Qentë e përkëdhelur mund të kenë një ndikim pozitiv te fëmijët me autizëm dhe t’u sjellin atyre shoqërinë shumë të nevojshme.

Trajtimi më efektiv i autizmit mund të vijë në katër këmbë, sipas një studimi të Universitetit të Misurit mbi marrëdhënien midis qenve të përkëdhelur dhe fëmijëve me çrregullim të spektrit të autizmit (ASD).

Studiuesja Gretchen Carlisle e Qendrës Kërkimore për Ndërveprimin Njerëz-Kafshë në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare të Universitetit të Misurit anketoi prindërit rreth përvojës së familjeve të tyre me pronësinë e qenve. Hulumtimi, i publikuar në Gazeta e Infermierisë Pediatrike, nënvizon disa nga aspektet më shpërblyese të pronësisë së qenve për fëmijët me ASD (si dhe disa më pak të favorshme).

“Fëmijët me autizëm mund të përfitojnë veçanërisht nga bashkëveprimi me qentë, të cilët mund të ofrojnë dashuri dhe shoqëri të pakushtëzuar, pa gjykim”, tha Carlisle në një deklaratë për shtyp.

Dispozitat e tyre ndryshojnë sipas racës, por miqësia dhe besnikëria e qenve i bëjnë ata shoqërues të shkëlqyeshëm për njerëzit me dhe pa aftësi të kufizuara. Përfitimet e perceptuara të pronësisë së qenve, ndër to komoditeti, miqësia dhe përgjegjësia, luajtën një rol të rëndësishëm në vendimin e prindërve për të sjellë qen në shtëpinë e tyre.

Lajme të ngjashme: Kafshët mund të ndihmojnë fëmijët autikë të socializohen »

Nga familjet e fëmijëve me ASD të anketuara, 67 përqind kishin qen dhe 94 përqind e prindërve në ato familje raportuan një lidhje midis qenit të tyre dhe fëmijës së tyre autik. Shumë prindër raportuan përvoja pozitive të pronësisë së qenve.

“Thjesht të gjithë i duam qentë dhe po, është një gjë ngushëlluese për të gjithë ne,” tha një prind. “Ajo [the dog] thjesht i shton shumë shtëpisë tonë.”

Autizmi nuk manifestohet në të njëjtën mënyrë për çdo person, por shkëputjet verbale dhe sociale janë shenja të zakonshme të çrregullimit. Për shkak se kjo sjellje mund të duket e çuditshme për të tjerët (veçanërisht për fëmijët e tjerë, më pak të kuptuar), komunikimi mund të jetë një sfidë. Por kafshëve si qentë u mungojnë shprehjet e fytyrës dhe shenjat sociale që e bëjnë ndërveprimin njerëzor kaq të ndërlikuar, aq sa të mbushur me ankth për disa fëmijë me ASD.

“Nëse fëmija me autizëm nuk ka aftësi të mira gjuhësore, qentë komunikojnë shumë mirë pa gjuhë,” tha Dr. L. Eugene Arnold, M.Ed., një psikiatër në Qendrën Nisonger në Qendrën Mjekësore Wexner të Universitetit Shtetëror të Ohios në Columbus.

Lexo më shumë: CDC thotë se 1 në 68 fëmijë ka autizëm; Studimi tregon se ajo fillon para lindjes »

Në raportin e saj, Carlisle citon “teorinë e lidhjes” si një shpjegim përse qentë, në veçanti, janë shoqërues kaq të mirë për fëmijët me autizëm. Teoria, e cila fillimisht u aplikua për lidhjen midis nënës dhe foshnjës, që atëherë është zgjeruar për të përfshirë lidhjet e krijuara midis anëtarëve të tjerë të familjes. Carlisle propozon që qentë mund të jenë gjithashtu një burim lidhjeje të shëndetshme për fëmijët që i duan, ndërveprojnë me ta dhe krijojnë lidhje me ta.

Lidhja midis specieve shkon shumë më thellë sesa argëtimi dhe dashuria.

“Kjo është padyshim më komplekse se thjesht rehati,” tha Dr. Eric Hollander, Drejtor i Programit të Çrregullimeve të Spektrit Kompulsiv, Impulsiv dhe Autizmit në Qendrën Mjekësore Montefiore në New York City. “Ndërsa fëmijët me autizëm mund të lidhen me kafshët e mbushura që u ofrojnë atyre rehati, kafshët mund të jenë të ndjeshme ndaj ndryshimeve delikate të emocioneve te njerëzit dhe të reagojnë në një mënyrë që ofron mbrojtje, mbështetje ose rehati.”

Përgjigjet e anketës nga prindërit e mbështesin këtë teori.

“[T]ja diçka për të qenë me një kafshë që ndoshta nuk mund ta arrish askund tjetër,” tha një prind. “Dua të them, ju mund të përkëdhelni një qen dhe nuk keni pse t’i tregoni të gjitha gjërat tuaja, por thjesht ndiheni të kuptuar në një mënyrë joverbale. Ata mund të ndjejnë shumë gjëra rreth jush, si për shembull nëse jeni të trishtuar.”

Për të gjitha avantazhet e pronësisë së qenve, u raportuan gjithashtu dobësi të ndryshme. Përvoja e çdo fëmije me autizmin është e ndryshme, kështu që pronësia e qenve nuk ishte një sukses në të gjithë bordin.

Ndërsa disa prindër panë mundësinë për të rrënjosur përgjegjësinë tek fëmijët e tyre nëpërmjet mbajtjes së qenit, të tjerë panë një barrë. Shpenzimet dhe koha e përfshirë në kujdesin për një qen ishte shumë e madhe për disa prindër dhe familjet e tyre.

Çështjet shqisore, veçanërisht ndjeshmëria ndaj tingullit dhe prekjes, ndonjëherë i tejkalonin përfitimet emocionale të pronësisë së qenit. Disa prindër, familjet e të cilëve nuk kishin qen, raportuan se qentë mund të ishin shumë të zhurmshëm për fëmijët e tyre, ose se fëmijëve të tyre nuk u pëlqente ndjesia e gëzofit të racave të caktuara të qenve.

Shoqërimi i qenit është vetëm një mënyrë për të përballuar simptomat e çrregullimit të spektrit të autizmit, paralajmëron Arnold. “Ai duhet të jetë pjesë e një programi të përgjithshëm që është i ndjeshëm ndaj zhvillimit të fëmijës dhe promovimit të nevojave të tyre të ndryshme,” tha ai.