Rimëkëmbja e industrisë së turizmit ngadalësohet, sigurimi i udhëtimit për t’u bërë më i shtrenjtë

spot_img

Me mbulimin e vaksinimit që ka arritur pothuajse dy të tretat e popullsisë globale dhe rastet e koronavirusit kanë rënë ndjeshëm nga kulmi në fillim të vitit 2022, kërkesa për biznes dhe udhëtime të kohës së lirë ka rifilluar.

Udhëtimet ndërkombëtare nga Evropa do të bënin një fillim premtues të rimëkëmbjes në vitin 2022. Megjithatë, kaosi në shumë aeroporte evropiane ka të ngjarë të pengojë rritjen pasi radhët dhe anulimet po bëhen shpejt norma të udhëtimit ajror.

Sezoni i pushimeve verore në hemisferën veriore ka sjellë sfida shtesë për linjat ajrore dhe aeroportet në mbarë botën, me mijëra fluturime të anuluara dhe të vonuara për shkak të mungesës ekstreme të personelit, veprimeve të punës, kërkesave të shtuara operacionale dhe reduktimeve të flotës gjatë pandemisë. Këta faktorë i kanë shtyrë linjat ajrore në mbarë botën të anulojnë një numër të paprecedentë fluturimesh muajt e fundit.

Hannah Free, Analist i Udhëtimit dhe Turizmit në GlobalData, komenton, “Largimet ndërkombëtare nga vendet evropiane pritet të arrijnë në 69% të shifrave të vitit 2019 në vitin 2022, sipas parashikimeve të GlobalData. Ndërsa destinacionet janë të etur për të mirëpritur vizitorët, oferta thjesht nuk mund të përmbushë kërkesën pas deficiteve ekstreme të personelit dhe mosmarrëveshjeve industriale, të cilat kanë përkuar me një rikthim në udhëtimet ndërkombëtare.

Përveç kaosit dhe anulimeve të vërejtura në disa aeroporte evropiane, rimëkëmbja e industrisë së udhëtimeve po përballet edhe me sfida të tjera, duke përfshirë inflacionin, rritjen e kostos së jetesës dhe konfliktin Rusi-Ukrainë. Të gjitha këto sfida ka të ngjarë të zvogëlojnë ndjeshëm kërkesën për udhëtime.

Pa pagesë vazhdon, “Aeroportet si Heathrow i Londrës dhe Schiphol i Amsterdamit janë detyruar t’u kërkojnë linjave ajrore të shkurtojnë fluturimet, ndërsa shumë transportuesve u është dashur të anulojnë paraprakisht oraret e tyre me mijëra, duke prekur miliona pushues. easyJet thuhet se ka shkurtuar më shumë se 11,000 fluturime nga orari i saj veror. Ndërkohë, British Airways tani ka anuluar 13% të orarit të saj veror, pas një deklarate më 6 korrik 2022, se kompania do të heqë 10,300 fluturime të tjera me distanca të shkurtra deri në fund të tetorit 2022.

Si easyJet ashtu edhe British Airways kanë përmendur mungesat e stafit si arsyen e mbylljes së fluturimeve. Megjithatë, kur shikojmë tendencat e punësimit të British Airways, linja ajrore mund të ketë dështuar të përgatitet në mënyrë adekuate për një rikthim të kërkesës për udhëtime këtë verë. Në nëntor 2021, British Airways njoftoi se do të rriste fuqinë e saj punëtore me 15%, duke shtuar rreth 4,000 personel duke përfshirë pilotët, ekuipazhin e kabinës, stafin tokësor dhe rolet e zyrës së pasme, si pjesë e një përpjekjeje rekrutimi për t’u përgatitur për rikuperimin e COVID-19.

Sidoqoftë, nxitja e rekrutimit ka rënë pasi British Airways thuhet se shkurtoi deri në 10,000 vende pune gjatë pandemisë. Për më tepër, sipas të dhënave të tendencave të punësimit në bazën e të dhënave të analizës së punës në GlobalData, British Airways nuk e kishte rritur numrin e postimeve të punës (punë aktive) në faqet e saj të karrierës së paku deri në mars 2022. GlobalData zbuloi se postimet aktive të punës ranë me 18.4% midis nëntorit 2021 dhe shkurt 2022.

Free shton, “Ndërsa ky shembull shikon në mënyrë specifike British Airways, duhet theksuar se kjo është një çështje në të gjithë industrinë me mungesa masive të stafit, pas shkurtimeve gjatë pandemisë, duke shkaktuar probleme të mëdha për disa linja ajrore. Natyra e ndërlidhur e ekosistemit të turizmit – i cili sheh hotelet, linjat ajrore, firmat e makinave me qira, operatorët turistikë, linjat e lundrimit dhe të tjerët të varur nga njëri-tjetri gjatë udhëtimit të udhëtarit – do të thotë se problemet e ndërprerjes në çdo pikë përgjatë këtij zinxhiri kanë potencialin të ndikojnë negativisht te tjeret. Fatkeqësisht, vështirësitë e zgjatura financiare për një numër lojtarësh të industrisë janë pasojë e fluturimeve të anuluara.”

Situata në Amerikën e Veriut

Megjithëse vëllimet e pasagjerëve janë ende nën nivelet para pandemisë 2019, jo vetëm udhëtarët evropianë po përballen me anulime dhe vonesa masive të fluturimeve që nga maji 2022. Udhëtarët e Amerikës së Veriut po përjetojnë gjithashtu të njëjtin makth. Për shembull, Air Canada kohët e fundit njoftoi se do të anulonte më shumë se 9,500 fluturime gjatë korrikut dhe gushtit, që përfaqëson afërsisht 15% të fluturimeve të planifikuara gjatë verës, një nga veprimet më të mëdha të anulimit midis linjave ajrore globale këtë vit.

Ndikimi në Biznesin e Sigurimeve të Udhëtimit

Rritja e anulimeve dhe vonesave të fluturimeve, si dhe humbjet e bagazheve, do ta bëjnë sigurimin e udhëtimit jofitimprurës për shumicën e transportuesve të sigurimit në vitin 2022.

“Me shumë linja ajrore dhe aeroporte në mbarë botën që përballen me nivele jashtëzakonisht të larta të anulimeve dhe vonesave të fluturimeve në muajt e fundit, ne presim që industria e sigurimeve të udhëtimit të përjetojë raporte të kombinuara mbi 100% për shkak të rritjes së humbjeve të sigurimit, duke e bërë këtë linjë biznesi joprofitabile për shumica e kompanive të sigurimit në vitin 2022”, tha Marcos Alvarez, Zëvendës President i Lartë dhe Shef Global i Sigurimeve.

Edhe nëse linjat ajrore arrijnë të akomodojnë pasagjerë me fluturime të anuluara në një kohë të ndryshme ose të rimbursojnë plotësisht koston e biletës, politikat e sigurimit të udhëtimit ka të ngjarë të aktivizohen. Në raste të tilla, shumë mbajtës të policave do të kërkojnë nën mbulimin e anulimit ose ndërprerjes së udhëtimit të tyre çdo kosto udhëtimi të pakthyeshme, si p.sh. lidhja e fluturimeve me një linjë ajrore të ndryshme, si dhe hotelet me parapagesë dhe makinat me qira. Vonesat e fluturimeve dhe bagazheve do të shkaktojnë gjithashtu kompensim financiar sipas shumicës së politikave të sigurimit të udhëtimit, duke rritur më tej raportet e humbjeve të kompanive të sigurimit të udhëtimit DBRS Morningstar.

“Kjo do të komplikojë problemet e përjetuara nga biznesi i sigurimeve të udhëtimit që nga fillimi i pandemisë, pasi kompanitë e sigurimeve fillimisht u goditën nga një rritje e dëmeve dhe më pas nga kolapsi i udhëtimit global, i cili uli ndjeshëm kërkesën për këtë produkt.”

Ndikimi i humbjeve të sigurimit të udhëtimit në profilet e kredisë së siguruesve

Edhe pse pritet që biznesi i sigurimit të udhëtimit të jetë joprofitabël për shumicën e kompanive këtë vit, humbjet duhet të mbeten të menaxhueshme duke pasur parasysh shkallën e lartë të diversifikimit të kompanive të sigurimit në linja të ndryshme biznesi. Për shumicën e ofruesve më të mëdhenj të sigurimit të udhëtimit, sigurimi i udhëtimit zakonisht përbën më pak se 5% të primeve të tyre totale bruto të shkruara. Kontributi relativisht i ulët i sigurimit të udhëtimit në të ardhurat e përgjithshme do të ndihmojë në zbutjen e ndikimit në profilet e kreditit të grupeve të sigurimit.

Pritet që sigurimi i udhëtimit do të bëhet më i shtrenjtë në afat të shkurtër, duke pasur parasysh humbjet në rritje të gjeneruara nga vonesat dhe anulimet e shumta të fluturimeve. Disa kompani sigurimesh udhëtimi gjithashtu mund të ndalojnë ofrimin e mbulimeve të ndërprerjes dhe anulimit të udhëtimit për ca kohë, duke u fokusuar më shumë në anën mjekësore të biznesit. Megjithatë, ne besojmë se një strategji e tillë do të jetë vetëm një kufizim i përkohshëm pasi performanca e linjës ajrore dhe e aeroportit përmirësohet gjatë muajve të ardhshëm. Megjithatë, disa kompani sigurimesh mund të largohen ose të ulin ndjeshëm ekspozimin e tyre ndaj biznesit të sigurimit të udhëtimit, duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë në përfitim që nga fillimi i pandemisë. Për më tepër, një rishfaqje e rasteve të koronavirusit mund t’i detyrojë qeveritë të rifusin kufizimet e udhëtimit, gjë që do të ndikonte negativisht në kërkesën për sigurim udhëtimi.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles