Njerëzit që marrin Lunesta mund të dëmtohen kur zgjohen dhe aftësitë e tyre të drejtimit, kujtesa dhe koordinimi mund të ndikohen. Me këtë shqetësim sigurie në mendje, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) po kërkon një dozë fillestare më të ulët për këtë ilaç kundër pagjumësisë.

Njerëzit që marrin Lunesta për t’i ndihmuar të flenë natën mund të mos jenë vigjilentë mëngjesin e ardhshëm. Ky shqetësim ka nxitur Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të përgjysmuar dozën e rekomanduar për ilaçin për gjumë të Sunovion Lunesta (eszopiclone).

FDA po kërkon që Sunovion të ndryshojë etiketën e barit dhe të ulë dozën fillestare të rekomanduar aktuale. Veprimi i FDA-së bazohet në të dhënat që tregojnë se nivelet e ezopiklonit në disa pacientë mund të jenë mjaft të larta në mëngjes pas përdorimit për të dëmtuar aktivitetet që kërkojnë vigjilencë, duke përfshirë drejtimin e automjetit, edhe nëse ndihen plotësisht të zgjuar.

Shikoni tani: Këshilla për gjumë më të mirë »

Doza fillestare e rekomanduar e Lunesta është ulur nga 2 miligram në 1 mg si për burrat ashtu edhe për gratë. Doza 1 mg mund të rritet në 2 mg ose 3 mg nëse është e nevojshme, por dozat më të larta kanë më shumë gjasa të rezultojnë në dëmtim të drejtimit të automjetit dhe aktiviteteve të tjera ditën tjetër që kërkojnë vigjilencë të plotë, tha FDA në një deklaratë për shtyp. Përdorimi i dozave më të ulëta do të thotë që më pak ilaç do të mbetet në trup në orët e mëngjesit.

Lajme të ngjashme: Pilulat e gjumit dhe ankthit mund të jenë vdekjeprurëse »

Ndryshimi i dozës bazohet, pjesërisht, në gjetjet nga një studim i 91 të rriturve të shëndetshëm, nga mosha 25 deri në 40 vjeç. Studimi tregoi se krahasuar me një placebo, Lunesta 3 mg u shoqërua me dëmtim të rëndë psikomotor të mëngjesit të ardhshëm dhe dëmtim të kujtesës tek të dy burrat. dhe femrat, 7.5 orë pas marrjes së barit.

Studimi zbuloi gjithashtu se dozat e rekomanduara mund të shkaktojnë dëmtim të aftësive të drejtimit, kujtesës dhe koordinimit deri në 11 orë pas marrjes së ilaçit. Pavarësisht nga këto efekte afatgjata, pacientët shpesh nuk ishin të vetëdijshëm se ishin të dëmtuar.

Ellis Unger, MD, drejtoreshë e Zyrës së Vlerësimit të Barnave në Qendrën për Vlerësimin dhe Kërkimin e Barnave të FDA-së, tha në një deklaratë për shtyp, “Për të ndihmuar në sigurimin e sigurisë së pacientit, profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të përshkruajnë dhe pacientët duhet të marrin dozën më të ulët të një ilaç gjumi që trajton në mënyrë efektive pagjumësinë e tyre. Kohët e fundit, të dhënat nga provat klinike dhe lloje të tjera studimesh janë bërë të disponueshme, të cilat lejuan FDA-në të karakterizonte më mirë rrezikun e dëmtimit të mëngjesit të ardhshëm me ilaçet e gjumit.

Duke komentuar veprimin e FDA-së, Steven Feinsilver, MD, drejtor i Qendrës për Mjekësinë e Gjumit në Spitalin Mount Sinai në Nju Jork, tha për Healthline, “Ilaçet hipnotike, ose ‘pilula gjumi’, kanë efekte modeste në rastin më të mirë dhe nuk janë përgjigja. për shumicën e pacientëve me vështirësi në fillimin ose ruajtjen e gjumit. Qëllimi i gjumit është të ndiheni të freskët të nesërmen; disa medikamente mund të prodhojnë më shumë kohë gjumi, por të lënë një më pak zgjuar ditën tjetër, gjë që padyshim nuk ia vlen. Shumica e problemeve të gjumit duhet së pari të adresohen duke u fokusuar në sjelljen e gjumit. Kur nevojiten hipnotikë, duhet të përdoret gjithmonë doza më e ulët e mundshme, si me çdo mjekim.”

Janet P. Engle, Pharm.D., FAPhA, drejtuese e Departamentit të Praktikës së Farmacisë në Universitetin e Illinois në Çikago, tha për Healthline, “Nëse aktualisht jeni duke marrë Lunesta 2 mg ose 3 mg, duhet të vazhdoni të merrni dozën që ju ka përshkruar mjeku. , por kontaktoni mjekun tuaj për të pyetur për dozën më të përshtatshme për ju. Ju nuk duhet ta ndryshoni dozën tuaj vetë.”

Engle vazhdoi duke thënë se është e mundur që ju mund të përjetoni simptoma të tërheqjes në varësi të sasisë që po merrni dhe kohëzgjatjes së kohës që e keni marrë. “Në disa raste, të tilla si kur udhëtimi, stresi ose ndërprerje të tjera ju mbajnë zgjuar, pilulat e gjumit mund të jenë të dobishme dhe t’i lejojnë pacientit të marrë pushimin e nevojshëm. Megjithatë, trajtimi më i rëndësishëm për pagjumësinë është përcaktimi i shkakut të saj themelor dhe trajtimi i tij.”

Duke theksuar se ajo ka parë shumë pacientë që ankohen për pagjumësi, të cilët konsumojnë sasi të mëdha kafeine vonë gjatë ditës, Engle këshilloi: “Trajtimi i një çështjeje të tillë, për shembull, është po aq kritik sa dhënia e një recete për një pilulë gjumi. Mbani në mend se pilulat e gjumit janë menduar të përdoren për një periudhë të shkurtër kohe. Të gjitha medikamentet përmbajnë rrezik dhe pilulat e gjumit nuk bëjnë përjashtim.”

Mësoni rreth vështirësive të gjumit »

Kjo është hera e dytë që FDA ka ndërmarrë veprime në lidhje me barnat e gjumit. Në janar 2013, FDA njoftoi një reduktim të dozës për ilaçet e gjumit që përmbajnë përbërësin aktiv zolpidem, si Ambien dhe Ambien CR, për shkak të rrezikut të dëmtimit të mëngjesit të ardhshëm.

Pacientët që aktualisht marrin dozat 2 mg dhe 3 mg të Lunesta këshillohen të kontaktojnë profesionistin e tyre të kujdesit shëndetësor për të kërkuar udhëzime se si të vazhdojnë ta marrin ilaçin e tyre në mënyrë të sigurt në dozën që është më e mira për ta.

FDA po vazhdon të vlerësojë rrezikun e vigjilencës mendore të dëmtuar me të gjithë klasën e barnave të gjumit, duke përfshirë ilaçet pa recetë, dhe do të përditësojë publikun kur informacioni i ri të bëhet i disponueshëm.

Lajme të ngjashme: Terapia ofron përparim kritik për pagjumësi në depresion »