Një raport i ri nga Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore tregon se miliona amerikanë ende luftojnë për të paguar faturat e tyre mjekësore, por shifrat po përmirësohen.

Një raport i ri nga Qendra Kombëtare e Statistikave të Kujdesit Shëndetësor tregon një përmirësim të lehtë në numrin e amerikanëve që kanë vështirësi të paguajnë për kujdesin mjekësor.

Në gjashtë muajt e parë të vitit 2011, 21.7 për qind e amerikanëve, ose 57.6 milionë njerëz, raportuan se kishin probleme me pagesën e faturave mjekësore. Në gjysmën e parë të vitit 2013, ky numër ra në 19.8 për qind, ose 52.8 milionë njerëz.

Shifrat tregojnë se ata nën 18 vjeç kanë më shumë gjasa të përballen me faturat shëndetësore—ose të jenë pjesë e një familjeje që ka probleme me këto fatura—se sa të rriturit midis moshës 18 dhe 65 vjeç. Megjithatë, numri i të rinjve me probleme të borxhit mjekësor u ul nga 23.7 përqind në 2011 në 21.3 përqind në 2013.

Anketa përkufizoi gjerësisht “familjen”, duke përfshirë familjet që përbëheshin nga një person dhe, në disa raste, familjet që përbëheshin nga njerëz që nuk ishin të lidhur ose të martuar me njëri-tjetrin. Faturat mjekësore përfshinin ato për mjekët, dentistët, spitalet, terapistët, medikamentet, pajisjet, shtëpitë e pleqve dhe kujdesin në shtëpi.

Raporti zbuloi se nga ata që luftonin për të paguar faturat, 14.1 përqind kishin sigurim privat, 24.7 përqind kishin mbulim publik dhe 34.3 përqind nuk kishin sigurim.

Tani, nën Ligji i Kujdesit të Përballueshëm (ACA), më shumë se 7.1 milion njerëz janë regjistruar për mbulim privat të kujdesit shëndetësor ose Medicaid, duke ulur potencialisht numrin e amerikanëve që luftojnë me shpenzimet mjekësore me kalimin e kohës. Por jo të gjithë janë optimistë se ligji i ri do të zvogëlojë barrën e lartë të vendit të faturave mjekësore.

Mësoni 5 mitet më të mëdha të ligjit të kujdesit të përballueshëm »

Në vitin 2013, rreth 1.7 milionë amerikanë deklaruan falimentimin për shkak të faturave të tyre mjekësore, me Kaliforni, Illinois dhe Florida së bashku që përbëjnë një të katërtën e këtyre rasteve, sipas një vlerësim nga ana e grupit të mendimit “NerdWallet”..

Studime të shumta kanë arritur në përfundimin se kostot e kujdesit shëndetësor janë shkaku kryesor i falimentimit në SHBA, por NerdWallet zbuloi se 56 milionë amerikanë nën moshën 65 vjeç do të kenë vështirësi në pagesën e faturave mjekësore këtë vit.

Prej tyre, 10 milionë – më shumë se gjysma e popullsisë së shtetit të Nju Jorkut – nuk do të jenë në gjendje të paguajnë për nevojat bazë si qiraja, ushqimi dhe ngrohja për shkak të faturave të tyre mjekësore.

“Ndërsa ne jemi të shpejtë për të fajësuar borxhin për kursimet e dobëta dhe zakonet e këqija të shpenzimeve, studimi ynë thekson barrën e kostove shëndetësore që shkaktojnë borxhe të përhapura. Faturat mjekësore mund të mposhtin plotësisht një familje kur sëmundja godet, “tha Christina LaMontagne, nënkryetare e Shëndetësisë në NerdWallet, në një deklaratë.

Dhe regjistrimet e reja të sigurimit shëndetësor nën ACA nuk janë një kurë. Vlerësimi i NerdWallet zbuloi se 10 milionë amerikanë përballen me fatura që nuk mund t’i paguajnë, pavarësisht se kanë mbulim mjekësor gjatë gjithë vitit.

“Sigurimi nuk është një plumb argjendi,” tha LaMontagne. “Edhe me mbulimin e sigurimit, ne presim që 10 milionë amerikanë të përballen me fatura që nuk janë në gjendje t’i paguajnë.”

Përveçse është i dëmshëm financiarisht, borxhi mjekësor është gjithashtu i keq për shëndetin, pasi më shumë se 25 milionë të rritur do të përpiqen të shkurtojnë kostot duke hequr dorë nga barnat e nevojshme me recetë.

Mësoni 11 mënyra se si mund të kurseni në faturat tuaja mjekësore »

Kushtet kronike përbëjnë shumicën e shpenzimeve vjetore prej 2.87 trilion dollarësh të vendit për kujdesin shëndetësor.

Dhe ata që janë diagnostikuar me kancer kanë 2.5 herë më shumë gjasa të deklarojnë falimentim sesa ata që nuk kanë kancer, sipas një studimi nga studiuesit në. Qendra e Kërkimit të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle.

Duke analizuar të dhënat nga njerëzit mbi 21 vjeç dhe duke përdorur të dhënat nga Gjykata e Falimentimit në SHBA për Distriktin Perëndimor të Uashingtonit, studiuesit gjetën një lidhje të fortë midis sëmundjes dhe rrezikut të shqetësimit financiar.

“Megjithëse rreziku i falimentimit për pacientët me kancer është relativisht i ulët në terma absolutë, falimentimi përfaqëson një manifestim ekstrem të asaj që ndoshta është një pamje më e madhe e vështirësive ekonomike për pacientët me kancer,” shkruajnë studiuesit në studimin e tyre, i cili u botua në revistën. Çështjet shëndetësore.

Lexo më shumë: Pse kemi kaq pak vlerë nga sistemi i kujdesit shëndetësor? »