Pirja e duhanit të nargjileve është një kalim kohe popullore për studentët e kolegjit, por ajo vjen me disa nga të njëjtat rreziqe si pirja e duhanit.

Pirja e duhanit të nargjile mund të jetë e keqe për shëndetin tuaj, veçanërisht nëse e bëni atë më shumë se një herë në javë.

Hulumtimi i publikuar sot në Epidemiologjia e Kancerit, Biomarkuesit dhe Parandalimi tregon se të rinjtë që pinë duhan në bare nargjile kanë nivele të larta të nikotinës dhe përbërësve të tjerë të rrezikshëm në urinë. Më shumë kohë e shpenzuar duke fryrë në tubin e ujit rezulton në nivele më të larta të përbërjeve që shkaktojnë kancer.

Një nargjile është një lloj pilule që përdoret për të pirë duhan. Është veçanërisht e zakonshme në Lindjen e Mesme dhe ka ekzistuar prej shekujsh. Kur tymi thithet nga tasi i duhanit, ai ftohet në një dhomë uji përpara se të thithet.

Ndërsa pirja e duhanit të nargjile rritet në popullaritet mes studentëve të kolegjit amerikan, studiues si autori kryesor i studimit Gideon St. Helen i Qendrës për Kërkimin dhe Edukimin e Kontrollit të Duhanit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko (UCSF) duan që njerëzit të dinë se zakoni mund të mos jetë aq e padëmshme siç duket. Ai studioi 55 duhanpirës të shëndetshëm nargjile të moshave 18 deri në 48 vjeç, të cilët pinin nargjile në bare në zonën e San Franciskos.

Rreth 40 për qind e studentëve të kolegjit amerikan pinë nargjile, sipas studimit të Shën Helenës. Ai tha se madje pa një familje me fëmijë duke pirë nargjile së bashku në një restorant persian në shtetin e Xhorxhias.

Niveli i nikotinës në urinë pas një ore të përdorimit të një nargjileje që përmban një tas duhan është pothuajse i njëjtë me atë pas pirjes së një cigareje, tha Shën Helen për Healthline. Por agjentët që shkaktojnë kancer si benzeni gjithashtu rriten, në disa raste në nivele edhe më të larta se pas pirjes së një cigareje.

Lexo më shumë: Çfarë ndodh kur lini duhanin? »

Tetë persona në studim u cilësuan si “duhanpirës të dyshuar cigaresh” për shkak të niveleve të larta të nikotinës në urinë, por ata mbetën në studim. Dyzet për qind e pjesëmarrësve në studim pranuan gjithashtu se kishin pirë marijuanë gjatë muajit të kaluar.

Studiuesi i UCSF Dr. Neal Benowitz ishte bashkëautor hulumtimi i vitit të kaluar që nxirrte në pah rrezikun e benzenit në tymin e nargjileve. Përbërjet organike të avullueshme (VOCs) dhe hidrokarburet aromatike policiklike (PAH) janë nënproduktet e përzierjes së duhanit me briketat e qymyrit në një tub nargjile.

Shën Helen tha për Healthline se kërkimi i tij i ri bazohet në këto gjetje sepse mat marrjen e nargjileve në një mjedis më të rastësishëm dhe të zbatueshëm – shiritin e nargjileve.

Benowitz tha vitin e kaluar se një duhanpirës nargjile një herë në javë nuk ka gjasa të bëhet i varur nga nikotina. Por në studimin e ri të udhëhequr nga Shën Helen, studiuesit vunë në dukje: “Megjithëse varësia e pirjes së duhanit të duhanit me tub uji nuk është vërtetuar, nivelet e nikotinës të raportuara këtu ka të ngjarë të shkaktojnë ndryshime fiziologjike në receptorët e acetilkolinës së nikotinës në tru që do të mbështesin varësinë ndaj nikotinës. .”

Jed Rose, drejtor i Qendrës Duke për Ndërprerjen e Duhanit, tha për Healthline, “Nuk është për t’u habitur që thithja e tymit të nargjileve, e cila merret nga djegia e duhanit, do të çonte në rritjen e niveleve të të njëjtave kimikate që lidhen me pirjen e duhanit. Dhe pirja e duhanit paraqet një rrezik si për sëmundjet ashtu edhe për varësinë.”

Mësoni më shumë: Shtatë arsye të tjera për të lënë duhanin »

Çfarë i tërheq njerëzit pas nargjile? Ndërsa hulumtimi i Shën Helenës sugjeron se mund të jetë nikotinë, të tjerë argumentojnë se është kombinimi i aromës së këndshme të duhanit dhe bisedës së çuditshme të lokalit.

Duhani nargjile zakonisht vjen në varietete me shije si mollë dhe rrush. Ashtu si cigaret elektronike, ata që kundërshtojnë pirjen e duhanit të nargjileve shpesh pretendojnë se është një ves që synon të joshë fëmijët.

Mike King zotëron dhe operon Hickey Brothers Cigar Store dhe Hookah Lounge në Rock Island, Ill. Ai tha për Healthline se të enjten mbrëma biznesi i tij është i mbushur me studentë nga kolegjet lokale. Për 15 dollarë, ata mund të pinë një tas duhan në një nargjile për një orë. “Është si një Starbucks,” tha King. “Këta janë jo duhanpirës, ​​duhanpirës të herëpashershëm të cigareve, nga 18 vjeç deri në 60 vjeç. Ata nuk po e bëjnë çdo ditë.”

Ai tha se nuk është sekret pse biznesi i tij është i suksesshëm. “Ja pse fitoj në këtë ndeshje. Ka nga 18 deri në 20-vjeçarë që nuk kanë ku të shkojnë përveç kinemasë apo bowling-ut. Ata nuk mund të hyjnë në lokalin e tyre sepse janë shumë të rinj dhe nuk mund të hyjnë në një klub adoleshentësh sepse janë shumë të moshuar.”

Në vend që të “ngecin në konvikt ndërsa miqtë e tyre më të vjetër janë në bare”, ata vijnë në bar-nargjile dhe shoqërohen, zakonisht një herë në javë, tha King.

“Kur të mbushin 21 vjeç, zakonisht nuk i shoh më kurrë”, tha ai. “A doni të flisni për atë që krijon varësi? Kur kisha një lokal, njerëzit që pashë ditën e parë ishin njerëzit që pashë ditën e fundit. Ata nuk u larguan kurrë.”

Mësoni më shumë: Çfarë duhet të dini për alkoolizmin »