Sëmundjet e bartura nga rriqrat, mushkonjat dhe pleshtat trefishohen në SHBA

Me afrimin e verës, një raport i ri nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) paralajmëron amerikanët se sëmundjet nga pickimi i mushkonjave, rriqrave dhe pleshtave janë rritur në vitet e fundit. Sipas shifrave të CDC të publikuar të martën, numri i të ashtuquajturave sëmundje të transmetuara nga vektorët u trefishua midis 2004 dhe 2016.

CDC raporton se numri i rasteve të sëmundjeve të përhapura nga insektet u rrit nga 27,388 në më shumë se 96,000 deri në vitin 2016. Sëmundjet e transmetuara nga rriqrat përbënin më shumë se tre të katërtat e totalit.

“Përqindja relativisht shumë e madhe e rasteve të shkaktuara nga rriqrat, veçanërisht sëmundja Lyme, ishte pak befasuese,” thotë Ronald Rosenberg, një doktor shkencash në epidemiologji, i cili ishte drejtuesi i kërkimit për punimin. “E dija sa raste kishim, por duke i parë të gjitha së bashku në raport më bëri të kuptoj se rriqrat që transmetojnë sëmundjen Lyme, Ixodes scapularisështë me të vërtetë vektori më i rëndësishëm i sëmundjeve në Shtetet e Bashkuara sot.”

Paul Auwaerter, MD, drejtor klinik në departamentin e sëmundjeve infektive në Johns Hopkins Medicine në Baltimore dhe president i Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës, pajtohet se sëmundja Lyme ka qenë faktori kryesor pas rritjes. Por ai gjithashtu tregon për një shqetësim në rritje për sëmundjet që transmetohen nga mushkonjat. Numri i rasteve të raportuara u rrit me 73 për qind në vetëm një vit, midis 2015 dhe 2016, gjë që zyrtarët ia atribuan Virusi Zikae cila përhapet nga mushkonjat.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles