Abuzimi dhe keqpërdorimi i qetësuesve me recetë po rritet me shpejtësi – me rezultate vdekjeprurëse.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mbidozat e ilaçeve kundër dhimbjeve me recetë janë trefishuar në 20 vitet e fundit, duke vrarë më shumë se 15,500 njerëz në Shtetet e Bashkuara në vitin 2009. Në fakt, më shumë njerëz vdesin nga qetësuesit opioidë me recetë. sesa nga heroina dhe kokaina së bashku (45 vdekje çdo ditë).

Vizitat në dhomat e urgjencës për abuzim ose keqpërdorim të ilaçeve kundër dhimbjeve me recetë janë dyfishuar në pesë vitet e fundit, në gati gjysmë milioni. Rreth 12 milionë amerikanë raportuan se përdornin ilaçe kundër dhimbjeve me recetë për arsye jo mjekësore ose thjesht për t’u ngritur. Dhe përdorimi jomjekësor i qetësuesve me recetë kushton më shumë se 72.5 miliardë dollarë çdo vit në kosto direkte të kujdesit shëndetësor.

Në respektim të Javës Kombëtare të Parandalimit të Helmimeve, e cila zgjat nga 16 Mars deri më 22 Mars, Këshilli Kombëtar i Sigurisë (NSC) është duke paralajmëruar publikun për rreziqet e përdorimit të qetësuesve opioidë me recetë.

Don Teater, MD, një mjek i familjes dhe këshilltar mjekësor i NSC, tha për Healthline, “CDC e ka quajtur këtë një epidemi sepse ka kaq shumë njerëz që vdesin nga kjo tani. Mbidozimi është shkaku numër një i vdekjeve të paqëllimshme në vendin tonë dhe po rritet në mënyrë dramatike.

Sipas NSC, SHBA, e cila përmban vetëm 4.6 për qind të popullsisë së botës, merr 80 për qind të opioideve në botë dhe 99 për qind të hidrokodonit në botë.

Teater, i cili trajton njerëzit e varur nga ilaçet kundër dhimbjeve, tha se shumica e pacientëve që filluan të abuzonin me qetësuesit morën një recetë nga mjeku i tyre. “Nëse kanë stres në jetën e tyre, kjo i bën ata të ndihen më mirë. Nëse një djalë është i lënduar dhe ai nuk është në gjendje të punojë dhe është i shqetësuar për të përballuar jetesën, kjo e bën atë të ndihet më mirë.”

Fatkeqësisht, shumë njerëz supozojnë se këto barna janë plotësisht të sigurta, tha Teater. “Edhe në komunitetin mjekësor, gabimisht besohet se këto janë ilaçe të sigurta. Ne duhet t’i kthejmë mjekët në zakonin e rekomandimit të pilulave qetësuese që nuk shkaktojnë varësi në vend të atyre që shkaktojnë varësi.”

Mësoni më shumë rreth rreziqeve të varësisë ndaj qetësuesve »

Ai shtoi, “Njëzet vjet më parë, ne rekomanduam qetësues për dhimbjet e kancerit, për njerëzit që kishin probleme të rënda në fund të jetës – por në ditët e sotme ne po e përdorim atë për çdo lloj dhimbjeje. Është një ilaç shumë i varur.”

Duke vënë në dukje se dhimbja shërben për një qëllim për të na thënë se diçka nuk është në rregull, Teater tha: “Shumicën e kohës ato dhimbje mund të trajtohen me medikamente pa recetë që funksionojnë si dhe me këto medikamente të rrezikshme.”

Janet P. Engle, PharmD, FAPhA, drejtuese e Departamentit të Praktikës së Farmacisë në Universitetin e Illinois në Çikago, tha për Healthline se ai numër i njerëzve që abuzojnë me barnat me recetë po tejkalon numrin e njerëzve që abuzojnë me kokainën, halucinogjenët, ekstazën, inhalatorët. , dhe heroina e kombinuar.

“Statistikat tregojnë se 70 për qind e njerëzve që abuzojnë me qetësuesit e dhimbjes me recetë i morën ato nga një mik apo anëtar i familjes,” shtoi ajo.

Sipas NSC, një në tetë maturantë thotë se po përdor qetësues kundër dhimbjeve me recetë për përdorim rekreativ.

Lajme të ngjashme: Përdoruesit e opioideve me rrezik të lartë marrin receta mjeku »

Ekspertët thonë se është e rëndësishme që pacientët, anëtarët e familjes dhe publiku i gjerë të mësojnë se si të përdorin dhe ruajnë në mënyrë të sigurt dhe të përshtatshme barnat e tyre me recetë, në mënyrë që të mbrojnë veten dhe të tjerët nga rreziqet e abuzimit me ilaçet me recetë.

Engle këshilloi që edhe nëse një anëtar i familjes, mik apo fqinj ka të njëjtin lloj sëmundjeje si ju, është shumë e rrezikshme të ndani ilaçe me recetë. “Ata mund të marrin një ilaç që ndërvepron me ilaçin që ju i jepni ose mund të kenë një gjendje që mund të përkeqësohet nëse marrin ilaçe të caktuara. Duke ndarë barnat me recetë për të lehtësuar dhimbjen e tyre, ju mund të maskoni një dëmtim dhe të vononi një vizitë të nevojshme te mjeku, “tha Engle.

Së fundi, Engle paralajmëroi se është e rëndësishme të lexoni etiketën, të ndiqni udhëzimet dhe të mos merrni kurrë më shumë ilaçe sesa rekomandohet në etiketë. “Këto produkte nuk duhet të merren për më shumë se 10 ditë për dhimbje, përveç nëse udhëzohen nga një mjek,” tha ajo.

Varësia ndaj ilaçeve kundër dhimbjeve me recetë mund të çojë në përdorimin e heroinës, sepse heroina, ndonëse është gjithashtu një opioid, zakonisht është më pak e shtrenjtë se ilaçet me recetë.

Ndërsa profesionistët e kujdesit shëndetësor pajtohen se parandalimi i abuzimit me ilaçet kundër dhimbjeve me recetë është një çështje serioze, ata gjithashtu duan të mbrojnë aksesin në këto medikamente për njerëzit që kanë vërtet nevojë për to, siç janë ata që vuajnë nga dhimbje kronike për shkak të një dëmtimi ose sëmundjeje.

Për këtë qëllim, Shoqata Kombëtare e Dyqanive Zinxhirë të Barnave (NACDS) ofroi kohët e fundit mbështetjen e saj për legjislacionin e ri – Aktin e Sigurimit të Aksesit të Pacientëve dhe Zbatimit Efektiv të Barnave të vitit 2013 (HR 4069) – që kërkon një qasje bashkëpunuese dhe të koordinuar për frenimin e barnave me recetë abuzimi dhe mbrojtja e pacientëve.

Nënkryetarja e Komitetit të Energjisë dhe Tregtisë në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA, Marsha Blackburn (R-TN) dhe Rep. Tom Marino (R-PA) prezantuan legjislacionin. Projektligji do të krijojë një grup pune për të eksploruar mundësitë për të reduktuar abuzimin me barnat me recetë pa përfshirë aksesin në medikamente për pacientët që kanë nevojë legjitime për to.

“Ky legjislacion është një hap i rëndësishëm në adresimin e një prej problemeve më komplekse të shëndetit publik të ditëve tona,” tha presidenti dhe CEO i NACDS, Steven C. Anderson.

Mësoni rreth ligjeve të mira samaritane për të mbrojtur njerëzit që raportojnë mbidozë droge »

Në një zhvillim të ngjashëm, polemika vazhdon të rritet mbi miratimin në 2013 të Zohydro ER (kapsula hidrokodon bitartrate me çlirim të zgjatur), produkti i parë me çlirim të zgjatur, vetëm me hidrokodone, i miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA).

Nga njëra anë, udhëheqësit po i kërkojnë FDA-së të tërheqë miratimin e ilaçit, duke përmendur gjasat e tij për të rritur epideminë e abuzimit me drogën. Sen. Joe Manchin, DW. Va., prezantoi një projekt-ligj që do të detyronte FDA-në të tërhiqte ilaçin dhe të ndalonte miratimin e çdo medikamenti të ngjashëm që nuk ka karakteristika të dizajnit rezistent ndaj ndërhyrjeve.

Në një letër drejtuar Komisioneres së FDA, Margaret Hamburg, Guvernatori i Vermontit, Peter Shumlin dhe disa prej kryetarëve të bashkive të shtetit i kërkuan FDA të vlerësojë dhe të tërheqë miratimin e Zohydro, duke thënë se ilaçi “ka të ngjarë të përkeqësojë epideminë e abuzimit me drogën me të cilën përballet shteti dhe kombi ynë. .”

Përgjigja e Komisionerit Hamburg ndaj ligjvënësve të Senatit ka qenë se Zohydro i lançuar së fundmi mbush një “nikë të rëndësishme dhe unike” për trajtimin e dhimbjeve kronike.

Duke peshuar Zohydro, Teater tha: “Problemi është se është një pilulë që është shumë e lehtë, për njerëzit që janë tashmë të varur, të gërhijnë hundën ose të injektojnë në venat e tyre dhe kjo jep një nivel shumë të shpejtë. Në dozat që po hyn, kjo mund të jetë një dozë fatale për njerëzit.”

Duke vënë në dukje se Oxycontin dhe medikamente të tjera të forta opioidale me veprim të gjatë janë në dispozicion, Teater tha, “Zohydro nuk shton asnjë përfitim dhe duket të jetë më i rrezikshëm për ata njerëz që marrin pilulën e parë dhe nuk kanë marrë kurrë drogë më parë… nuk ka nevojë për të dhe ne jemi të sigurt se do të shkaktojë vdekjen e njerëzve.”