Një studim tajvanez tregon se njerëzit që përdorin fenoterol për astmë kanë një rrezik të reduktuar të zhvillimit të MS.

Një ilaç i zakonshëm që përdoret për trajtimin e astmës mund të mbrojë kundër sklerozës së shumëfishtë (MS), sipas gjetjeve të reja të hulumtimit. Fenoteroli, një bronkodilator që përdoret për të hapur rrugët e frymëmarrjes, mund të mbajë çelësin.

Pak më shumë se një dekadë më parë, shkencëtarët besonin se alergjitë dhe sëmundjet autoimune ishin krejtësisht të palidhura. Por në vitin 2003, studiuesit në Qendrën Mjekësore HaEmek në Izrael publikuan një letër duke sugjeruar se astma, një sëmundje e karakterizuar nga përgjigje alergjike, mund të na mësojë shumë për sëmundjet autoimune në të cilat qelizat T luajnë gjithashtu një rol kyç.

Në fakt, kur astma dhe kushtet autoimune shfaqen në të njëjtët pacientë, mund të tregojë se këto çrregullime të sistemit imunitar ndajnë një mekanizëm të përbashkët veprimi, sugjerojnë autorët e studimit.

Mësoni rreth shenjave të hershme të MS »

Megjithëse shkencëtarët nuk janë të sigurt se çfarë procesesh biologjike ndajnë astma dhe MS, ata kanë filluar të shohin disa lidhje. Për një gjë, citokinat (molekulat inflamatore të sekretuara nga qelizat T në sistemin imunitar) përfshihen si në MS ashtu edhe në astmë. Dhe barnat që pengojnë citokinat tek njerëzit me astmë duket se janë të dobishme për njerëzit me MS.

Në vitin 2010 studim, studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit eksploruan përdorimin e albuterolit, një ilaç që përdoret zakonisht për trajtimin e astmës, si një terapi shtesë për pacientët me MS. Ata e lidhën atë me terapinë modifikuese të sëmundjes (DMT) glatiramer acetate (Copaxone) për të parë nëse të dy ilaçet së bashku ishin më efektive në reduktimin e rikthimeve ose parandalimin e paaftësisë.

Rezultatet ishin premtuese dhe treguan se ata që merrnin “terapinë e kombinuar” dolën më mirë se ata që merrnin vetëm Copaxone. Kishte më pak aktivitet të sëmundjes dhe më pak humbje të indeve të trurit në grupin që merrte të dy barnat.

Ideja për të provuar disa barna të MS së bashku, me shpresën për të krijuar një koktej më të fuqishëm, nuk është e re. Gjatë dekadës së fundit ka pasur prova të tjera që lidhin DMT-të, por eksplorimi i përdorimit të një ilaçi për astmën me një ilaç për MS ishte një qasje e re.

Përdorni mjetin e vlerësimit MS për të gjurmuar dhe kuptuar më mirë gjendjen »

Por, çka nëse marrja e barnave të astmës mund t’i pengojë njerëzit të zhvillojnë MS?

Studiuesit në Tajvan kohët e fundit shqyrtuan të dhënat e 578 njerëzve që ishin diagnostikuar rishtazi me MS dhe kishin sëmundje të rëndë invalidore midis 2002 dhe 2008. Më pas, ata i krahasuan këto të dhëna me ato të 2,890 njerëzve të tjerë që u përputhën sipas gjinisë, moshës, vendndodhjes dhe vendndodhjes dhe lloji i planit të sigurimit. Brenda grupit të kontrollit të shëndetshëm, studiuesit identifikuan ata që morën fenoterol për astmë.

Kur shkencëtarët i krahasuan këto grupe, ata zbuluan se ata që merrnin fenoterol kishin më pak gjasa të diagnostikoheshin me MS.

Sepse Studim tajvanez bazohej në të dhëna, nuk ishte kryer asnjë hulumtim praktik. Ishte thjesht një vëzhgim statistikor. Megjithëse shifrat tregojnë se ata që merrnin fenoterol kishin më pak të ngjarë të kishin MS, arsyeja pse është ende një mister.

Ajo që është e rëndësishme është që shkencëtarët po mësojnë më shumë rreth asaj që e bën MS dhe gjendjet e tjera inflamatore. Zhbllokimi i këtyre sekreteve një ditë mund të çojë jo vetëm në trajtime të reja për ata që tashmë e kanë sëmundjen, por edhe në mjekime për ata që janë në rrezik të lartë për MS.

Skleroza e shumëfishtë sipas numrave: fakte, statistika dhe ju »