Kur epidemia e SIDA-s ishte më vdekjeprurëse, njerëzit me HIV po merrnin medikamente në tregun e zi në shumë qytete të mëdha amerikane.

Bobby Stansberry kujton udhëtimet në një zyrë të rëndë, në dhomën e pasme në lagjen e homoseksualëve të Dallasit në 1984.

Nuk janë kujtime të mira. Ai do të shkonte atje për të gjetur ilaçe për të dashurin e tij që po vdiste dhe, më vonë, për veten e tij. Nuk kishte askund tjetër për të shkuar një person me AIDS, pasi nuk kishte ende ilaçe kundër AIDS-it të miratuara për përdorim në SHBA.

“Ishin të gjithë këta njerëz atje, dhe ata ishin të dobët dhe të sëmurë,” tha Stansberry për Healthline. “Njerëzit në radhë do të thoshin, ‘Ku është filani’ dhe ai do të kishte vdekur. Herë të tjera njerëzit shfaqeshin me ilaçet e të ndjerit dhe i jepnin ato.”

Ky ishte një vit para Ron Woodroof, frymëzimi për personazhin e Matthew McConaughey në filmin hit. Klubi i blerësve të Dallasit, mori diagnozën e tij me SIDA. Woodroof vazhdoi të bëhej një kontrabandist global i drogës, i cili siguronte medikamente për shpëtimin e jetës për njerëzit në SHBA, duke përfshirë edhe veten.

Edhe përpara se Woodroof të lansonte “klubin e blerësve”, njerëzit tashmë po bënin gjithçka që mundeshin për të marrë drogë te të sëmurët. Operacione si klubi i Woodroof-it po vepronin në qytetet e mëdha kudo, tha Dr. Demetre Daskalakis, drejtor mjekësor i Programi i Kujdesit Ambulator për HIV/AIDS në Spitalin Mount Sinai në New York City, tha Healthline.

“Dallas nuk ishte i vetmi qytet ku njerëzit krijuan këto lloj mënyrash gjysmë të ligjshme, gjysmë të paligjshme për të hyrë në drogë dhe për të qëndruar gjallë,” tha Daskalakis. “Kishte shumë qasje të përfshira.”

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk e miratoi ilaçin e parë për HIV, zidovudinën (AZT) deri në vitin 1987. Para kësaj, ai mund të përshkruhej ligjërisht në SHBA vetëm për njerëzit që ishin regjistruar në provat klinike.

Por edhe ata njerëz kishin një sistem për t’u përpjekur të qëndronin gjallë, shpjegoi Daskalakis. Njerëzit që merrnin pjesë në prova, duke mos ditur nëse u ishte dhënë AZT apo një placebo, mblidheshin dhe përziheshin medikamentet e tyre. Ideja ishte që, duke folur statistikisht, të gjithë do të merrnin të paktën një dozë të vogël të gjësë reale.

Hulumtimi i ri sugjeron që një brez pa HIV mund të jetë brenda mundësive »

Stansberry tha se nuk e kishte parë Klubi i blerësve të Dallasit. Ai është i shqetësuar se “mund të jetë thjesht shumë”. Por ai ka dëgjuar për personazhin e Dr. Eve Saks, një mjeke e dhembshur e luajtur në filmin e Jennifer Garner. Ai tha se veprimet e saj përshkruajnë ato të mjekut që i tha të dashurit të tij se ku të shkonte për ndihmën që ajo nuk mund t’i jepte.

“Ajo na tha të shkonim në një vend në Cedar Springs dhe Throckmorton,” tha ai. “Ishte në pjesën e pasme të një ndërtese dhe duhej të zbrisje disa shkallë, dhe ishte shumë rrëqethëse. Ishte ky qilim i vjetër i gështenjës ngjyrë kafe, panele druri dhe një dhomë me kuti në të. Kutitë ishin të mbushura me pilula.”

Ndryshe nga anëtarët e klubit në film, të cilët paguanin 400 dollarë në muaj për medikamente të paligjshme që ishin kontrabanduar në SHBA, Stansberry tha se ai dhe i dashuri i tij, Kemmy, nuk paguanin asgjë.

Dhe ndryshe nga ata që iu bashkuan Klubit të blerësve të imagjinuar të Dallas, Stansberry kishte akses vetëm në AZT, dhe jo në zalcitabine (DDC) ose peptid T, të cilat u portretizuan si droga superiore në film.

DDC u miratua nga FDA në 1992. Peptidi T, një proteinë që mendohet nga disa për të lehtësuar simptomat e demencës, ende nuk është miratuar në SHBA

Truvada për PrEP: Ekspertët vlerësojnë mënyrën më të re për të parandaluar HIV/AIDS »

Stansberry, i cili tani kërkon terapi antiretrovirale të linjës së tretë dhe merr medikamentet më të fundit të disponueshme për HIV, nuk mori kurrë DDC ose peptid T, as nuk kishte probleme me tolerimin e AZT, megjithëse tha se Kemmy e kishte bërë.

Partneri i Stansberry, Kemmy, mori diagnozën e tij së pari.

“Kemmy qëndroi i sëmurë për javë të tëra dhe unë e detyrova të shkonte në Spitalin Presbyterian pranë banesës sonë,” tha Stansberry. “Ata bënë disa analiza dhe sigurisht ai doli pozitiv dhe kishte SIDA.”

AZT e bëri Kemmy edhe më të sëmurë, tha Stansberry. Kemmy i tha se ishte si të merrte helm. Stansberry pa Kemmy-n, një mësuese gjimnastike dikur me muskuj, duke u larguar derisa peshonte vetëm 80 kilogramë. Ai vdiq pasi u shtrua në spital për 97 ditë.

Daskalakis tha se problemi me AZT, i cili përdoret gjerësisht edhe sot, ishte dozimi. Pacientëve në vitet 1980 u jepej shumë. “Njerëzit kishin anemi dhe po nxirrnin zorrët dhe po u binin flokët,” tha ai.

Stansberry konfirmoi se doza dukej ekstreme: katër pilula, katër herë në ditë. Por ai tha se nuk ka humbur kurrë një dozë medikamentesh – as kur po merrte AZT-në kontrabandë në 1985, dhe as me ndonjë ilaç për HIV që ka marrë që atëherë. Sot, ngarkesa virale e Stansberry është e pazbulueshme.

Jetoni me HIV? Ndani mesazhin tuaj të shpresës për të sapodiagnostikuarit: ‘Ju e keni këtë’ »

Tani, Stansberry është kthyer në qytetin e tij të lindjes, Davenport, Iowa. Ai punon me kohë të pjesshme në një bar, Mary’s në 2.

Ai pranon se duket e mahnitshme që ai është gjallë sot, veçanërisht pasi i mbijetoi një beteje të mëvonshme me kancerin e shkaktuar nga papillomavirusi njerëzor (HPV). Për njëfarë kohe, ai do të kujdesej për bar ndërsa një pompë e lidhur në belin e tij administronte kimioterapi.

Stansberry dëshiron që të rinjtë të dinë për rreziqet që lidhen me kontraktimin e HPV. HPV është një infeksion i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm dhe mund të parandalohet duke përdorur prezervativë. Ekziston gjithashtu një vaksinë dhe rekomandohet nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) për meshkujt homoseksualë dhe biseksualë të moshës 26 vjeç e lart.

Daskalakis tha se Dallas Buyers Club dhe sisteme të tjera të paligjshme të shpërndarjes së ilaçeve ishin nga një epokë kur “sistemi, duke punuar si funksionon, ishte i ngadalshëm dhe i ngathët”.

Ai aktualisht është pjesë e një bord këshillues të FDA, qëllimi i të cilit është të përshpejtojë miratimin e medikamenteve që shpëtojnë jetën. “Tubacioni ishte vërtet i ngadalshëm në fillim,” tha ai. “HIV e ka mësuar sistemin të funksionojë më mirë.”