Roseanne Barr fajëson Ambien, por cila është e vërteta rreth ndihmës për gjumë?

Faktet mbi Ambien

Ambien (zolpidem)e cila është në një klasë të barnave të quajtura qetësues-hipnotikë, përdoret për të trajtoni pagjumësinë. Ambien u miratua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në 1992, por disa kompani e bëjnë gjenerike zolpidem.

Efektet anësore të mundshme të rralla mund të përfshijë halucinacione ose aktivitete që njerëzit kryejnë ndërsa nuk janë plotësisht të zgjuar, të tilla si “ngarje në gjumë”, ecja në gjumëduke përgatitur dhe ngrënë ushqim, duke bërë telefonata, madje edhe duke bërë seks.

Pirja e alkoolit, marrja e ilaçeve të tjera depresive të sistemit nervor qendror (SNQ) (si p.sh Valium ose Xanax), dhe tejkalimi i dozës maksimale të rekomanduar rrit rrezikun e efekteve anësore.

Çfarë mund dhe nuk mund të bëjë droga

“Roseanne nuk thotë se sa Ambien po merr. Por nëse jeni duke marrë doza më të larta, më shumë se doza e rekomanduar, mund të sillet njësoj si Valium”, thotë. Rafael Pelayo, MD, profesor klinik i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Qendrën Stanford për Shkencat dhe Mjekësinë e Gjumit në Kaliforni. “Edhe në doza më të ulëta, njerëzit mund të dezinhibohen.”

Por a mund ta bëjë Ambien një person të sillet në një mënyrë që është jashtë karakterit? “Ambien nuk do t’ju bëjë të thoni diçka negative. Nuk do t’ju bëjë të thoni diçka që normalisht nuk do ta mendonit”, thotë Dr. Pelayo.

“Por ju nuk do ta mbani mend që e keni bërë atë të nesërmen,” shton ai. “Nëse Roseanne do të thoshte, ‘nuk më kujtohet vërtet t’i kisha thënë këto komente ose të kisha dërguar tweet-et’, do të kishte kuptim.”

Droga si Ambien ndikojnë në lobin frontal të trurit, i cili është përgjegjës për proceset njohëse, thotë Pelayo. “Funksioni ekzekutiv – gjëja që na bën të sillemi – kjo është ajo që shkon jashtë linje me këto ilaçe,” thotë ai.

Pra, cila është këshilla profesionale e Pelayo për njerëzit që përdorin ndihmën e gjumit? “Kur merrni Ambien, fikni dritat dhe shkoni në shtrat,” thotë ai. “Ndoshta mos e merrni telefonin në dhomën e gjumit.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles