Si mund t’ju sëmurë pikëllimi

“Askush nuk më tha kurrë se pikëllimi ndihej si frika,” shkroi autori CS Lewis, duke reflektuar mbi vdekjen e gruas së tij. Ashtu si frika, pikëllimi është një përgjigje e zakonshme njerëzore me implikime psikologjike dhe fizike. Humbja e një personi të dashur është një përvojë emocionale e dhimbshme që mund të ketë një efekt të vërtetë në mendje dhe trup.

“Mënyra më e mirë për të kuptuar si mund të ndikojë pikëllimi në shëndetin tuaj është të kuptosh se çfarë përfshin humbja: një, një stres kryesor; dhe dy, humbja e një marrëdhënieje të ngushtë”, thotë M. Katherine Shear, MD, profesore e psikiatrisë në Universitetin e Kolumbias dhe drejtoreshë e Qendrës për pikëllimin e komplikuar.

“Marrëdhëniet e ngushta ndihmojnë në rregullimin e funksionimit tonë të përditshëm psikologjik dhe fizik,” shpjegon Dr. Shear. “Humbja e tyre… zakonisht i lë njerëzit të ndihen jashtë kontrollit dhe të çorientuar.”

Hidhërim dhe rraskapitje

Një nga më të zakonshmet e hershme simptomat e pikëllimit është lodhja ekstreme që i bën të vështira edhe detyrat rutinë. “Nuk e kisha idenë se pikëllimi do të ishte fizikisht rraskapitës,” thotë Anna Whiston-Donaldson, djali 12-vjeçar i së cilës Jack u mbyt në vitin 2011. “Trupi im ndihej i brishtë dhe shumë i lodhur.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles