushte mund të rrisin rrezikun e dëmtimit kognitiv. Megjithatë, janë kryer disa studime gjatësore që shqyrtojnë lidhjen midis COPD dhe rrezikut të zhvillimit të dëmtimit të butë njohës (MCI).

Ka pasur gjithashtu kërkime të kufizuara nëse marrëdhënia midis COPD dhe MCI është specifike për llojin e zhvillimit të pacientëve me MCI.

Mësoni se si vitamina E mund të ngadalësojë përparimin e Alzheimerit »

Ekzistojnë dy lloje të MCI, secila e klasifikuar sipas aftësive të të menduarit të prekura.

E para njihet si MCI amnestike, e cila ndikon në kujtesën dhe mund të bëjë që një person të harrojë informacionin e kujtuar lehtësisht në të kaluarën, si ngjarjet ose bisedat e fundit. E dyta është MCI jo-amnestike, e cila ndikon në aftësitë e të menduarit përveç kujtesës, duke përfshirë aftësinë për të marrë vendime të nivelit, për të gjykuar kohën ose për të konceptuar hapat e nevojshëm për të përfunduar një detyrë të caktuar, sipas Shoqata e Alzheimerit.

“Ne zbuluam se COPD ishte kryesisht një faktor rreziku për MCI jo-amnestike,” tha Mielke. “Ne gjetëm gjithashtu një marrëdhënie dozë-përgjigje që tregon se sa më gjatë që një person kishte COPD, aq më i madh është rreziku i tij për të zhvilluar MCI.”

Sipas autorëve të studimit, të rriturit e moshuar që kishin COPD për më shumë se pesë vjet kishin rrezikun më të madh të zhvillimit të MCI.

“Këto gjetje theksojnë rëndësinë e COPD si një faktor rreziku për MCI dhe mund të ofrojnë një substrat për ndërhyrjen e hershme për të parandaluar ose vonuar fillimin dhe përparimin e MCI, veçanërisht të tipit joamnestik,” shkruajnë autorët e studimit.

Zbuloni se si mund të parandaloni Alzheimerin »

Për të përcaktuar lidhjen midis COPD dhe MCI, studiuesit ekzaminuan 1,425 njerëz, të moshës 70 deri në 89 vjeç, nga Olmsted County, Minn., me njohje normale në 2004. Në fillim, 171 pacientë ishin diagnostikuar me COPD. Nga të gjithë pjesëmarrësit, gjithsej 370 IKK të zhvilluara: 230 kishin MCI amnestike dhe 97 kishin MCI joamnestike. Njëzet e shtatë pacientë kishin MCI të një lloji të panjohur dhe 16 kishin demencë.

Pas rreth pesë vjetësh, studiuesit ndoqën dhe përcaktuan se COPD rriti rrezikun për MCI jo-amnestike me rreth 83 përqind. Pacientët që kishin COPD për më shumë se pesë vjet kishin rrezikun më të madh për MCI.

“Ky hulumtim sugjeron më tej se COPD është i lidhur me rrezikun e MCI,” tha Mielke. “Një hap tjetër është të kuptojmë mekanizmat e saktë me të cilët COPD rrit rrezikun e MCI.”

Mësoni rreth një testi të ri gjaku që mund të parashikojë sëmundjen e Alzheimerit »

COPD është shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në SHBA, sipas Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut (NHLBI). Ai prek më shumë se 13.5 milionë të rritur amerikanë 25 vjeç e lart, sipas të dhënave aktuale të mbikëqyrjes, shkruajnë autorët e studimit. COPD është gjithashtu një shkak kryesor i paaftësisë dhe mund të parandalojë një person që të kryejë edhe detyrat më themelore të përditshme, sipas NHLBI.

MCI është gjithashtu i përhapur në SHBA, duke prekur rreth 10 deri në 20 përqind të atyre të moshës 65 vjeç e lart, sipas Shoqatës së Alzheimerit. Ajo gjithashtu mund të çojë në sëmundjen e Alzheimerit, e cila prek më shumë se 5 milionë amerikanë dhe është shkaku i gjashtë kryesor i vdekjeve në SHBA, sipas Shoqatës së Alzheimerit.

“Identifikimi i faktorëve të rrezikut për MCI, faza më e hershme simptomatike e sëmundjes së Alzheimerit, mund të ndihmojë në identifikimin e mënyrave për të vonuar ose parandaluar shfaqjen e demencës, veçanërisht në mungesë të një terapie kurative për sëmundjen e Alzheimerit,” tha Mielke.

Lexo më shumë: Cilët janë faktorët e rrezikut për demencën? »

Ndërsa aktualisht nuk ka kurë për COPD, disa ndryshime në stilin e jetës dhe trajtime mund të ndihmojnë në parandalimin dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes.

“Është e rëndësishme që të trajtohet në mënyrë agresive COPD në fillim, në një përpjekje për të parandaluar ose vonuar fillimin e MCI,” tha Mielke. “Është gjithashtu e rëndësishme që të vlerësohet rregullisht funksioni njohës midis njerëzve që kanë COPD.”

Pirja e duhanit është një nga shkaqet kryesore të COPD. Por ekspozimi afatgjatë ndaj irrituesve të mushkërive si ndotja, tymrat kimikë ose pluhuri mund të çojë gjithashtu në COPD.

Simptomat e COPD ndryshojnë për çdo individ, por disa nga shenjat më të zakonshme, sipas NHLBI, përfshijnë: një kollë të vazhdueshme ose një kollë që prodhon shumë mukus, gulçim, veçanërisht gjatë aktivitetit fizik, shtrëngim në gjoks dhe fishkëllimë. .

“Stil i jetesës është i rëndësishëm dhe mund të ndihmojë në parandalimin ose vonimin e COPD ose MCI,” tha Mielke. “Kjo përfshin stërvitjen e rregullt, ushqimin e duhur dhe mbajtjen e një peshe të shëndetshme dhe mos pirjen e duhanit.”

Për ata që janë diagnostikuar me MCI, Shoqatat e Alzheimerit sugjerojnë ushtrime të rregullta, kontrollin e faktorëve të rrezikut kardiovaskular dhe pjesëmarrjen në aktivitete stimuluese mendore dhe shoqërore për të ndihmuar në ngadalësimin e përparimit të rënies mendore.

Shihni se si cigaret elektronike mund të jenë një portë për pirjen e duhanit tradicional »