Ëndrrat e kthjellta u japin ëndërrimtarëve një ndjenjë të vetëdijes dhe kontrollit mbi ëndrrat e tyre. Për njerëzit me PTSD që vuajnë nga ankthet, ëndrrat e kthjellta mund të jenë një trajtim premtues.

Megjithëse filozofët dhe shkencëtarët kanë shkruar për ëndrrat me shekuj, shkenca sapo ka filluar të kuptojë se si funksionojnë ëndrrat në tru. Ëndrra e kthjellët (LD), në të cilën ëndërrimtari është i vetëdijshëm se ai ose ajo është duke ëndërruar dhe është në gjendje të manipulojë ëndrrën, është edhe më pak e kuptuar.

“Shpesh gjatë një LD, ju mund të kontrolloni vullnetarisht ngjarjet e ëndrrave, për shembull fluturimin, ose mund të keni akses në aftësitë njohëse të zgjuara që nuk janë normalisht të disponueshme, të tilla si kujtimi i ngjarjeve nga një ditë më parë,” shpjegoi Tore Nielsen, drejtor i Laboratori i ëndrrave dhe makthit në Spitalin Sacre-Coeur (Zemra e Shenjtë) në Montreal dhe një profesor i psikiatrisë në Universitetin e Montrealit, në një intervistë me Healthline. “Në ëndërrimin e rregullt, ju nuk jeni të vetëdijshëm se jeni duke ëndërruar, nuk jeni zakonisht në kontroll vullnetar të ngjarjeve të ëndrrave dhe zakonisht nuk keni akses në të gjitha aftësitë tuaja njohëse të zgjuara.”

Mësoni më shumë rreth gjumit: Gjumi i shëndetshëm 101 »

Ky kontroll i ëndrrave mund të jetë në gjendje të ndihmojë njerëzit me çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) të kapërcejnë ankthet. Këto mund të jenë të frikshme dhe dërrmuese për këdo, por për njerëzit me PTSD, ankthet mund të jenë një mënyrë për të rijetuar ngjarjet që i traumatizuan fillimisht. Çdo ëndërr duket e rrezikshme dhe gjumi bëhet një provë më shumë se një strehë.

“Maktet janë përvoja të tmerrshme sepse gjatë maktheve të rregullta (si ëndrrat e zakonshme) ne nuk jemi në gjendje të prodhojmë një gjykim racional për çuditshmërinë e tij, kështu që ne besojmë fuqimisht se ajo që po ndodh gjatë makthit është e vërtetë,” tha Dr. Sérgio Mota-Rolim, Ph. .D., nga Universiteti Federal i Rio Grande do Norte në Brazil, tha për Healthline.

Mota-Rolim shpreson se ëndërrimi i kthjellët mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ai shpjegoi, “Psikoterapitë e bazuara në nxitjen e LD mund të jenë një mënyrë efektive për të trajtuar makthet e përsëritura të pacientëve me PTSD, sepse ata – duke qenë të kthjellët gjatë makthit – do të ishin në gjendje: një, të humbnin natyrshëm frikën e tyre duke kuptuar mungesën e kërcënimeve reale, dmth mungesa e realitetit të përvojës perceptuese; dy, thjesht përpiquni të zgjoheni gjatë makthit; dhe, tre, ndryshoni kontekstin e ëndrrave, në një mënyrë për ta transformuar makthin në një ëndërr neutrale apo edhe të këndshme.”

Ka prova për të mbështetur këtë ide. Një grup i studimet e rasteve tregoi se njerëzit me ankthe të përsëritura panë që ëndrrat e tyre të këqija të zhdukeshin pasi mësuan të ëndërronin kthjellët.

Një tjetër studim bashkëautor nga Victor Spoormaker, Ph.D., zbuloi se ëndrrat e kthjellta reduktonin shpeshtësinë dhe intensitetin e maktheve, por nuk bënë asgjë për të trajtuar shqetësimin e gjumit, ankthin dhe depresionin që shpesh shoqërojnë PTSD. “Ne zbuluam se LD ishte efektive në reduktimin e shpeshtësisë së makthit, por ka disa “por është atje”, tha Spoormaker, një shkencëtar i stafit në Institutin e Psikiatrisë Max Planck në Mynih, në një intervistë me Healthline. “Një është që jo të gjithë mund të mësonin. Është një trajtim kompleks, për të cilin ka trajtime më të lehta.”

Spoormaker rekomandon një trajtim alternativ për ankthet. “Terapia e provave të imazheve është një trajtim në të cilin njerëzit me ankthe i shkruajnë ankthet e tyre dhe në një moment, ata do të shkruajnë një fund të ri, do të bëjnë një ndryshim në vetë makthin,” tha ai. “Atëherë ata do të provojnë këtë makth të ri. Duke imagjinuar makthin e ri, makthi ka një frekuencë më të ulët më pas. Ka disa kërkime premtuese në disa popullata me PTSD. Është shumë më efektiv në të dhëna sesa trajtimi i ëndrrave të qarta.”

Lexo më shumë: Çfarë i shkakton makthet? »

Ëndrrat e kthjellta mund të jenë të vështira për t’u zotëruar. Por nëse po pyesni nëse ka një shkurtore, Ursula Voss, një profesor në JW Goethe-University në Frankfurt, Gjermani, mund të ketë gjetur një mënyrë. Ne nje studim botuar në fillim të këtij muaji, ekipi i Voss zbuloi se si të krijonin ëndrra të qarta duke aplikuar një rrymë elektrike në trurin e pjesëmarrësve të studimit ndërsa ata flinin.

Hulumtimet e mëparshme kishin identifikuar një lloj aktiviteti të trurit të quajtur valët gama si të rëndësishme për ëndrrat e qarta, veçanërisht në lobet frontale dhe të përkohshme të trurit. “Gama zakonisht zvogëlohet fuqishëm në ëndrrat normale të gjumit REM. Është shumë e rritur në ëndrrat e kthjellta,” tha Voss në një intervistë për Healthline. “Ajo shkon së bashku me vetëdijen e rendit më të lartë që na mundëson të jemi vetë-reflektues, të planifikojmë përpara dhe të marrim vendime logjike.”

Voss përdori një metodë të quajtur stimulimi i rrymës alternative transkraniale (tACS), i cili mund të ndryshojë valët e trurit pa prodhuar ndonjë efekt anësor të stimulimit të trurit, të tilla si dridhjet e muskujve ose shikimi i shpërthimeve të ngjyrave. Ekipi i saj mori një grup subjektesh pa trajnim në ëndrrat e kthjellta dhe më pas priti që ata të hynin në gjumin REM, fazën e gjumit ku zakonisht ndodh ëndërrimi. Pasi ata ishin në REM, studiuesit aplikuan taCS për të krijuar valë gama në lobet frontale dhe të përkohshme të trurit. Rezultati? Shumica e subjekteve në studim përjetuan ëndrra të qarta. Pika e ëmbël për tACS duket të jetë rryma elektrike në 25 dhe 40 Hz.

Lajme të ngjashme: FDA shkurton përgjysmë dozën fillestare të ilaçit që ndihmon në gjumë Lunesta, duke përmendur dëmtimin ditën tjetër »

Nielsen i Montrealit shpreson që puna e Voss-it do të çojë në rrugë drejt terapive më efektive të ëndrrave të kthjellta. “Me përmirësime, qasja mund të zhvillohet në një metodë që do t’i lejojë shkencëtarët të eksplorojnë ëndrrat më shpejt, në mënyrë efektive dhe më të besueshme,” tha ai. “Nëse personat që vuajnë nga ankthet mund të fitojnë njëfarë kontrolli mbi përmbajtjen e tyre negative të ëndrrave, kjo mund të jetë terapeutike efektive.”

Mota-Rolim vlerëson punën e Voss, por ka dyshimet e tij. Ai thekson se kërkime të tjera që përdorte një lloj të ngjashëm simulimi të trurit kishte vetëm një efekt të dobët në ëndërrimin e kthjellët dhe funksiononte vetëm te ëndërrimtarët e kthjellët me përvojë. Po për aktivitetin e valëve gama? Mund të jetë rezultat i lëvizjes së shpejtë të syve që i jep emrin gjumit REM.

Hulumtimi i tij në vend të kësaj tregon për valët alfa në një rajon tjetër të trurit, lobin okupital. “Ajo që kemi gjetur është se gjatë LD, aktiviteti alfa okupital arrin një nivel të ndërmjetëm midis ëndrrës jo të qartë dhe zgjimit, sikur LD të ishte një kalim fazor midis ëndrrës së rregullt dhe zgjimit,” tha ai. “Ne zbuluam se për shumicën e njerëzve, LD është një përvojë e paqëndrueshme që zakonisht zgjat një kohë të shkurtër, pasi njerëzit priren të zgjohen sapo të bëhen të kthjellët.”

Ata të gjithë pajtohen se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar se si funksionon ëndrra e qartë. Dhe tani për tani? “Mos e provoni këtë në shtëpi!” paralajmëron Nielsen. “Përdorimi i vendosjes së gabuar të elektrodave ose sasive apo llojeve të gabuara të rrymës elektrike mund të ketë pasoja katastrofike. Terapia e provave të imazheve është një opsion shumë më i mirë për trajtimin e maktheve në këtë pikë.

“Është interesante të bëhesh i kthjellët në një ëndërr,” tha Spoormaker. “Mund të ndihmojë të bëheni të kthjellët në një makth dhe më pas ta ndryshoni atë. Por nëse vuani nga çrregullimi i stresit post-traumatik, është më mirë të kërkoni një trajtim alternativ: terapinë e provave të imazhit.