Një studim i ri e çon shkencën mjekësore më afër çmitizimit të sëmundjes celiac.

Studiuesit italianë kanë përcaktuar se sindroma e zorrës së irrituar (IBS) te fëmijët mund të jetë një tregues i mirë për sëmundjen celiac, që do të thotë se së shpejti mund të ketë më pak supozime të përfshira në diagnostikimin e kësaj gjendje kronike.

Sëmundja celiac mund të ketë një ndikim të madh në cilësinë e jetës së një fëmije kur nuk trajtohet. Por një simptomë e zakonshme e sëmundjes celiac—dhimbja e barkut—mund të jetë e vështirë për t’u përdorur si një shënues për këtë sëmundje, sepse dhimbja e barkut tek fëmijët është e zakonshme. Por në një studim të ri, studiuesit nga tai Spitali Pediatrik Giovanni XXIII në Universitetin e Barit në Itali kanë gjetur se “prevalenca e sëmundjes celiac në mesin e fëmijëve me IBS është 4 herë më e lartë se në popullatën e përgjithshme pediatrike.

Sëmundja celiac dëmton rreshtimin e zorrëve të vogla dhe e pengon atë të përthithë lëndët ushqyese të nevojshme. Është një përgjigje ndaj glutenit, kështu që shumë njerëz që e kanë këtë gjendje janë në dieta pa gluten. Rreth 1 në 133 amerikanë, pak më shumë se 1 përqind, kanë sëmundje celiac,Fondacioni Kombëtar për Ndërgjegjësimin Celiac.

Mësoni më shumë: Mjeti i Vlerësimit të Videove IBS »

IBS është term i gjerë për përgjigjet imune kronike ose të përsëritura dhe inflamacionin e traktit gastrointestinal. Në studimin më të madh pediatrik për të hetuar prevalencën e sëmundjes celiac në secilën kategori të bazuar në simptoma të çrregullimeve të lidhura me dhimbjen e barkut (diagnostikuar sipas kritereve Roma III për dhimbjen e barkut), studiuesit vlerësuan rreth 1000 fëmijë, nga të cilët 270 kishin IBS. Pas testimit për sëmundjen celiac, studiuesit zbuluan se brenda grupit të IBS, incidenca e celiacisë ishte 4 herë më e lartë.

Brenda grupit IBS, 4.4 përqind e fëmijëve u diagnostikuan me sëmundje celiac; kjo është jashtëzakonisht e lartë, duke pasur parasysh faktin se incidenca celiake varionte nga 0.3 në 1 për qind në grupet jo-IBS.

“Zbulimi më befasues është se në mesin e të gjithë fëmijëve me dhimbje barku të përsëritura, që është një gjendje shumë e shpeshtë tek fëmijët, vetëm ata me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) meritojnë shqyrtimin për sëmundjen celiac,” tha bashkëautori i studimit Ruggiero Francavilla, MD. , Ph.D.

Të gjithë fëmijët do të përjetojnë dhimbje barku në një moment. Për të përcaktuar se cilët fëmijë kanë IBS, mjekët dhe klinicistët duhet të kërkojnë të dhëna të tjera: “Zakonisht tek fëmijët që vuajnë nga IBS ka një lidhje midis dhimbjes së barkut dhe defekimit,” tha Francavilla. Shpesh ka një përmirësim me defekimin, një fillim i shoqëruar me një ndryshim në frekuencën e jashtëqitjes dhe një fillim i shoqëruar me një ndryshim në formën (pamjen) e jashtëqitjes, shpjegoi ai.

Merrni faktet: 7 lloje të ushqimit që duhen shmangur me IBS »

Nëse ka pasur ndonjëherë një kohë kryesore për diagnozën celiac, fëmijëria është ajo. Gjetjet e studimit tregojnë drejt testimit më të fokusuar për sëmundjen celiac. “Fëmijët që kanë të dyja çrregullime funksionale gastrointestinale, p.sh., IBS, janë në rrezik të shtuar për sëmundjen celiac. Dhe, fëmijët që i kanë të dyja mund të ngushëllohen duke ditur se nuk janë vetëm”, tha një bashkautor i një editoriali mbi studimin, Mitchell Cohen, MD, një profesor i asociuar i kirurgjisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

“Ne si pediatër jemi mësuar të konsiderojmë pozitive çdo dhimbje kronike të barkut dhe më pas ta konsiderojmë atë [functionally]. Megjithatë, sëmundja celiake është shumë e zakonshme në popullatë, pasi 1 fëmijë në çdo 100 është i prekur”, tha Francavilla. “Me studimin tonë ai ka mundur të identifikojë llojin specifik të dhimbjes së barkut që lidhet me sëmundjen celiac; kjo siguron që shqyrtimi mund të orientohet në mënyrë preferenciale ku rreziku i sëmundjes celiac është dukshëm më i lartë.”

Për momentin, fëmijët me dhimbje funksionale të barkut nuk rekomandohen për ekzaminim rutinë për sëmundjen celiac. Megjithatë, këto gjetje mund të mbështesin testimin për celiac kur dhimbja IBS është e fortë. “[Selected] Ekzaminimi i fëmijëve me IBS në të cilët dhimbja ka një lidhje të fortë me lëvizjet e zorrëve dhe më së shpeshti shoqërohet me kapsllëk, diarre ose të dyja, është i garantuar, “tha Cohen.

Këto gjetje tregojnë një rrugë të qartë drejt depistimit celiac të synuar sepse identifikimi i IBS është një shënues me rrezik të lartë për sëmundjen celiac, sipas Francavilla, i cili tha, “Implikimi më i qartë i studimit tim është se shqyrtimi celiac duhet t’i drejtohet vetëm IBS. fëmijët dhe jo e gjithë popullata me dhimbje barku… Identifikimi i IBS si kusht me rrezik të lartë për CD mund të jetë një ndihmë në kujdesin parësor pediatrik.”

Provoni këto receta të shijshme ëmbëlsirash pa gluten »