PTSD i lidhur me rënien njohëse në gratë e moshës së mesme

Gratë që përjetojnë të rënda, të vazhdueshme simptomat e çrregullimit të stresit post-traumatik (PTSD) mund të jetë në rrezik të shtuar për rënie të përshpejtuar njohëse deri në kohën kur ata arrijnë moshën e mesme, sugjeron një studim i ri.

Për studimin, studiuesit ekzaminuan të dhënat për 12,270 gra që ishin mesatarisht 61 vjeç dhe kishin disa ekspozime ndaj traumave në të kaluarën e tyre. Ekspozimi traumatik mund të përfshijë sëmundje ose lëndime kërcënuese për jetën, fatkeqësi natyrore, luftë ose sulm seksual ose fizik që pjesëmarrësit i përjetuan ose i dëshmuan.

Në përgjithësi, 8,218 gra, ose 67 përqind, raportuan disa simptoma të PTSD të lidhura me përvojat traumatike. Afërsisht 41 përqind e grave në studim raportuan PTSD më të butë me një deri në tre simptoma, ndërsa 17 përqind përjetuan PTSD të moderuar me katër ose pesë simptoma dhe pothuajse 8 përqind kishin nivele të larta të PTSD me gjashtë ose shtatë simptoma.

Gjatë dy viteve të ndjekjes, gratë kishin teste njohëse çdo 6 deri në 12 muaj për të vlerësuar vëmendjen, kujtesën dhe aftësitë motorike. Ritmi dhe shtrirja e rënies njohëse u rrit në hap me numrin e simptomave të PTSD të raportuara nga gratë, sipas rezultatet e studimit, të publikuara më 30 qershor në Rrjeti JAMA i hapur.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles