Ankthi në moshën e mesme i lidhur me demencën

Njerëzit e moshës së mesme me ankth të moderuar deri në të rëndë mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë demencë më vonë në jetë, sipas një studimi të ri.

Hulumtimi i botuar të hënën, 30 prill 2018, në revistë BMJ Hapur shikuan katër studime të lidhura që ndoqën pothuajse 30,000 individë, nga mosha 30 deri në 65 vjeç, për një periudhë prej një dekade ose më shumë. Të gjitha studimet e analizuara “gjetën një lidhje pozitive midis ankthit klinikisht të rëndësishëm dhe çmendurisë së ardhshme”, shkruan studiuesit.

Studimi i ri sugjeron se trajtimin e ankthit mund të ulë mundësinë e zhvillimit të demencës më vonë, megjithëse hulumtimet e deritanishme nuk kanë treguar se ankthi shkakton drejtpërdrejt çmenduri.

“Duke pasur parasysh intervalin e gjatë kohor ndërmjet vlerësimit të ankthit dhe diagnoza e demencës [on average greater than 10 years]gjetjet nga rishikimi ynë tregojnë se ankthi i moderuar deri në të rëndë mund të jetë një faktor rreziku potencialisht i modifikueshëm për çmendurinë,” thotë autorja kryesore e studimit, Amy Gimson, MD, e cila është në fakultetin e mjekësisë në Universitetin e Southampton në Angli dhe punon me divizioni i psikiatrisë në University College London mbi këtë hulumtim.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles