Nxehtësia e jashtme është shoqëruar me rritje të vdekshmërisë dhe rritje të shtrimeve në spital me COPD, thonë studiuesit.

Sipas një studimi të ri, njerëzit me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) mund të përjetojnë më pak simptoma dhe shëndet më të mirë të përgjithshëm nëse qëndrojnë jashtë vapës këtë verë.

I kryer nga studiues në Universitetin Johns Hopkins dhe i prezantuar në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Amerikane Thoracic 2014, studimi zbuloi se pacientët me COPD të ekspozuar ndaj temperaturave të ngrohta të brendshme “kishin sëmundshmëri më të madhe të lidhur me sëmundjen, duke përfshirë një rritje të simptomave, një rritje në përdorimin e shpëtimit. medikamente dhe një rënie në funksionin e mushkërive.” Ekspozimi i nxehtësisë në natyrë u shoqërua gjithashtu me simptoma të shtuara të COPD, thanë studiuesit.

COPD është një term i përdorur për të përshkruar një gamë të gjerë sëmundjesh progresive të mushkërive, të shkaktuara shpesh nga pirja e duhanit, tymi i dorës së dytë ose ndotës të tjerë. Sipas Fondacioni COPD, rreth 24 milionë amerikanë kanë COPD.

“Të kuptuarit e efektit të nxehtësisë në popullatat e ndjeshme është gjithnjë e më e rëndësishme për të parashikuar efektet shëndetësore që lidhen me ndryshimet klimatike,” shkruajnë autorët e studimit. “Nxehtësia e jashtme është shoqëruar me rritje të vdekshmërisë dhe rritje të shtrimeve në spital me COPD në studimet e popullsisë. Dihet më pak për ekspozimin në nivel individual ndaj nxehtësisë dhe ndikimin në rezultatet specifike të sëmundjes.”

Mësoni se si ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në menaxhimin e COPD-së »

Studiuesit studiuan 84 ish-duhanpirës me COPD të moderuar deri në të rëndë gjatë tre periudhave njëjavore, me tre muaj ndërmjet çdo periode. Pjesëmarrësit u monitoruan çdo ditë gjatë periudhave të vëzhgimit dhe iu kërkua të plotësonin vlerësimet e simptomave të zakonshme të COPD, duke përfshirë frymëmarrjen, kollën dhe prodhimin e pështymës, përdorimin e inhalatorit të shpëtimit dhe funksionin e mushkërive.

Studiuesit më pas shikuan kohën që pjesëmarrësit kaluan brenda dhe jashtë gjatë sezonit të ngrohtë në Baltimore, ku u zhvillua studimi. Ata e përkufizuan “sezonin e ngrohtë” si kohën midis ditës së parë dhe të fundit të temperaturave më të larta se 90 gradë Fahrenheit. Studimi përfshiu gjithsej 602 ditë vëzhgimi dhe pjesëmarrësit raportuan se kishin dalë jashtë në vetëm 48 për qind të atyre ditëve.

“Edhe pse pjesëmarrësit e kalonin pjesën më të madhe të kohës brenda, temperatura e jashtme u shoqërua me simptoma të shtuara në ditët që pjesëmarrësit dilnin jashtë”, sipas autorëve të studimit.

Megjithatë, ekspozimi i nxehtësisë në natyrë nuk u shoqërua me përdorimin e ilaçeve ose funksionin e mushkërive, thanë studiuesit.

Sipas njoftimit për shtyp të studimit, këto rezultate mbetën të njëjta edhe pasi studiuesit llogaritën përqendrimet e ndotjes së ajrit.

Mësoni rreth rreziqeve të tjera që lidhen me ekspozimin ndaj nxehtësisë »

“Gjetjet e ndryshimeve të rëndësishme klinikisht në treguesit specifikë të sëmundjes të sëmundshmërisë së COPD mbështesin nevojën për qasje adaptive për të mbrojtur individë të tillë nga efektet negative të shëndetit të frymëmarrjes të ekspozimit ndaj nxehtësisë,” shkruajnë autorët e studimit.

“Puna e ardhshme nevojitet për të kuptuar mekanizmin me të cilin nxehtësia ndikon te individët me COPD dhe për të identifikuar strategjitë më efektive të ndërhyrjes,” tha autori kryesor i studimit Meredith McCormack, MD, MHS, në një njoftim për shtyp. “Nevoja për qasje të reja është veçanërisht kritike përballë ndryshimeve të pritshme klimatike.”

Mësoni se si rritja e shqyrtimit të kancerit të mushkërive mund të çojë në prognoza më të mira mbijetese »