SHBA subvencionon efektivisht medikamentet për HIV-in për pacientët në vende të tjera.

HIV dikur perceptohej gjerësisht si një dënim me vdekje – por sot, më shumë se 35 milionë njerëz jetojnë me HIV. Është po aq njerëz sa kanë vdekur nga SIDA që nga fillimi i epidemisë.

Që kur shkalla e vdekshmërisë arriti kulmin në 2005, ajo ka rënë me 30 përqind, sipas UNAIDS. Terapia moderne antiretrovirale (ART) po frenon valën e humbjeve të mëdha të jetës.

Në vendet e varfra të goditura më së shumti nga HIV-i, qasja në barnat ART u rrit dhjetëfish nga viti 2002 në 2008, raporton Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Dhe për shkak se medikamentet shtypin nivelet e virusit HIV në trup, rreziku i kalimit të tij te të tjerët mund të reduktohet shumë, edhe gjatë seksit të pambrojtur.

Por sa kushton për të mbajtur gjallë kaq shumë njerëz si dhe për të luftuar një krizë të shëndetit publik në të gjithë globin? Dhe si financohet aksesi më i madh në RTSH?

Shtetet e Bashkuara po paguajnë një pjesë të madhe të projektligjit. Përveç pagesës mbi 100 herë më shumë se çmimi për disa medikamente ART si pacientë në disa vende të tjera, Raporton Fondacioni Kaiser Family se SHBA gjithashtu kryeson botën në ofrimin e ndihmës për të ndihmuar njerëzit me HIV. Presidenti Obama pyeti Kongresi vitin e kaluar për 30 miliardë dollarë financim për HIV/AIDS për vitin 2014, i cili përfshinte 7 miliardë dollarë ndihmë globale. Megjithatë, shkurtimet priten për vitin 2015.

Shihni Infografikën: Kostoja e Kujdesit për HIV në mbarë botën »

Dhe kur vjen puna për të mbajtur gjallë të tyren, SHBA nuk kursen asnjë shpenzim. Medikamente të linjës së tretë, të cilat mund të kushtojnë më shumë se 70,000 dollarë për pacient në vit, u ofrohen banorëve që nuk kanë mundësi të paguajnë asnjë qindarkë. SHBA është një nga vendet e pakta në botë që mund të përballojë të blejë medikamente të linjës së tretë, për të cilat nuk ka xhenerikë.

Angazhimi i Amerikës për t’u kujdesur për veten e saj gjithashtu i mban të larta fitimet për kompanitë farmaceutike. “Marzhet e fitimit janë më të larta në botën e zhvilluar,” tha për Healthline Charles Flexner, një profesor farmakologjie në Johns Hopkins Medicine. “Këto fitime sigurojnë shitjen e këtyre barnave të tjera me një kosto të arsyeshme.”

“Ilaçet e tjera” janë trajtime gjenerike të linjës së parë. Çmimet për këto barna kanë rënë në mënyrë dramatike, duke u mundësuar njerëzve në vendet e varfra t’i marrin ato. Por përtej trajtimit të linjës së parë dhe ndonjëherë të dytë, medikamentet që shpëtojnë jetë janë ende të vështira për t’u marrë në mbarë botën.

Truvada për PrEP: Ekspertët vlerësojnë mënyrën më të re për të parandaluar HIV/AIDS »

Kombet me të ardhura të ulëta si ato në Afrikën Sub-Sahariane paguajnë deri në 112 dollarë për person në vit për trajtimin e linjës së parë të HIV-it me Efavirenz, Emtriva dhe Tenofovir. Një regjim me një pilulë kushton 186 dollarë në vit.

SHBA paguan 8,662 dollarë për person në vit vetëm për Efavirenz. Kostot në SHBA për Emtriva dhe Tenofovir janë përkatësisht 6,023 dhe 10,476 dollarë për pacient në vit.

Healthline ekzaminoi koston e medikamenteve për HIV në mbarë botën, duke përdorur të dhënat e vitit 2012 nga Mekanizmi Global i Raportimit të Çmimeve të Shërbimit të Ilaçeve dhe Diagnostifikimit të AIDS-it i ofruar nga OBSH dhe UNAIDS. Çmimet në SHBA erdhën nga një listë e kostove të blerjes me shumicë të barnave për HIV. Healthline e mori listën nga një burim konfidencial në një organizatë kombëtare HIV me akses në një bazë të dhënash të Medicaid.

Kostoja e blerjes me shumicë (WAC) është një vlerësim i asaj që prodhuesi i barnave u ngarkon ofruesve të mëdhenj. Ligji federal ndihmon në përcaktimin e këtyre çmimeve.

Atripla, një trajtim i preferuar i linjës së parë në SHBA, kushton 24,019 dollarë për pacient në vit. Është një kombinim medikamentesh të ngjashme me ato që përdoren në vendet me të ardhura të ulëta, por me 129 herë çmimin.

Trajtime të tjera të linjës së parë të përdorura në SHBA, të cilat ofrojnë një standard më të lartë të kujdesit për HIV sesa ai i vendosur nga OBSH, mund të kushtojnë deri në 35,000 dollarë në vit.

Nga 33.4 milionë njerëz në mbarë botën me HIV, 97 për qind jetojnë në vendet në zhvillim dhe me të ardhura të moderuara. Por janë vetëm vendet e pasura si Shtetet e Bashkuara që kanë qasje në terapitë e preferuara dhe trajtime të linjës së tretë.

“Normalisht, unë nuk do ta mbaja SHBA-në si një shembull të shkëlqyer për kujdesin shëndetësor, por HIV është një përjashtim,” Dr. Joel Gallant i Shoqata e Mjekësisë HIV tha Healthline. “HIV është e vetmja sëmundje në SHBA ku mund të themi se kemi akses të cilësisë së lartë në kujdes.”

Programet e asistencës ndaj drogës kundër AIDS-it (ADAP) është një program federal i administruar nga çdo shtet që ndihmon njerëzit me të ardhura të ulëta në SHBA të paguajnë për ilaçet e tyre për HIV. Një program tjetër, i bazuar në Ligji Ryan White CARE i vitit 1990, gjithashtu ofron trajtim për amerikanët me HIV, të cilët përndryshe nuk do të ishin në gjendje ta përballonin atë. Këtë vit, zgjerimet e Medicaid në disa shtete tani shtrijnë kujdesin shëndetësor përtej vetëm të varfërve. Beqarët tani mund të fitojnë deri në 15,000 dollarë në vit dhe madje të kenë disa kursime dhe të kualifikohen për Medicaid.

Por aksesi në medikamente cilësore për HIV-in nuk është i lirë për të gjithë në Amerikë. Dhe me kaq shumë ndryshime që ndodhin në sistemin shëndetësor në SHBA, disa shqetësohen për ndërprerjet në kujdes.

David Evans është drejtor i avokimit të kërkimit në Project Inform, një grup kombëtar jofitimprurës i dedikuar për përmirësimin e jetës së njerëzve me HIV. Ai tha për Healthline se menaxherët e përfitimeve të farmacisë i shtyjnë pacientët drejt barnave gjenerike. Por me kaq pak ilaçe gjenerike për HIV në treg, shumë medikamente përfundojnë në nivele specialiteti. I siguruari përfundon duke paguar sa gjysmën e kostos. Disa plane sigurimesh të nivelit më të ulët mbulojnë një shpenzim vjetor të mjekimit nga xhepi prej 6,350 dollarë në vit.

Ndërsa shumica e kompanive farmaceutike ofrojnë ndihmë me shpenzimet e mjekimit, Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së ka dekurajuar përdorimin e këtyre programeve. Evans tha se prodhuesi i barnave Gilead ofron ndihmë deri në 400 dollarë nga bashkëpagesa e një pacienti për ilaçin e tyre më të shtrenjtë për HIV Stribild, pavarësisht nga të ardhurat.

Lexoni rreth historisë së HIV-it »

UNAIDS vlerëson se në vitin 2012, financimi global për HIV arriti në 19 miliardë dollarë. Por ky numër mbetet rreth 5 miliardë dollarë më pak se ajo që agjencia thotë se kërkohet për të trajtuar njerëzit në mbarë botën.

Gallant tha se vendet në Evropën Perëndimore, së bashku me Kanadanë dhe Australinë, ofrojnë kujdes të mirë për qytetarët e tyre me HIV. Por në disa vende afrikane nën-Sahariane dhe kombe të tjera, ka shumë pak vullnet politik për të ndihmuar ata që vuajnë. “Qeveria nuk e bën atë një prioritet, kështu që donatorët ndërkombëtarë nuk nxitojnë për të ndihmuar,” tha ai.

Ai vuri në dukje se qeveria e Ugandës kriminalizimi i homoseksualitetit dhe të fundit arrestimi i një infermiere HIV-pozitive. Kombet e tjera afrikane kanë shfaqur intolerancë të ngjashme. “Kjo mund të jetë një pengesë e madhe për shëndetin publik,” tha ai. “Kjo tregon se vendet që bëjnë mirë mund të kthehen prapa.”

Ndërsa medikamentet bazë janë të aksesueshme në shumicën e vendeve, shumë prej tyre janë të vjetruara, kanë efekte të këqija anësore dhe mund të humbasin efektivitetin brenda shtatë viteve ose më pak. Në Indi, ku prodhohen shumë medikamente gjenerike për HIV-in, ofrohet vetëm trajtimi bazë.

Vendet me të ardhura të mesme si India dhe Rusia janë goditur më rëndë nga kostoja e lartë e barnave për HIV. Vetëm medikamentet e linjës së parë janë përgjithësisht të disponueshme pavarësisht nga shkalla në rritje e infeksionit. Kriza e HIV-it në Rusi është e ndërlikuar nga shtypja e homoseksualitetit nga ana e vendit dhe refuzimi për të financuar programet e shkëmbimit të gjilpërave. Një pjesë e madhe e infeksioneve në vend ndodhin tek përdoruesit e drogës IV.

Jetoni me HIV? Ndani mesazhin tuaj të shpresës me të sapodiagnostikuarit »

Ndërsa kostoja e barnave për HIV ndryshon në mbarë botën, një rekord 9.7 milionë njerëz morën mjekim ART në 2012, një rritje prej 1.6 milionë personash krahasuar me vitin e kaluar. Por pas publikimit të udhëzimeve të përditësuara të trajtimit global vitin e kaluar, OBSH raportoi se 26 milionë në mbarë botën në të vërtetë kanë nevojë për ART.

Meqenëse medikamentet qëndrojnë më gjatë në treg, patentat skadojnë dhe konkurrentët janë në gjendje të bëjnë ekuivalente gjenerike. Kjo ka ndodhur me shumë nga medikamentet më të vjetra të linjës së parë që janë bërë të disponueshme për pjesën tjetër të botës. Trajtimet e linjës së dytë janë të disponueshme në disa vende, por me disa herë çmimin e barnave të linjës së parë.

Por medikamentet më të reja për HIV nuk kanë ekuivalente gjenerike. Një ligj në Indi i lejon prodhuesit e barnave gjenerike të marrin gjithashtu patenta, të cilat mund të mbajnë kostot të larta. Në një raport të vitit 2013 të thirrur “Zhbërthimi i uebit,Mjekët pa Kufij përfunduan, “Me mbi 55 milionë njerëz që pritet të kenë nevojë për terapi ARV deri në vitin 2030, rregullat globale të patentave po kontribuojnë në një krizë të afërt, pasi barnat aktuale humbasin efektivitetin e tyre dhe zëvendësimet e tyre më të reja, të patentuara janë të paarritshme. të gjithë përveç të pasurve.”

Dr. Flexner po punon për të prodhuar më shumë pilula duke përdorur më pak përbërës kyç në medikamente. Ai tha për Healthline se ka “shumë eksitim” rreth ilaçeve të reja të kombinimit ART që përfitojnë nga komponimet e reja dhe më të fuqishme të miratuara kohët e fundit ose në zhvillim.

Rezultati përfundimtar është një dozë masive ditore më e ulët që lë më shumë ilaçe për t’u përhapur. Ai ka shkruar një përmbledhje ekzekutive ende të pabotuar nga Konferenca e 2013 mbi Optimizimin e Barnave Antiretrovirale të mbajtur në Cape Town, Afrika e Jugut. “Eksitimi sillet rreth kostos së mallrave në prodhimin farmaceutik për produktet e disponueshme përmes tregjeve gjenerike,” tha ai.

Zhurma përqendrohet në dolutegarvir, për të cilin Flexner tha se duket të jetë i sigurt dhe efektiv, dhe një version i ri i tenofovirit i njohur si tenofovir alafenamide. Prodhimi i më shumë pilulave me më pak përbërës aktiv mund të sjellë trajtim për mijëra njerëz të tjerë. Dolutegravir mund të jetë efektiv në gjysmën e dozës aktuale dhe tenofovir i ri në më pak se një të dhjetën e dozës.

Me fondet globale për medikamentet për HIV që mbeten të pabarabarta, hulumtimi nga Flexner dhe të tjerët u ofron shpresë njerëzve me HIV në mbarë botën që kanë nevojë për trajtim.

Për shumicën e botës, qasja në medikamente të linjës së tretë është e ndaluar. “Nëse nuk i merrni ato përmes shërbimit shëndetësor të një kombi ose mekanizmave të tjerë bamirës, ​​nuk do t’i merrni këto barna,” tha Flexner. “Periudha. Fundi i historise.”

Flexner vuri në dukje se jo të gjitha investimet e SHBA për të mbajtur gjallë njerëzit me HIV në mbarë botën janë publike. Grupe private si Fondacioni Bill dhe Melinda Gates dhe Fondacioni Clinton gjithashtu japin kontribute të konsiderueshme.

Merrni faktet: Sa afër jemi me një vaksinë HIV? »