Shkencëtarët zbulojnë se gjumi 7 orësh është më i miri për trurin e moshës së mesme

Nëse mendja jonë mbetet e mprehtë ndërsa plakemi mund të varet nga sa pushojmë ne, sugjeron një studim i ri.

Për studimin, botuar më 28 prill në Plakja e natyrës, shkencëtarët ekzaminuan të dhënat për pothuajse 500,000 të rritur të moshave nga 38 deri në 73 vjeç, të cilët ishin pjesë e Biobank UK, një projekt kërkimor në vazhdim i financuar nga qeveria. Të gjithë pjesëmarrësit u pyetën për zakonet e tyre të gjumit, shëndetin mendor dhe mirëqenien, dhe ata gjithashtu përfunduan një seri testesh njohëse për të vlerësuar funksionin e trurit. Një nëngrup prej rreth 40,000 njerëzish kishin gjithashtu skanime të trurit dhe teste laboratorike për të mbledhur informacionin gjenetik.

Njerëzit që flinin rreth shtatë orë çdo natë kishin rezultate më të mira njohëse sesa pjesëmarrësit e tjerë, zbuloi analiza. Periudhat më të gjata ose më të shkurtra të gjumit çdo natë shoqëroheshin me një aftësi të zvogëluar për të marrë vendime, për të zgjidhur problemet, për t’i kushtuar vëmendje, për të përpunuar informacione dhe për të mësuar gjëra të reja.

Shtatë orë në natë ishin gjithashtu ideale për shëndetin mendor, zbuloi studimi. Gjumi shumë më shumë ose më pak se ky ishte i lidhur me më shumë simptomat e depresionit dhe ankthi dhe mirëqenia e përgjithshme më e keqe.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles