Sekuenca e gjeneve me 2 hapa tregon se kush mund t’i përgjigjet imunoterapisë së kancerit

Premtimi i të ashtuquajturve frenues të pikave të kontrollit imunitar dhe imunoterapi të tjera të synuara për kancerin është se ato mund të shkatërrojnë disa tumore të vështira për t’u trajtuar shumë më efektivisht sesa kimioterapia e shkollës së vjetër.

Por ka një problem të madh edhe me imunoterapitë. Këto barna, të cilat trajnojnë sistemin imunitar për të gjetur dhe vrarë qelizat e kancerit, funksionojnë vetëm në një grup të vogël pacientësh dhe është vërtet e vështirë të përcaktohet paraprakisht se kush do të përfitojë.

Tani për tani, mjekët shpesh shikojnë disa biomarkues, si mosha, lloji i tumorit dhe numri i mutacioneve të gjetura në qelizat e kancerit, për të parashikuar se kush mund të përfitojë nga imunoterapia. Shikimi i mutacioneve në disa qindra gjene është mënyra kryesore për të përcaktuar nëse pacientët mund të përfitojnë nga frenuesit e pikave të kontrollit imunitar, të cilët sipas Shoqëria Amerikane e Kancerit synoni proteinat “pikë kontrolli” në qelizat imune që mund të ndizen ose fiken për të luftuar pushtuesit e huaj si kanceri.

Për studimin e ri, shkencëtarët donin të shihnin nëse mund të përdornin një proces të njohur si sekuenca e ekzomit të plotë për të ekzaminuar proteinat në 20,000 gjene dhe për të marrë një pamje më të mirë se kush mund të përfitonte nga frenuesit e pikave të kontrollit imunitar. Per MedlinePlusky proces përfshin shikimin e pjesëve të ADN-së të quajtura ekzone që ofrojnë udhëzime për prodhimin e proteinave.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles