Nëpërmjet fushatës “Zgjidhni me mençuri”, organizatat mjekësore po kërkojnë mënyra për të frenuar testet, procedurat dhe trajtimet jo të dobishme, të kushtueshme dhe ndoshta të dëmshme.

Betimi i Hipokratit që të gjithë profesionistët e mjekësisë betohen se do ta mbështesin përfshin një premtim për të mos bërë asnjë dëm.

Në përputhje me këtë frymë, Fondacioni Amerikan i Bordit të Mjekësisë së Brendshme (ABIM) filloi fushatën e tij “Zgjidhja me mençuri”, duke u kërkuar organizatave profesionale mjekësore të emërojnë pesë teste ose procedura që ata mendonin se ishin të panevojshme, të pambështetura nga prova, tepër të kushtueshme ose të dëmshme. tek pacienti.

Është një nga shumë fushatat që synojnë të riparojnë sistemin e kujdesit shëndetësor në SHBA, si dhe të mbretërojnë në shpenzimet e kota që kontribuojnë në faturën mjekësore vjetore prej 2.87 trilion dollarësh të vendit.

Mësoni më shumë: 10 këshilla për t’ju ndihmuar të kurseni para në kujdesin shëndetësor »

Studiuesit me Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH) analizuan kriteret e përdorura nga 25 shoqëri të specializuara për të vlerësuar 135 teste dhe trajtime që nga gushti i kaluar.

shërbimet e zgjedhura për të qenë në top 5 listën, 36 për qind ishin teste diagnostikuese, 34 për qind ishin trajtime dhe 30 për qind ishin për qëllime të shqyrtimit të popullsisë.

Duke vlerësuar kriteret për përfshirje në lista, studiuesit zbuluan se 76 për qind e këtyre shërbimeve ose praktikave ishin të justifikuara sepse provat nuk treguan përfitime shtesë me kosto ose rrezik më të lartë për pacientin. Në përgjithësi, gati gjysma përmendi rrezik më të madh dhe rreth një e katërta përmendi një kosto të lartë të panevojshme.

“Të dhënat tona tregojnë se çështja e kostos është ngritur pothuajse gjithmonë në kontekstin e një shërbimi që gjykohet po aq i mirë sa opsionet e tjera, por më i shtrenjtë. Ne besojmë se shoqëritë e specializuara duhet të kërkojnë mundësi më të mëdha për të përfshirë në listën e tyre Top 5 shërbime që ofrojnë vetëm përfitime të vogla në rritje me çmime shumë më të larta,” përfunduan autorët rishikimin e tyre, të botuar në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane.

Për shembull, në krye të Lista e Akademisë Amerikane të Pediatrisë është një thirrje për t’i dhënë fund recetës rutinë të antibiotikëve për infeksionet virale, si ftohja e zakonshme dhe sinusiti. Për shkak se antibiotikët vrasin vetëm bakteret dhe jo viruset, mbishkrimi i rekomandimeve kontribuon në rezistencën ndaj antibiotikëve dhe përhapjen e sëmundjeve, si dhe shpërdoron para.

Kolegji Amerikan i Toksikologjisë MjekësorePrioriteti kryesor i tij është përfundimi i përdorimit të medikamenteve dhe suplementeve homeopatike për shkak të mungesës së kontrollit të cilësisë dhe provave të efektivitetit të tyre. Të Shoqëria Amerikane e AnesteziologëveDy rekomandimet kryesore kërkojnë përdorim më të matur të qetësuesve opioidë me recetë. Mbidozat vdekjeprurëse të opioideve janë katërfishuar në SHBA gjatë katër dekadave të fundit.

Lexo më shumë: A mundet që më shumë ligje të mira samaritane të ngadalësojnë ‘epideminë’ e mbidozës së opioideve? »

Në krye të shumë listave janë testet e panevojshme diagnostikuese, shumë për lëndime të lehta të kokës, dhimbje koke ose probleme me shpinë. Ndërsa shumica përdoren me mirëbesim, disa përdoren pa nevojë ose në mënyrë të papërshtatshme, veçanërisht për pacientët që nuk janë në rrezik të lartë për komplikime specifike.

Akademia Amerikane e Neurologjisë sugjeron mjekët të ndalojnë përdorimin e elektroencefalografisë (EEG) për pacientët me dhimbje koke. Kolegji Amerikan i Radiologjisë bën një sugjerim të ngjashëm. Të Kolegji Amerikan i Mjekëve të Urgjencës rekomandon shmangien e skanimeve të tomografisë së kompjuterizuar (CT) për dëmtime të vogla të kokës tek pacientët që janë në rrezik të ulët për fraktura të kafkës dhe gjakderdhje në tru.

Ndërsa rezultatet e fushatës “Zgjedhja me mençuri” nuk kanë ndonjë ndikim zyrtar mbi mënyrën se si mjekët praktikojnë mjekësinë, ato mund të ndihmojnë në udhëheqjen e vendimmarrjes së tyre ndërsa peshojnë kostot dhe përfitimet e procedurave që urdhërojnë.

Mësoni më shumë: Testet diagnostike që çdo mashkull duhet të ketë »