Një ilaç aziatik i quajtur “hardhia e perëndisë së bubullimës” mund të rivalizojë trajtimet tradicionale për RA.

Për të menaxhuar dhimbjen dhe ënjtjen e artritit reumatoid (RA), mjekimi dhe terapia fizike janë zakonisht kursi i rekomanduar i trajtimit. Por një studim i ri nga Spitali i Kolegjit Mjekësor të Pekinit Union dhe Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore në Pekin pohon fuqitë shëruese të ilaçeve bimore të artritit për të cilat kinezët janë betuar me shekuj.

Hulumtimi i publikuar në revistë Analet e Sëmundjeve Reumatike tregon se ilaçi tradicional kinez bimor Tripterygium wilfordii Hook F (TwHF) ishte më efektiv në lehtësimin e dhimbjeve dhe ënjtjes së kyçeve sesa metotreksati, një ilaç antireumatik modifikues i sëmundjes (DMARD) që zakonisht u rekomandohet pacientëve me RA.

Mësoni rreth shkaqeve të artritit reumatoid »

Por kur bëhet fjalë për lehtësimin përfundimtar të dhimbjes, një kombinim mund të jetë më i mirë se vetëm një ilaç. Kombinimi i TwHF dhe metotreksatit pati efektin më pozitiv te pacientët me RA në studim, duke krijuar një përzierje të fuqishme të mjekësisë antike dhe moderne.

TwHF është i njohur për aftësitë e tij shëruese dhe po hetohet për ndikimin e tij të mundshëm në sëmundje të tjera autoimune dhe disa lloje kanceri. E quajtur edhe “hardhia e perëndisë së bubullimës”, TwHF përmban qindra komponime, disa prej të cilave mund të zvogëlojnë dhimbjen dhe inflamacionin e kyçeve. Megjithatë, përfitimet e tij janë të përziera, sepse disa nga përbërjet e tij mund të shkaktojnë dëm duke shtypur sistemin imunitar. Pjesa medicinale e hardhisë nxirret nga rrënja e bimës.

Kuptoni dhe trajtoni ënjtjen e kyçeve të RA »

Në studim, 207 pacientë u caktuan rastësisht në një nga tre grupet e trajtimit: ata që morën një dozë 12.5 mg metotreksat një herë në javë, ata që morën një dozë 20 mg TwHF tre herë në javë dhe ata që i përdorën të dyja gjatë Periudha e studimit 24 javë.

Studiuesit donin të dinin se cila formë trajtimi do t’i ndihmonte pacientët të arrinin një përgjigje ACR 50, një vlerësim që pasqyron një përmirësim 50 për qind në një numër kriteresh, duke përfshirë dhimbjen dhe paaftësinë, siç përcaktohet nga Kolegji Amerikan i Reumatologjisë.

Nga pacientët që përfunduan të gjithë provën 24-javore, ata që morën trajtimin e kombinuar përjetuan nivelet më të larta të përmirësimit, me 77 përqind të atyre që u trajtuan me një kombinim që arritën një përgjigje ACR 50. Pesëdhjetë e pesë përqind e atyre që u trajtuan vetëm me TwHF dhe 46.5 përqind e atyre që u trajtuan vetëm me metotreksat arritën gjithashtu një përgjigje ACR 50.

Njihni shenjat treguese të RA »

TwHF nuk është asgjë e re në mjekësinë kineze dhe përbërja është miratuar tashmë për trajtimin e RA në Kinë. Megjithatë, mjetet juridike bimore nuk janë gjithmonë aq efektive sa raportohet se janë dhe ato mund të jenë të rrezikshme kur përdoren pa mbikëqyrje mjekësore.

Efektet anësore të mundshme të TwHF duhet të merren parasysh, veçanërisht nga gratë që janë duke menduar për shtatzëni. Në studim, studiuesit nuk vunë re efekte anësore më të rëndësishme nga ilaçi bimor sesa nga metotreksati, megjithëse gratë që përdorën TwHF përjetuan norma pak më të larta të periodave të parregullta sesa ato që nuk u trajtuan me ekstraktin e rrënjës.

Studiuesit rekomandojnë TwHF për gratë pas menopauzës dhe ato që nuk janë të interesuara të lindin.