Një plan kujdesi për mbijetesën mund t’i ndihmojë të mbijetuarit e kancerit të përballen me një gamë të gjerë shqetësimesh – dhe t’i ndihmojë ata të bëjnë një tranzicion të shëndetshëm në jetën e tyre ‘pas kancerit’.

Kur bëhet fjalë për kancerin, ka një lajm të mirë: njerëzit që kanë kancer jetojnë më gjatë. Por kur trajtimi përfundon, shumë pacientë kanë një mori çështjesh që duhet të adresohen.

Pasja e një plani të kujdesit për mbijetesën (SCP) dhe një përmbledhje e historisë së trajtimit mund t’i ndihmojë të mbijetuarit të bëjnë një tranzicion të qetë dhe të kenë një jetë të shëndetshme pas përfundimit të trajtimit. Kështu thotë Kim Thiboldeaux, president dhe CEO i Komuniteti i Mbështetjes së Kancerit, një organizatë jofitimprurëse që ofron mbështetje dhe edukim për njerëzit e prekur nga kanceri. Ajo tregon se aktualisht në SHBA ka më shumë se 13 milionë të mbijetuar nga kanceri

Thiboldeaux u ul me Healthline për të shpjeguar rëndësinë e kujdesit dhe planifikimit të të mbijetuarve.

“Ju jeni në thelb një i mbijetuar që nga dita e diagnozës. Një plan i kujdesit për mbijetesën është ajo që duhet bërë pas trajtimit për të bërë atë tranzicion, “thotë ajo.

Gjatë trajtimit, pacientët me kancer janë të kyçur në një sistem mbështetës të mjekëve, infermierëve dhe punonjësve socialë. Thiboldeaux thotë se kur marrin lajmin e mirë se trajtimi i tyre ka mbaruar dhe se nuk ka më prova të sëmundjes, mund të jetë e vështirë për pacientët të ecin përpara nëse nuk kanë rekomandime për kujdesin pasues.

“Tani është koha për t’u rikthyer në një “jetë normale”. [But] nuk mund të ktheheni në normalitet. Është një normalitet i ri”, thotë Thiboldeaux. “Ne nuk kemi bërë një punë të mirë. Në fund të trajtimit, disa të mbijetuar nga kanceri ndihen sikur po bien nga një shkëmb.”

Mësoni rreth efekteve anësore të kimioterapisë në trup »

Në një raport të vitit 2006 të titulluar “Nga pacienti me kancer te i mbijetuari nga kanceri: i humbur në tranzicion”, Instituti i Mjekësisë (IOM) rekomandoi që çdo pacient me kancer të marrë një SCP të individualizuar. Thiboldeaux thotë, “Ka shumë udhëzime të reja nga organe të ndryshme rregullatore që thonë se një pacienti duhet t’i jepet një përmbledhje e trajtimit me shkrim që ata mund ta marrin me vete kur të kthehen te mjeku i tyre internist, kardiologu, Ob/Gyn dhe të tjerë. mjekët.”

> Çfarë duhet të dini
Nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor nuk ka një plan të kujdesit për mbijetesën, mund të shkarkoni dhe printoni një shabllon nga një organizatë si p.sh. Shoqëria Amerikane e Onkologjisë Klinike dhe kërkoni nga mjeku juaj t’ju ndihmojë ta plotësoni atë.

Sipas Thiboldeaux, një përmbledhje trajtimi duhet të përmbajë informacion në lidhje me llojin e kimioterapisë dhe dozën që kanë marrë pacientët, medikamentet e tjera që u janë dhënë dhe informacionin se kur pacientët duhet të bëjnë ekzaminime pasuese. Përveç kësaj, duhet të marrë parasysh situatën e jetesës së pacientit dhe sëmundje të tjera ose gjendje kronike që mund të ketë.

“Ata duhet të dinë se çfarë doktori duhet të shohin tani. A duhet të kthehen te onkologu apo internisti i tyre? Po medikamentet pas trajtimit? Çfarë është mbikëqyrja mjekësore?” ajo tha.

Një SCP duhet të përfshijë gjithashtu referime për trajtimin e çështjeve që lidhen me imazhin e trupit, depresionin dhe shqetësime të tjera të shëndetit mendor.

Lexoni këndvështrimin e një pacienti me kancer të gjirit mbi nevojën për kërkime »

Të mbijetuarit e kancerit kanë një mori çështjesh dhe pyetjesh në lidhje me efektet anësore të pas-trajtimit – të tilla si “kemo truri”, i cili përshkruhet si një paqartësi mendore dhe një vështirësi në fokusim, dhe disa efekte fiziologjike të zgjatura, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash e ekstremiteteve.

Të mbijetuarit e kancerit gjithashtu mund të kenë vetë-imazh, vetëvlerësim dhe probleme psikosociale si rezultat i dhëmbëve dhe çështjeve të tjera të trupit pas trajtimit, thotë Thiboldeaux, duke shtuar se çështjet që lidhen me intimitetin dhe marrëdhëniet janë gjithashtu të zakonshme.

Ajo vë në dukje se shumë të mbijetuar nuk janë të vetëdijshëm për efektet anësore të vonuara pas trajtimit, të tilla si problemet kardiake që nuk shfaqen deri në muaj ose vite pas përfundimit të trajtimit, dhe se shumë pacientë gjithashtu kanë frikë se kanceri i tyre do të rishfaqet. “Nëse kanë dhimbje koke ose dhimbje, mund të kenë frikë. Disa dobësohen nga frika e kthimit të kancerit të tyre. Pacientët mund të përjetojnë probleme më të mëdha ekzistenciale që mund t’i bëjnë ata të mendojnë se duan të ndryshojnë drejtimin e jetës së tyre. Ndonjëherë është e vështirë për ta që të përshtaten me jetën e tyre përpara trajtimit,” thotë ajo.

Duke vënë në dukje se institucioni mjekësor ka qenë shumë i përqendruar në anën mjekësore të trajtimit të kancerit, Thiboldeaux thotë, “Ne duhet të përqendrohemi në nevojat sociale, emocionale dhe shpirtërore”.

Lajme të ngjashme: A do të mjaftojë së shpejti një test i thjeshtë i frymëmarrjes për të diagnostikuar kancerin? »

Fëmijët dhe të rinjtë-të rriturit e mbijetuar nga kanceri kanë një sërë çështjesh unike. Thiboldeaux beson se ato duhet të gjurmohen për “efekte të vonshme” afatgjata.

Për shkak se disa trajtime të kancerit mund të çojnë një grua në moshën e lindjes së fëmijëve në menopauzë të parakohshme, Thiboldeaux këshillon gratë që janë të interesuara të kenë një familje të marrin në konsideratë një diskutim me mjekët e tyre për ruajtjen e fertilitetit. “Ata mund të dëshirojnë të flasin me mjekun e tyre për ngrirjen e vezëve përpara se të fillojnë trajtimin. Ka rrjete mbështetëse për ta, si Shpresa Fertile dhe Fondacioni Livestrong.”

Të rinjtë mund të jenë gjithashtu të shqetësuar për çështjet e marrëdhënieve dhe intimitetit, si dhe rrugën e karrierës së tyre profesionale. “Në cilën pikë i thoni dikujt se jeni i mbijetuar nga kanceri? Kur diagnostikohesh me kancer, mund të të tërheqë nga rruga e karrierës tënde profesionale”, thotë ajo. “Ata mund të thonë, ‘Kam humbur pak kohë në rrugën time të karrierës. Si mund të rikthehem në lak?’”

Merrni faktet: Si duket kanceri i lëkurës? »

Në një notë optimiste, Thiboldeaux thotë, “Ne jemi në prag të një ndryshimi të rëndësishëm transformimi dhe kemi filluar të shohim shërbimet mbështetëse të integruara dhe të mandatuara. Ne kemi filluar të shohim që organet akredituese njohin SCP-të.”

Deri në vitin 2015, 1400 programet e kancerit të Kolegjit Amerikan të Kirurgëve janë të mandatuara për të filluar ofrimin e pacientëve me SCP. Shoqata Amerikane e Onkologjisë Klinike (ASCO), Rrjeti Kombëtar Gjithëpërfshirës i Kancerit (NCCN) dhe Aleanca e Onkologjisë në Komunitet (COA), kanë lëshuar gjithashtu udhëzime për SCP-të. “Me SCP ne mund të ndihmojmë pacientët që janë pas trajtimit të marrin rezultatet dhe rezultatet më të mira të mundshme,” thotë Thiboldeaux.

Nëse ofruesi juaj nuk ka një SCP, Thiboldeaux rekomandon përdorimin e një modeli nga organizata të tilla si Te jetosh fuqishem ose ASCO. “Sillni shabllonin te mjeku juaj. Pacientët ndihen shumë të fuqizuar kur marrin kontrollin. Tregojini mjekut tuaj, “Unë solla SCP-në time – ju lutem më ndihmoni ta plotësoj.”

Vizitoni Shoqërinë Amerikane të Kancerit për më shumë mbi planet e kujdesit të mbijetesës »