HIV fsheh sasinë e sheqerit për të qëndruar një hap përpara antitrupave tanë.

HIV nuk është i ëmbël në idenë e sheqerit. Ai arrin t’i shmangë armiqtë e tij duke mutuar në mënyrë që antitrupat, të cilëve u nevojitet sheqer për të depërtuar në qelizën virale HIV, nuk mund të gjejnë një rrugë brenda.

Në të kaluarën, kur antitrupat e HIV-it janë përpjekur të zvogëlojnë sheqernat që mbulojnë proteinat virale të HIV-it të njohura si glikane, virusi i ka zhvendosur glikanet në një vend tjetër. Duke fshehur sheqerin, antitrupat nuk mund ta gjejnë virusin.

Por tani shkencëtarët kanë mësuar një mënyrë për të futur disa antitrupa brenda qelizave të HIV-it edhe kur virusi ka mutuar në një përpjekje për t’u zhdukur. . Disa antitrupa mund të zero në caqe specifike qelizore dhe janë në gjendje t’i shpojnë ato edhe kur HIV papritur e zhvendos sheqerin diku tjetër.

Lajme të ngjashme: Lufta me HIV në Jugun Amerikan »

Shkencëtarët në Instituti i Kërkimeve Scripps në La Jolla, Kaliforni po synojnë një vend në copëzën me manozë të lartë të njohur si N332. Ata i prezantuan gjetjet e tyre këtë javë në revistë Mjekësia Translational Science.

Studiuesi Devin Sok tha për Healthline se shkencëtarët e dinin tashmë se antitrupat mund të lidhen me copëzën me përmbajtje të lartë manozë. “Por tani ne po kuptojmë më mirë se si antitrupat po i njohin glikanet në copëza dhe një kuptim më të mirë se pse disa antitrupa duket se janë të bazuara super të gjera dhe super të fuqishme… si i njohin sheqernat.”

E ardhmja e parandalimit të HIV: Truvada për PrEP »

“Ajo që ne tregojmë këtu është se për shkak se antitrupat mund të njohin një vend të vetëm në mënyra paksa të ndryshme, ne mund të arrijmë të njëjtin lloj mbulimi që menduam se do të ishte i mundur vetëm duke synuar disa site,” shtoi Sok.

Sok tha se duke përdorur një koktej antitrupash për të shkaktuar përgjigje të shumta kundër vendeve në mbështjellësin e proteinave të një qelize HIV, “Kjo është padyshim një qasje e zbatueshme”. Studiuesit deri më tani kanë identifikuar rreth pesë të ashtuquajturat “vende neutralizuese gjerësisht” si N332.

Shkencëtarët shpresojnë se duke synuar N332 dhe vende të tjera si ai, ata mund të mposhtin lloje të shumta të HIV-it. Kjo do të ishte e dobishme për krijimin e një vaksine dhe trajtime të tjera të bazuara në antitrupa.

Pjesa më e madhe e eksitimit në qarqet kërkimore këto ditë përqendrohet në PGT121. Ky antitrup, ose imunogjen, është dëshmuar efektiv në frenimin e përhapjes së SIV, versioni majmun i HIV-it, te makakët e infektuar kronikisht.

Studiuesit besojnë se synimi i këtyre vendeve, në vend të qelizave “ndihmëse” CD4, mund të krijojë një përgjigje imune më efektive në vaksinat kundër HIV.

Mësoni më shumë: 7 simptomat e HIV-it që gratë duhet të kenë kujdes »