Perspektiva e industrisë së turizmit të Kanadasë 2022-2024

Destinacioni Kanada publikoi atë Perspektiva e Turizmit të Vjeshtës i cili parashikon se pavarësisht sfidave të vazhdueshme, trajektorja e rimëkëmbjes për sektorin e turizmit të Kanadasë po forcohet, e përforcuar nga heqja e kufizimeve të COVID-19 dhe elasticiteti në kërkesën për udhëtime.

Udhëtimi i kohës së lirë tani pritet të rikuperohet në nivelet e vitit 2019 deri në vitin 2024, i konsideruar si një arritje e jashtëzakonshme, një vit më herët se sa ishte parashikuar më parë në pranverën e 2022.

Turizmi i brendshëm do të vazhdojë të udhëheqë rimëkëmbjen e sektorit me shpenzime të forta duke siguruar një bazë për një rikuperim të shpejtë në nivelet e vitit 2019. Shpenzimet e tregut vendas të udhëtimeve pritet të arrijnë në 92% të niveleve të vitit 2019 deri në fund të 2022 dhe të rikuperohen plotësisht në 2023.

Rimëkëmbja e tregut amerikan, i cili është mundësia më e madhe e Kanadasë, është gati të përshpejtohet në vitin 2023, me shpenzimet që arrijnë në 91% të niveleve të 2019-ës, pasi heqja e kufizimeve kufitare dhe një dollar i fortë amerikan inkurajojnë rimëkëmbjen. Në vitin 2024, shpenzimet nga udhëtarët amerikanë në Kanada pritet të arrijnë në 112% të niveleve të vitit 2019.

Vizitat nga SHBA parashikohen të arrijnë në 82% të niveleve të 2019-ës në 2023 dhe të rikuperohen plotësisht në 2024-ën.

Mbërritjet ndërkombëtare brenda natës arritën në 61% të niveleve të vitit 2019 gjatë muajve të verës 2022. Shpenzimet turistike dhe ardhjet ndërkombëtare do të kthehen në një prirje afatgjatë rritjeje deri në vitin 2026.

“Ky parashikim i përshpejtuar është sinjali i rimëkëmbjes që të gjithë kemi punuar për ta arritur. Rifillimi i industrisë sonë ka qenë i vështirë për të gjithë dhe ne kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë. Gjatë muajve të verës të vitit 2022, mbërritjet ndërkombëtare brenda natës arritën vetëm 61% të niveleve të vitit 2019. Por e ardhmja duket shumë premtuese, nëse jemi në gjendje ta kapitalizojmë plotësisht atë”, thotë Marsha Walden, Presidente dhe Shef Ekzekutiv, Destinacioni Kanada.

“Globalisht, kërkesa e mbyllur për udhëtime mbetet shumë e fortë, por ne e dimë se udhëtarët kanë shumë, shumë zgjedhje për vendet ku duhet të shkojnë. Ne duhet të sigurojmë që Kanadaja të bëhet një destinacion më konkurrues, duke rimenduar gjithashtu qasjen tonë ndaj turizmit për të maksimizuar përfitimet socio-kulturore, ekonomike dhe mjedisore që industria mund t’i sjellë të gjithë Kanadasë.

Ky parashikim i fundit përfshin gjithashtu një model të zgjeruar që shikon dekadën e ardhshme deri në vitin 2030. Nëse sektori i turizmit i Kanadasë vazhdon në trajektoren aktuale të parashikuar, ai ka potencialin të sjellë më shumë se 142 miliardë dollarë në 2030 – një rritje prej 35% në vetëm mbi një dekadë. Ky parashikim rritës i vitit 2030 kërkon që bazat konkurruese të jenë në vend.

“Çdo person i vetëm që punon në industrinë e turizmit po ndihmon në përshpejtimin e rimëkëmbjes së sektorit në një përpjekje të vërtetë të Ekipit të Kanadasë,” thotë I nderuari Randy Boissonnault, Ministër i Turizmit dhe Ministër i asociuar i Financave.

“Mundësia që i pret këtij sektori, bizneseve dhe njerëzve që punojnë në të është e pamatshme. Strategjia jonë Federale e Rritjes së Turizmit do të ndihmojë në përcaktimin e kursit për të ardhmen e turizmit në Kanada, duke krijuar një rrugë të qartë përpara për të nxitur rritjen, investimet dhe stabilitetin në këtë sektor të vlefshëm.”

Marrëveshje kryesore

 • Rimëkëmbja e plotë e shpenzimeve turistike në Kanada pritet në vitin 2024. Megjithatë, në terma të rregulluar nga inflacioni, shpenzimet reale të turizmit kanadez nuk do të rikuperohen plotësisht në nivelet e vitit 2019 deri në vitin 2026.
 • Parashikimi ynë ka ndryshuar që nga pranvera dhe tani mund të parashikojmë me optimizëm se – me kushtet e duhura në vend – Kanadaja ka të ngjarë të arrijë më afër rritjes së një diapazoni prej 129 miliardë dollarë deri në 147 miliardë dollarë në 2030.
 • Shpenzimet e tregut vendas të udhëtimeve po rikuperohen me shpejtësi dhe pritet të arrijnë 92% të niveleve të vitit 2019 në 2022 dhe të rikuperohen plotësisht (në terma nominalë) në 2023.
 • Tregu amerikan është gati të përshpejtohet në vitin 2023, me shpenzimet që arrijnë në 91% të niveleve të vitit 2019, pasi heqja e kufizimeve kufitare dhe një dollar i fortë amerikan inkurajojnë rimëkëmbjen. Vizitat nga SHBA do të arrijnë në 82% të niveleve të vitit 2019 në 2023 dhe do të rikuperohen plotësisht në 2024.
 • Tregjet jashtë shtetit pritet të rikuperohen më ngadalë me efektet e recesionit ekonomik (Evropa), kufizimet e udhëtimit (Kinë) dhe ndjenja e dobët e udhëtimit (Azi) të zgjatura deri në vitin 2023. Udhëtimi jashtë shtetit në Kanada do të rikuperohet në mënyrë modeste në 64% të vëllimeve të 2019 në 2023 dhe do t’i afrohet rimëkëmbjes në 2025 me 95% të vëllimeve të 2019-ës. Rimëkëmbja e plotë e vizitave jashtë shtetit në Kanada do të ndodhë në vitin 2026.
 • Tregjet aziatike, duke përfshirë Kinën, Japoninë dhe Korenë e Jugut do të mbeten të ngadaltë deri në vitin 2023 për shkak të një hezitimi të rrënjosur për të udhëtuar në distanca të gjata. Megjithatë, në planin afatgjatë Kina do të tejkalojë tregjet e tjera ndërkombëtare, me vizitat që arrijnë në 134% të niveleve të vitit 2019 në 2030.
 • Ndërsa rreziqet negative për parashikimin janë të dukshme, Kanadaja është e pozicionuar mirë për të vazhduar rimëkëmbjen e saj për shkak të një tregu vendas elastik, pozicionit konkurrues rajonal dhe kërkesës së ndrydhur si për udhëtime të lira ashtu edhe për biznes.

Sektori i Turizmit të Kanadasë sipas numrave

 • Një në 10 punë kanadeze është e lidhur me turizmin (9.8%).
 • Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme përbëjnë 99 për qind të bizneseve në sektorin e turizmit të Kanadasë, duke kontribuar ndjeshëm në jetesën kanadeze.
 • Në vitin 2019, turizmi kontribuoi drejtpërdrejt në më shumë vende pune (696,000 vende pune direkte) në të gjithë Kanadanë sesa punë të krijuara drejtpërdrejt nga bujqësia, pylltaria, peshkimi, minierat, guroret, industritë e naftës dhe gazit të kombinuara (620,140 vende pune direkte).
 • Turizmi gjithashtu shtoi 45.2 miliardë dollarë në PBB-në e Kanadasë në vitin 2019, një kontribut që ishte i barabartë me PBB-në nga bujqësia, pylltaria, peshkimi dhe gjuetia së bashku.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles