Ekspertët e parandalimit ofrojnë mendime të përziera nëse fushata e re shkon mjaft larg.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) më në fund po u thonë burrave që bëjnë seks me burra të bëjnë atë që specialistët e parandalimit të HIV-it dhe grupet mbështetëse kanë rekomanduar prej vitesh: filloni të flisni për statusin tuaj HIV.

CDC nisi “Filloni të flisni. Ndaloni HIV-in.” fushatë vetëm javën e kaluar. Fushata, e kompletuar me postera, broshura, pankarta, pika bisedash dhe video të shkarkueshme, përdor imazhe të burrave që flasin me njëri-tjetrin në situata të dashura ose intime. Veçanërisht, fushata përfshin disa imazhe të burrave me ngjyrë. Meshkujt e zinj që bëjnë seks me burra kanë normat më të larta të infektimit me HIV në vend.

Lëvizja erdhi vetëm një javë pasi CDC u tha mjekëve se ishte koha për të filluar përshkrimin e një pilule parandaluese të HIV-it të quajtur Truvada si një formë e profilaksisë para ekspozimit, ose PrEP, për grupet me rrezik të lartë për t’u infektuar me HIV.

Lajme të ngjashme: CDC i thotë po Truvada-s për parandalimin e HIV-it »

Por, ndërsa çdo përpjekje për t’u afruar me burrat që bëjnë seks me burra vlerësohet, disa ekspertë mendojnë se përpjekja dështon. “Fushata është tepër e lehtë, nëse jo e dobët, në PrEP,” tha Jim Pickett i Fondacionit AIDS të Çikagos në një intervistë me Healthline.

Pickett, drejtor i avokimit për grupin e parandalimit të HIV në Çikago, tha se theksi tjetër i fushatës, trajtimi si parandalim, është i vlefshëm, por nuk thotë diçka e re. Trajtimi si parandalim (një strategji e gjatë) synon t’i bëjë njerëzit të testohen dhe, nëse rezultojnë pozitivë, t’i marrin ata në trajtim që do të ulë ngarkesën e tyre virale; njerëzit me ngarkesë më të ulët virale kanë më pak gjasa të transmetojnë HIV tek partnerët seksualë.

Lexo më shumë: ‘Blerësi i Dallasit’ në jetën reale kujton një epokë »

Kyle Murphy, drejtor i kontaktit për Këshillin e Pakicave Kombëtare për SIDA-n me bazë në Uashington, DC, tha se nuk është i sigurt se pajtohet me Pickett.

“Kjo është fushata e parë që thekson në mënyrë specifike përfitimet parandaluese të trajtimit, duke përfshirë PrEP, duke e bërë atë mjaft historik,” tha Murphy për Healthline. “Mendoj se duke pasur parasysh sa të reja janë të dyja – dhe sa kohë duhet për të zhvilluar këto fushata – më duket goxha në objektiv.”

Ai tha se fushata reflekton pozitivisht edhe në administratën aktuale. “Fakti që një agjenci federale ka investuar në një fushatë që portretizon seksualitetin e meshkujve homoseksualë dhe dashurinë për njëri-tjetrin në një dritë kaq pozitive, pasqyron më tej angazhimin e kësaj administrate dhe afirmimin e komunitetit LGBT”.

Pickett i dha rekomandimet e CDC-së për një ndryshim të fundit. Në fillim të këtij viti, CDC ndryshoi gjuhën e saj në lidhje me përdorimin e prezervativëve në “seks pa prezervativë” në vend të seksit “të pambrojtur”, tha ai. Ndryshimi ishte i nevojshëm, argumentoi ai, sepse seksi në PrEP edhe pa prezervativ është seksi i mbrojtur.

Megjithatë, CDC rekomandon përdorimin e prezervativëve së bashku me PrEP për grupet me rrezik të lartë. Edhe pse prezervativët mund të dështojnë, ata mund të jenë mbrojtja e vetme kundër shumë sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme.

Lajme të ngjashme: Lufta me HIV në Jugun Amerikan »

Pickett dëshiron që CDC të inkurajojë testimin tremujor në të gjithë bordin. Aktualisht, CDC dhe organizata të tjera qeveritare kanë një grumbull udhëzimesh të bazuara në rrezik. Një zëdhënës i CDC tha se meshkujt homoseksualë dhe biseksualë duhet të testohen çdo tre deri në gjashtë muaj. Për popullatën e përgjithshme, CDC rekomandon që të gjithë të testohen të paktën një herë.

“Është [LGBT] Muaji i Krenarisë, dhe nëse infektohem menjëherë pas testimit, dhe më pas nuk testohem përsëri deri në qershorin e ardhshëm, HIV është vetëm në trupin tim duke bërë gjënë e tij, “tha Pickett. “Unë mund t’i ekspozoj njerëzit pa dashje, sepse ndihem mirë.”

Ndërsa disa njerëz kanë simptoma të ngjashme me gripin menjëherë pas fillimit të infeksionit, jo të gjithë kanë. “Shumica prej nesh nuk janë vlerësues shumë të mirë të rrezikut tonë,” tha Pickett.

Murphy dhe Pickett të dy thanë se duhet të vihen në dispozicion më shumë para për testimin dhe përpjekjet e tjera për parandalimin e HIV. Pickett shtoi se burimet duhet të harmonizohen më mirë për të përputhur me epideminë.