Një studim i ri duke përdorur stimulimin elektrik epidural u zbulua për të ndihmuar burrat paraplegjikë të lëvizin vullnetarisht këmbët e tyre, duke u dhënë shpresë gjashtë milionë amerikanëve që janë të paralizuar.

Imagjinoni këtë: Katër burra, të gjithë të klasifikuar me lëndime të plota kronike të shtyllës kurrizore, të cilët kanë qenë të paralizuar prej vitesh, janë në gjendje të ngrenë vullnetarisht këmbët e tyre. Kjo foto ka marrë jetë, falë një terapie përparimtare të njohur si stimulimi elektrik epidural i palcës kurrizore.

Sipas Fondacionit Christopher & Dana Reeve, gati një në 50 njerëz jeton me paralizë, ose afërsisht gjashtë milionë njerëz, nga të cilët 1,275,000 kanë lëndime të shtyllës kurrizore. Ky numër është gati 33 më i lartë se sa treguan vlerësimet e mëparshme.

Studimi, i botuar në revistën Truri, u krye nga studiues në Universitetin e Louisville, UCLA, dhe Instituti i Fiziologjisë Pavlov dhe përfshinte katër burra të cilët nuk ishin në gjendje të lëviznin ekstremitetet e tyre të poshtme përpara implantimit të një stimuluesi epidural. Stimuluesi jep një rrymë elektrike të vazhdueshme në palcën kurrizore të poshtme të pjesëmarrësve, duke imituar sinjalet që truri zakonisht transmeton për të filluar lëvizjen.

Hulumtimi vjen tre vjet pas një studimi, të publikuar në Lanceti, vlerësoi efektet e stimulimit epidural në pjesëmarrësin e parë të studimit, Rob Summers, i cili u paralizua pasi u godit nga një automjet. Ai ka rikuperuar një sërë funksionesh motorike si rezultat i ndërhyrjes. Tre pjesëmarrësit e tjerë në studimin e ri ishin të paralizuar në aksidente me makinë ose motor.

Zbulimi është revolucionar pasi pjesëmarrësit e tjerë të studimit ishin në gjendje të ekzekutonin lëvizje vullnetare menjëherë pas implantimit dhe aktivizimit të stimuluesit, sipas studiuesve.

Duke komentuar studimin, Peter T. Wilderotter, president dhe CEO i Fondacionit Christopher & Dana Reeve, i tha Healthline: “Tani, me këto rezultate, ne jemi në një udhëkryq ku teknologjia ka potencialin të ndryshojë kushtet “të përhershme” si paraliza dhe në thelb të rilidhë. si funksionojnë trupat tanë duke kapërcyer hendekun që biologjia nuk është e përgatitur ta mbështesë tani. Ky studim sfidon nocionin se palca kurrizore, pasi të jetë dëmtuar, nuk mund të riparohet ose rikuperohet. Kjo ofron shpresë të jashtëzakonshme për gjashtë milionë amerikanët që jetojnë me paralizë. Mund të na duhet thjesht të ripërcaktojmë paralizën krejtësisht.”

Shiko: Çfarë është dëmtimi i palcës kurrizore? »

Në stimulimin epidural, rryma elektrike aplikohet në frekuenca dhe intensitete të ndryshme në vende specifike në palcën kurrizore lumbosakral, që korrespondon me tufat e dendura nervore që kontrollojnë kryesisht lëvizjen e ijeve, gjunjëve, kyçeve të këmbës dhe gishtërinjve. Në studim, pasi sinjali u shkaktua, palca kurrizore ri-angazhoi rrjetin e saj nervor për të kontrolluar dhe drejtuar lëvizjet e muskujve.

Kur kombinohet me terapi rehabilituese, ndikimi i stimulimit epidural u intensifikua, sipas studiuesve. Gjatë rrjedhës së studimit, pjesëmarrësit ishin në gjendje të aktivizonin lëvizjet me më pak stimulim, duke treguar aftësinë e rrjetit kurrizor për të mësuar dhe përmirësuar funksionet nervore.

Shikoni: Mësoni rreth paralizës së fytyrës »

Si rezultatet e pjesëmarrësve, ashtu edhe koha e rikuperimit ishin të paparashikuara, gjë që i bëri studiuesit të spekulonin se disa rrugë mund të jenë të paprekura pas lëndimit dhe për këtë arsye janë në gjendje të lehtësojnë lëvizjet vullnetare.

Autorja kryesore Claudia Angeli, një studiuese e vjetër me Qendrën Kërkimore të Lokomotorit Njerëzor në Institutin Frazier Rehab dhe një profesor asistent në Qendrën Kërkimore të Lëndimit të Palcës Kurrizore në Kentaki të Universitetit të Louisville (KSCIRC) tha në një deklaratë për shtyp, “Dy nga katër subjektet u diagnostikuan si motorike dhe ndijor i lënduar i plotë pa asnjë shans për shërim. Për shkak të stimulimit epidural, ata tani mund të lëvizin vullnetarisht ijet, kyçet dhe gishtat e këmbëve. Kjo është novator për të gjithë fushën dhe ofron një pamje të re që palca kurrizore, edhe pas një dëmtimi të rëndë, ka potencial të madh për rikuperim funksional.”

Susan Harkema, një profesoreshë e Universitetit të Louisville dhe drejtoreshë e kërkimit rehabilitues në KSCIRC, Instituti Frazier Rehab, si dhe drejtoresha e Rrjetit NeuroRecovery të Fondacionit Reeve, shtoi në njoftim, “Besimi se asnjë shërim nuk është i mundur dhe paraliza e plotë është e përhershme ka është sfiduar.”

Pjesëmarrësit e studimit treguan gjithashtu rritje të masës muskulore, rregullimin e presionit të gjakut, ulje të lodhjes dhe përmirësime dramatike të ndjenjës së mirëqenies. Ata ishin gjithashtu në gjendje të mbanin peshë në mënyrë të pavarur.

Lajme të ngjashme: Testi i toksicitetit për duhanpirësit mund të ndihmojë pacientët me palcën kurrizore »

Sipas Roderic Pettigrew, drejtor i Institutit Kombëtar të Imazherisë Biomjekësore dhe Bioinxhinierisë, stimulimi elektrik epidural mund të ndihmojë një grup të madh njerëzish me lëndime të palcës kurrizore.

Së fundi, shkencëtarët besojnë se stimulimi elektrik epidural do të vazhdojë të rezultojë në përmirësimin e funksioneve motorike dhe se individët me lëndime të plota të shtyllës kurrizore do të jenë në gjendje të mbajnë peshë në mënyrë të pavarur, të mbajnë ekuilibrin dhe të punojnë drejt hapave ndërsa përparimet në trajtim vazhdojnë.

Mësoni rreth abscesit të palcës kurrizore »