Rënia e numrit të turistëve me 83% në tremujorin e parë 2021

Organizata Botërore e Turizmit (UNWTO) ka njoftuar se ardhjet ndërkombëtare të turistëve ranë me 83% në tremujorin e parë të 2021 pasi kufizimet e përhapura të udhëtimit mbetën në fuqi.

Megjithatë, Indeksi i Besimit të UNWTO tregon shenja të një rritjeje të ngadaltë të besimit.

Mes janarit dhe marsit 2021, destinacionet në mbarë botën mirëpritën 180 milionë më pak ardhje ndërkombëtare në krahasim me tremujorin e parë të vitit të kaluar. Azia dhe Paqësori vazhduan të vuajnë nivelet më të ulëta të aktivitetit me një rënie prej 94% të mbërritjeve ndërkombëtare gjatë periudhës tre mujore. Evropa shënoi rënien e dytë më të madhe me -83%, e ndjekur nga Afrika (-81%), Lindja e Mesme (-78%) dhe Amerika (-71%). E gjitha kjo pason nga rënia prej 73% e mbërritjeve ndërkombëtare të turistëve në mbarë botën e regjistruar në vitin 2020, duke e bërë atë vitin më të keq në rekord për këtë sektor.

Mbërritjet e Turistëve Ndërkombëtarë, % ndryshim

Mungesa e koordinimit dëmton #RestartTourism

Sekretari i Përgjithshëm i UNWTO-së, Zurab Pololikashvili komentet: “Ka një kërkesë të konsiderueshme të mbyllur dhe ne shohim që besimi po kthehet ngadalë. Vaksinimet do të jenë çelësi për rimëkëmbjen, por ne duhet të përmirësojmë koordinimin dhe komunikimin duke e bërë testimin më të lehtë dhe më të përballueshëm nëse duam të shohim një rikthim për sezonin e verës në hemisferën veriore.”

Sondazhi i fundit i Panelit të Ekspertëve të Turizmit të UNWTO tregon se perspektivat për periudhën maj-gusht do të përmirësohen pak. Krahas kësaj, ritmi i përhapjes së vaksinimit në disa tregje burimore kryesore, si dhe politikat për të rifilluar turizmin në mënyrë të sigurt, veçanërisht Certifikata e Gjelbër Dixhitale e BE-së, kanë rritur shpresat për një rikthim në disa prej këtyre tregjeve.

Në përgjithësi, 60% presin një rikthim në turizmin ndërkombëtar vetëm në vitin 2022, nga 50% në sondazhin e janarit 2021. 40% e mbetur shohin një rikthim të mundshëm në vitin 2021, megjithëse kjo është pak më poshtë nga përqindja në janar. Gati gjysma e ekspertëve nuk shohin një kthim në nivelet e turizmit ndërkombëtar të vitit 2019 para vitit 2024 ose më vonë, ndërsa përqindja e të anketuarve që tregojnë një kthim në nivelet para pandemisë në 2023 është ulur disi (37%), krahasuar me anketën e janarit.

Ekspertët e turizmit theksojnë vendosjen e vazhdueshme të kufizimeve të udhëtimit dhe mungesën e koordinimit në protokollet e udhëtimit dhe shëndetit si pengesa kryesore për rimëkëmbjen e sektorit.

Ndikimi i COVID në turizëm ul eksportet globale me 4%

Barometri Botëror i Turizmit i UNWTO tregon gjithashtu numrin ekonomik të pandemisë. Të ardhurat ndërkombëtare nga turizmi në vitin 2020 ranë me 64% në terma realë (valuta lokale, çmime konstante), ekuivalente me një rënie prej mbi 900 miliardë dollarësh, duke ulur vlerën e përgjithshme të eksporteve në mbarë botën me mbi 4% në 2020. Humbja totale në të ardhurat nga eksporti nga turizmi ndërkombëtar (përfshirë transportin e pasagjerëve) arrin në afro 1.1 trilion dollarë. Azia dhe Paqësori (-70% në terma realë) dhe Lindja e Mesme (-69%) panë rënien më të madhe të të ardhurave.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles