Home Shëndeti Regjimi standard i antibiotikëve dështon në shërimin e një rasti të gonorresë...

Regjimi standard i antibiotikëve dështon në shërimin e një rasti të gonorresë në MB

0

Në lajmet që mund të dërgojnë të dridhura nëpër qarqet e shëndetit publik, një artikull i botuar në 29 mars 2018, në Raporti i Mbrojtjes së Shëndetit nga Public Health England detajon atë që ata e quajnë “raporti i parë global” i një personi të infektuar me bakteret e gonorresë (Neisseria gonorrhoeae) të cilët nuk arritën të përmirësoheshin me regjimin e fundit antibiotik.

Burri, i cili shkoi për kujdes mjekësor në Angli në fillim të vitit 2018, ka një partnere femër në Mbretërinë e Bashkuar, por gjithashtu ka bërë seks me një grua në Azinë Juglindore një muaj përpara se të shfaqte simptoma.

“Ky është një flamur i vogël i kuq në horizont,” thotë H. Hunter Handsfield, MDprofesor emeritus i mjekësisë në Qendrën e Universitetit të Uashingtonit për AIDS dhe STD në Seattle, dhe një konsulent për Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Shoqata Amerikane e Shëndetit Seksual.

“Deri më sot ka pasur shumë pak infeksione si ky të dokumentuara në Evropën Perëndimore ose Amerikën e Veriut,” thotë ai. “Është një kujtesë e një skenari – dhe një mundësi – që është njohur dhe parashikuar për pjesën më të mirë të një dekade.”

Ai shton se “njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm, por jo në panik; një rast i vetëm nuk shkakton epidemi.”

Shumica e Gonorresë janë ende të trajtueshme

Gonorrea është një sëmundje shumë ngjitëse sëmundje seksualisht e transmetueshme që kohët e fundit është trajtuar me një kombinim të antibiotikëve. Përhapet përmes seksit të pambrojtur vaginal, oral ose anal dhe mund të shkaktojë infeksione në organet gjenitale, fyt dhe rektum.

Rezistenca ndaj antibiotikëve nënkupton bakteret, si p.sh Neisseria gonorrhoeae, gjen një mënyrë për t’i rezistuar efekteve të barnave të krijuara për ta shkatërruar atë. Në vend që të vdesin, bakteret vazhdojnë të shumohen brenda trupit dhe të shkaktojnë sëmundje.

“Tani pak qëndron mes nesh dhe gonorresë së patrajtueshme,” paralajmëron a video në faqen e internetit të CDCi cili gjithashtu thotë se ne jemi “aktualisht në një klasë të fundit efektive të antibiotikëve, cefalosporinat, për të trajtuar këtë infeksion të zakonshëm.” Pa këto ilaçe, “ne kemi disa opsione antibiotike që janë të thjeshta, të studiuara mirë, të toleruara mirë dhe shumë efektive”.

Duke vënë në dukje disa dallime të mendimeve se cilat trajtime do të jenë të disponueshme, Dr. Handsfield tregon për barnat që vijnë përmes tubacionit të zhvillimit që mund të ofrojnë mbështetje ose alternativa për trajtimin e gonorresë. Disa ilaçe të mbetura në raft në vitet e kaluara, shton ai, mund të luajnë një rol në luftimin e infeksionit në vitet në vijim.

Tani për tani, shton ai, “çdo rast në Shtetet e Bashkuara do të jetë lehtësisht i trajtueshëm”.

Infeksionet e fytit mund të luajnë një rol të veçantë në gonorrenë rezistente ndaj barnave

Një pjesë tjetër e rëndësishme e historisë është se ku në trup përhapet infeksioni i gonorresë. Burri në Mbretërinë e Bashkuar u trajtua për infeksion në organet e tij gjenitale si dhe në fyt – por ishte infeksioni i fytit që nuk iu përgjigj trajtimit.

“Infeksioni i fytit besohet se ndoshta luan një rol të veçantë në evolucionin e gonorresë së vështirë për t’u trajtuar,” thotë Handsfield, për shkak të llojeve të baktereve që gjenden në atë pjesë të trupit.

Në fakt, është e mundur që raste të gonorresë rezistente ndaj antibiotikëve tashmë janë shfaqur këtu.

“Jo të gjitha rastet dalin menjëherë në dritë,” thotë Handsfield. “Nëse ky djalë nuk do të ishte testuar kurrë me një kulturë të fytit për gonorrenë orale, për shembull, fakti që ai kishte dështuar në trajtimin as që do të dihej.”

Sistemi imunitar përfundimisht pastron gonorrenë vetë.

Hapat për të shmangur gonorrenë rezistente ndaj antibiotikëve

Aventura seksuale – udhëtimi jashtë vendit, si ajo që duket se ka përjetuar burri i infektuar në Mbretërinë e Bashkuar, është relativisht e zakonshme, thotë Handsfield. Dhe paraqet rreziqe që duhen marrë seriozisht.

“Njerëzit duhet të mbajnë vigjilent,” thotë ai. Ulni rrezikun për gonorre duke përdorur një prezervativ gjatë seksit vaginal ose anal. Burrat duhet të përdorin një prezervativ, dhe gratë një dam dentare, kur kryejnë seks oral. Gjithashtu, lani mirë lodrat e seksit.

Përveç kësaj, mendoni për numrin e njerëzve me të cilët bëni seks. Mendoni se kush po bën seks me kë në “rrjetet e partnerëve seksualë” në qytete dhe lagje në të gjithë vendin.

“Njerëzit zakonisht kanë një ose dy partnerë,” thotë Handsfield. Në qarqet e shëndetit publik, “frika jonë e vetme më e madhe është nëse një partner me gonorre ka 20 partnerë. Atëherë ajo mund të përhapet shumë shpejt.”

Nëse keni simptoma të infeksionit – meshkujt mund të kenë sekrecione gjenitale dhe urinim i dhimbshëm, dhe gratë mund të mos kenë fare simptoma — shkoni te mjeku. Dhe nëse jeni diagnostikuar me gonorre dhe merrni antibiotikë për të trajtuar infeksionin, ndiqni udhëzimet me kujdes se si t’i merrni ilaçet.

Rezistenca ndaj gonorresë “është thjesht një pjesë në historinë e përgjithshme rritje e rezistencës ndaj antibiotikëve”, shton Handsfield. Njerëzit duhet të shmangin presionin ndaj mjekëve për antibiotikë për të trajtuar infeksionet virale, për shembull, dhe të hedhin menjëherë jashtë antibiotikët e papërdorur. Në një shkallë më të gjerë, shoqëria duhet të rimendojë përdorimin e antibiotikëve në bujqësi dhe prodhimin e mishit.

Exit mobile version