Psikologët mbi dëmet e ideologjisë racore të verbër nga ngjyra

Psikologët thonë se një hap i rëndësishëm në çrrënjosjen e racizmit sistemik është që së pari ta pranosh atë, në vend që të mohosh ose minimizosh ekzistencën e tij.

Ne nje artikulli rishikues i botuar në internet më 23 maj në Revista e Psikologjisë së Këshillimit, studiuesit shikuan 83 studime të mëparshme në të cilat u zbuluan lloje të veçanta të ideologjisë së verbër për ngjyrat që rrisin perspektivat anti-zezake dhe u japin një kalim sjelljeve dhe qëndrimeve raciste. Më konkretisht, evazioni i pushtetit (mohimi i racizmit) çoi në këto rezultate negative, dhe evazioni i ngjyrave (injorimi i racës) nuk e bëri domosdoshmërisht këtë.

Studiuesit vunë në dukje në punim se duke i ndihmuar njerëzit të kuptojnë më mirë sjelljet dhe ideologjitë e nivelit individual që kontribuojnë në ndjenjën anti-zezake, psikologët këshillues mund të ndihmojnë në çmontimin e racizmit sistematik në të cilin çojnë këto sjellje dhe qëndrime.

Këto gjetje mund të informojnë praktikat më të mira për profesionistët e shëndetit mendor dhe të tjerët që punojnë në fusha të tilla si arsimi, puna sociale dhe organizata të ndryshme jofitimprurëse, tha studiuesi kryesor i studimit. Jacqueline Yinjë studente doktorature e psikologjisë klinike të komunitetit në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign, në një Njoftimi për shtyp.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles